Πεντανόστιμο, ζουμερό ριζότο με μανιτάρια και παρμεζάνα, αρωματισμένο με θυμάρι, που θα απολαύσουν μικροί και μεγαλύτεροι.

Υλικά

Για το ριζότο

200 γραμμάρια ρύζι αμπόριο

15 γρ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες,

1 ποτηράκι κρασί λευκό

750 γρ. ζωμό κοτόπουλο

100 γρ. μανιτάρια σοτέ

40 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

30 γρ. βούτυρο φρέσκο

λίγο θυμάρι ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

αλάτι

Για τα μανιτάρια σοτέ

250 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, καθαρισμένα και κομμένα σε τέταρτα

150 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια

150 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, κομμένα στο ίδιο μέγεθος με τα στρογγυλά

ελαιόλαδο για το τηγάνι

αλάτι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τον ζωμό. Σε μια δεύτερη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι, το οποίο έχουμε αλατίσει. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να καβουρδιστεί και να πάρει ένα ελαφρώς ξανθό χρώμα. Προσθέτουμε και το σκόρδο και μόλις μυρίσει σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθεί εντελώς πριν ρίξουμε τον ζωμό. Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό σε μικρές δόσεις, τέτοιες που να καλύπτει το ρύζι μας, πάντα ανακατεύοντας. Ρίχνουμε και αλάτι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε  και τα μανιτάρια σοτέ και συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό μέχρι να γίνει το ρύζι al dente και να χυλώσει. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε την παρμεζάνα και το βούτυρο και εάν θέλουμε το ριζότο μας πιο αρωματικό και λίγο θυμάρι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το ριζότο μας να ξεκουραστεί για 2-3 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Για τα μανιτάρια σοτέ

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Τηγανίζουμε το κάθε είδος μανιτάρι χωριστά, μέχρι να ροδίσουν καλά, αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε.