Η δημοσιονομική ορθότητα και η διπλωματική επιτυχία με τη «Μακεδονία» αλλάζουν τη διεθνή εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού», γράφουν οι Financial Times.

«Ο Αλέξης Τσίπρας για το Νόμπελ; Η ιδέα που διατυμπανίστηκε από μερικούς μπορεί να φαίνεται υπερβολική. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας μπορεί αδιαμφισβήτητα να αναμένει διεθνή επιδοκιμασία αν, όπως αναμένεται, οι Έλληνες βουλευτές επικυρώσουν μια συμφωνία για τον τερματισμό μιας εκ των πιο μακρόχρονων διμερών διενέξεων. Η συμφωνία των Πρεσπών στηρίζεται έντονα από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ που θέλουν να φέρουν τη “Μακεδονία” στη δυτική τροχιά», γράφουν οι FT.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «ο 44χρονος Έλληνας πρωθυπουργός δύσκολα αναγνωρίζεται ως ο αριστερός υποκινητής που απειλούσε με καταγγελία της διάσωσης της Ελλάδας, με απαγόρευση προς τους Γερμανούς πολιτικούς να επισκεφθούν την Ελλάδα και με έξοδο της χώρας από το ευρώ, αν οι πιστωτές απέρριπταν τα αιτήματά του για απαλοιφή του χρέους. Τέσσερα χρόνια μετά από την εκλογική του νίκη, ο κ. Τσίπρας έχει μετατραπεί σε υποστηρικτή της ελληνικής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Η κυβέρνησή του δημιουργεί πλεόνασμα προϋπολογισμού, το οποίο οι πιστωτές θα έβλεπαν μόνο στα όνειρά τους. Έχει επανεμφανιστεί ως πραγματιστής της νότιας Ευρώπης με τη δέσμευση ότι θα είναι συνεργάσιμος εταίρος της Ε.Ε., ενώ εμβαθύνει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον προς όφελος της περιφερειακής ασφάλειας»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ