Εκτός από τα πλούσια εδέσματα και τα γλυκά στα διάφορα καλέσματα των γιορτών που συνεχίζονται αυτό που μας φορτώνει περιττές θερμίδες την περίοδο των γιορτών και όχι μόνο είναι το αλκοόλ, καθώς η κατανάλωσή του αυξάνεται. Το αλκοόλ δυστυχώς περιέχει σχεδόν τις ίδιες με το λίπος, ενώ ταυτόχρονα λόγω της αιθανόλης μας αφυδατώνει.

Πως λοιπόν θα πιεις το ποτό της αρεσκείας σου χωρίς να φορτωθείς επιπλέον θερμίδες; Υπάρχουν κάποιες τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς την κατανάλωση αλκοόλ την συγκεκριμένη περίοδο αλλά και γενικότερα. Έχουμε και λέμε:

Αν μια μέρα καταναλώσεις πάνω από 4-5 ποτήρια αλκοόλ, τότε την επόμενη μέρα θα πρέπει να πιεις τουλάχιστον δυο λίτρα νερού για να ενυδατωθείς. Εννοείται πως τις επόμενες ημέρες καλό είναι να περιορίσεις την πρόσληψη αλκοόλ. Έτσι ή αλλιώς φρόντισε ώστε μαζί με το ποτό να πίνεις αρκετό νερό -για κάθε ποτό που πίνεις κατανάλωσε και ένα ποτήρι νερό- προκειμένου να αραιώνεται η ποσότητα του αλκοόλ στον οργανισμό και να ελαττώνεται και η ποσότητα κατανάλωσής του.

Αν προσέχεις τη διατροφή σου καλό είναι αν δεν καταφέρεις να περιορίσεις το αλκοόλ, να αλλάξεις το αγαπημένο σου ποτό με κάποιο πιο… διαιτητικό. Τα αλκοολούχα ποτά που έχουν λιγότερες θερμίδες είναι το κρασί, η μπύρα, η ρετσίνα, το martini και η σαμπάνια.

Κατά την κατανάλωση αλκοόλ προτίμησε να συνοδεύεις το ποτό σου με αγγουράκια ή καρότα παρά με πατατάκια ή ξηρούς καρπούς, τα οποία εκτός από θερμίδες έχουν και πολύ αλάτι. Γενικότερα να επιλέγεις να πίνεις το ποτό σου χωρίς αναψυκτικό.

Αν πιείς αναψυκτικό, επέλεξε το λάιτ, γλιτώνοντας έτσι πάνω από εκατό θερμίδες λόγω της απουσίας ζάχαρης. Μια ασφαλής επιλογή είναι και οι φυσικοί χυμοί.

Σε περίπτωση υπερκατανάλωσης αλκοόλ ενδείκνυται η κατανάλωση χυμών και την επόμενη ημέρα. Προτίμησε τον χυμό μήλου ή πορτοκαλιού, καθώς βιταμίνη C βοηθάει στην αντιμετώπιση του hangover. Κατανάλωσε και ένα ελαφρύ γεύμα. Ιδανικό είναι το αυγό και οι υδατάνθρακες (ζυμαρικά) καθώς θα βοηθήσουν το στομάχι σου. Ακόμη μπορείς να φας λίγο μέλι με φρυγανιά. Το μέλι με τη φρουκτόζη που περιέχει βοηθά στην αποβολή του αλκοόλ από τον οργανισμό.

Έτσι ή αλλιώς καλύτερο είναι μην υπερβάλεις. Και να μην ξεχνάς ότι όταν πίνουμε δεν οδηγούμε.