Άνοιξε και πάλι από σήμερα, Πέμπτη, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το Κοινωνικό Μέρισμα, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή έως και τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου.

Η λειτουργία της διαδικτυακής εφαρμογής στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.koinonikomerisma.gr για την υποβολή των αιτήσεων θα γίνει αποκλειστικά για συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων.

Έτσι, στην εφαρμογή του κοινωνικού μερίσματος θα μπορούν να μπουν μόνο όσοι ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που δεν επιβεβαιώθηκε ο τραπεζικός τους λογαριασμός IBAN κατά τη διάρκεια της πρώτης αίτησης.

Για την πίστωση του κοινωνικού μερίσματος είναι απαραίτητο ο τραπεζικός λογαριασμός να ανήκει στον δικαιούχο. Όσοι έχουν κάνει αίτηση που έχει εγκριθεί αλλά δεν έχουν λάβει χρήματα θα πρέπει να προχωρήσουνσ σε ακύρωση της πρώτης αίτησης και να προχωρήσουν στη διαδικασία επαναξιολόγησης, δηλώνοντας τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι.

H δεύτερη κατηγορία δικαιούχων είναι εκείνοι για τους οποίους δεν επιβεβαιώθηκε η μόνιμη διαμονή τους στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, ενώ ήταν εγγργραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για 12 μήνες κατά το έτος μη υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Για τις περιπτώσεις που ο έλεγχος έδωσε αρνητικό αποτέλεσμα για κάποια έτη, θα πραγματοποιηθεί ένας πρόσθετος έλεγχος με διασταύρωση των στοιχείων των αιτούντων στον ΟΑΕΔ. Όσοι ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και για τους 12 μηνες για τα έτη κατά τα οποία δεν έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση, θα έχουν δικαίωμα να ολοκληρώσουν την αίτηση του κοινωνικού μερίσματος.

Υπενθυμίζεται ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο εις χείρας του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου έγινε η δεύτερη καταβολή του κοινωνικού μερίσματος 2018 σε 196.099 δικαιούχους-νοικοκυριά (που αντιστοιχούν σε 456.835 ωφελούμενους) συνολικού ύψους 92.610.125 ευρώ. Συνολικά, το κοινωνικό μέρισμα του 2018 έλαβαν 1.659.452 δικαιούχοι-νοικοκυριά (που αντιστοιχούν σε 3.708.719 ωφελούμενους) συνολικού ύψους 768.739.375.