Τρεις ληστείες καταγγέλθηκαν τις τελευταίες τέσσερις μέρες στο ΑΧΕΠΑ, όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Ο δράστης των δύο εκ των τριών ληστειών, ένα εξαρτημένο άτομο που περιφερόταν γύρω από το νοσοκομείο, συνελήφθη το μεσημέρι της Δευτέρας από υπαλλήλους του Νοσοκομείου, παραδόθηκε στην Αστυνομία και αναγνωρίστηκε από θύματά του, αλλά αφέθηκε ελεύθερος λόγω παρέλευσης της προθεσμίας του αυτοφώρου, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Αναστάσιος Σπανός.

Όπως είπε ο κ.Σπανός, ο δράστης διέπραξε μία ληστεία το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής με θύμα εργαζόμενη του νοσοκομείου και μία χτες το μεσημέρι με θύμα μία φοιτήτρια. Αλλη μία ληστεία έγινε την περασμένη Πέμπτη, με θύμα συνταξιούχο καθηγητή πανεπιστημίου, ο οποίος όμως δεν προσήλθε για την αναγνώριση του δράστη.

Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ επισήμανε ότι σημειώνονται κλοπές στο νοσοκομείο, κυρίως στο ασανσέρ, όπου πορτοφολάδες επωφελούμενοι από την πολυκοσμία κλέβουν πορτοφόλια κυρίως από ηλικιωμένα άτομα. Ανέφερε ακόμη ότι σε ημέρες εφημερίας δεν είναι δυνατόν να κλειδώνουν οι κλινικές και για αυτό γίνονται κλοπές από τους θαλάμους όπου νοσηλεύονται ασθενείς. Υπογραμμίζοντας ότι το θέμα των κλοπών είναι διαχρονικό, ανέφερε ότι δεν είναι ένα θέμα που έχει σχέση με τη φύλαξη του νοσοκομείου (το οποίο όπως είπε φυλάσσεται) και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να λυθεί με την τοποθέτηση καμερών για λόγους προσωπικών δεδομένων των ασθενών.

Να σημειωθεί ότι η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι στα δημόσια νοσοκομεία επικρατεί ανομία λόγω πλημμελούς φύλαξης και ότι συχνά καταγράφονται ληστείες και κλοπές, ενώ νοσηλευτές και γιατροί είναι απροστάτευτοι και τρώνε ξύλο από ασθενείς ή συνοδούς που επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά.

‘Οσον αφορά την κατάσταση στο ΑΧΕΠΑ η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι: «Το ΑΧΕΠΑ είναι ξεχωριστό νομικό πρόσωπο και ανήκει στο Υπουργείο Υγείας και όχι στο Παιδείας. Γιατί λοιπόν δεν επιλαμβάνεται η αστυνομία των παράνομων πράξεων; Η Διοίκηση του Νοσοκομείου και το Υπουργείο Υγείας φέρουν ακέραια την ευθύνη για τις κατ’ επανάληψη ληστείες εκμεταλλευόμενοι το πανεπιστημιακό άσυλο. Δεν είναι δυνατόν ένα Νοσοκομείο με πέντε εισόδους, τεράστιους χώρους να διαθέτει μόνο οκτώ φύλακες (έναν στη βάρδια) και η Διοίκηση να αρνείται να φωνάξει την αστυνομία σε πολλές περιπτώσεις λόγω Πανεπιστημιακού Ασύλου». Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει τέλος ότι δεν θα έπρεπε να υφίσταται το πανεπιστημιακό άσυλο εντός του ΑΧΕΠΑ.