Η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό άρχισε, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει στο συρτάρι του εισηγήσεις για το είδος και το εύρος των αλλαγών που πρέπει να γίνουν. Στον δρόμο προς τις εκλογές, ανεξάρτητα από τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες, ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να φρεσκάρει την κυβέρνησή του, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για έναν ριζικό ανασχηματισμό.

Μη έχοντας πλέον ως εταίρο τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, που αποτελούσαν «αιτία πολέμου» για τους περισσότερους κεντροαριστερούς, ο Τσίπρας θέλει στο νέο κυβερνητικό σχήμα πιο ηχηρή παρουσία προσώπων από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Μένει όμως να αποφασιστεί τελικά σε ποιον βαθμό θα συμμετάσχουν πρόσωπα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, καθώς δεν θέλει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να διαταραχθούν και εσωτερικές ισορροπίες και κυρίως με την ομάδα των «53» υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Το οικονομικό επιτελείο δεν θα αλλάξει, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι το υπουργείο Εξωτερικών, όπου και συζητείται να αναβαθμιστεί σε υπουργό ο νυν αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η αρχή των αλλαγών έγινε αναγκαστικά με την παραίτηση Καμμένου και την τοποθέτηση του Ευάγγελου Αποστολάκη, μέχρι πρότινος αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στη θέση του υπουργού Εθνικής Αμυνας. Τα βασικά υπουργεία δεν θα αλλάξουν και θα γίνουν απλώς μεγάλες αλλαγές σε υφυπουργεία και επειδή θα είναι και ο τελευταίος ανασχηματισμός προ των εκλογών, θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει και μεγάλη εκπροσώπηση πολλών νομών με την αξιοποίηση και νέων βουλευτών.

ΟΙ ΑΝΕΛ. Είναι δεδομένο ότι θα καλυφθούν οι θέσεις των στελεχών των ΑΝΕΛ που αποχώρησαν, όπως ο Νίκος Μαυραγάνης (υφυπουργός Μεταφορών) και η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (υφυπουργός Αμυνας), αλλά και των στελεχών που είναι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης, δηλαδή του Νάσου Ηλιόπουλου (υφυπουργός Εργασίας) και της Κατερίνας Νοτοπούλου (υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης).

Στο υπουργείο Τουρισμού θα παραμείνει η Ελενα Κουντουρά, δεν υπάρχει απόφαση για αντικατάσταση των υφυπουργών Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, Τέρενς Κουίκ και Βασίλη Κόκκαλη, ενώ πιθανότατα θα υπουργοποιηθεί η νυν υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα. Μένει να φανεί εάν θα υφυπουργοποιηθεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και εάν θα επιλεγεί για υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης ο Κώστας Ζουράρις.

Στη λίστα των ονομάτων προς αξιοποίηση είναι του Κωστή Παπαϊωάννου, τέως προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα και του Σωτήρη Βαλντέν, του Γιάννη Ραγκούση, του Νίκου Μπίστη, αλλά και της Λούκας Κατσέλη. Γίνεται συζήτηση να αναβαθμιστούν πρόσωπα της νεότερης γενιάς, όπως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Διονύσης Τεμπονέρας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου κ.ά., αλλά και νέοι βουλευτές, όπως ο Κώστας Μπάρκας, ο Γιάννης Σαρακιώτης κ.ά.

Στο πλαίσιο του ανοίγματος προς την Κεντροαριστερά συζητείται από κάποιους κύκλους να γίνει πρόταση σε πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Θάνος Μωραΐτης (Αιτωλοακαρνανίας) και ο Αγγελος Τόλκας (Ημαθίας), αλλά και σε στελέχη όπως ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης κ.ά. Επίσης θα γίνουν προτάσεις και σε ένα ή δύο στελέχη προερχόμενα από τη ΔΗΜΑΡ να τοποθετηθούν στην κυβέρνηση.