Τέλος στις διαφορετικές χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάζει από το Μάϊο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με απόφασή του το Ευρωκοινοβούλιο καθορίζει ότι το ενιαίο κόστος των κλήσεων από κινητό τηλέφωνο σε άλλο κινητό τηλέφωνο εντός της Ε.Ε, θα ανέρχεται πλέον σε 0,19 ευρώ ανά λεπτό ομιλίας, ενώ το κόστος της αποστολής των σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS) θα είναι 0,06 ευρώ.

Τα νέα τιμολόγια πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από τις 15 Μαΐου 2019, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όλους τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας να κρατήσουν επαφή με τους αγαπημένους τους σε όλα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Επίσης, με την ίδια απόφαση το Ε.Κ έρχεται να προστατεύσει ακόμα περισσότερο  τους χρήστες smartphones, συμπεριλαμβανομένων και των χρηστών διαδικτυακών υπηρεσιών όπως είναι το Skype, το WhatsApp, κ.λ.π, ενισχύοντας τις απαιτήσεις ασφάλειας και κρυπτογράφησης.

Ακόμα, οι νέοι κανόνες εισάγουν το δικαίωμα των χρηστών για διατήρηση ενός αριθμού τηλεφώνου έως και ένα μήνα μετά τη λήξη της σύμβασής του με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, όπως και το δικαίωμα για επιστροφή της αχρησιμοποίητης προπληρωμένης πίστωσης μετά τη λήξη της σύμβασης.

Μάλιστα, σε περίπτωση καθυστέρησης ή κατάχρησης της εφαρμογής των νέων μέτρων, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο.

Επιπλέον, τα κράτη μέλη καλούνται να διευκολύνουν την ανάπτυξη δικτύων 5G μέχρι το 2020, ώστε να φτάσουν το στόχο "EU 5G Roadmap", βάσει του οποίου πρέπει να υπάρχει 5G δίκτυο σε τουλάχιστον μια μεγάλη πόλη κάθε κράτους μέλους της ΕΕ μέχρι το 2020.

Νέος αριθμός «112»

Ακόμα, το Ε.Κ αποφάσισε τη δημιουργία ενός νέου συστήματος προειδοποίησης για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης («αντίστροφο» του αριθμού κλήσης έκτακτης ανάγκης 112). Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή άλλων σοβαρών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, οι επηρεαζόμενοι πολίτες θα πρέπει ειδοποιούνται μέσω SMS ή εφαρμογής του κινητού τους τηλεφώνου ότι κινδυνεύουν και θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένες οδηγίες για την προφύλαξή τους. Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 42 μήνες να θέσουν το νέο σύστημα σε εφαρμογή από την έναρξη ισχύος της οδηγίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από