Σε πέντε διαφορετικά σημεία της Μυκόνου έχουν εδώ και λίγο καιρό τοποθετηθεί έξι έξυπνα ηλιακά παγκάκια, μια πρωτοβουλία του δήμου σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου. Τα παγκάκια μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική, ενώ παράλληλα διαθέτουν δύο (2) θύρες USB, όπου καθένας μπορεί να φορτίσει οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή και 1 θύρα επαγωγικής φόρτισης όπου μπορεί να γίνει η φόρτιση χωρίς καλώδιο, εφόσον τα κινητά διαθέτουν τεχνολογία επαγωγικής φόρτισης. Μάλιστα, φωτίζονται με χρώμα λευκό LED, όταν πέφτει το φως του ήλιου και αλλάζουν το χρώμα τους σε μπλε, όταν πραγματοποιείται επαγωγική φόρτιση ενώ υπάρχει ένας αισθητήρας, ώστε σε περίπτωση βροχής τα παγκάκια να απενεργοποιούνται, αποφεύγοντας έτσι την άσκοπη κατανάλωση ενέργειας.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής ήταν τόσο η προστασία του περιβάλλοντος όσο και και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – διαφυλάττοντας παράλληλα το παραδοσιακό μυκονιάτικο τοπίο. Αξίζει να σημειωθεί πως στα έξι αυτά ηλιακά παγκάκια κάτοικοι και επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα παροχής δικτύου wi-fi.

Τα σημεία, στα οποία τοποθετήθηκαν τα ηλιακά μπαγκάκια είναι: Δυο στη Χώρα παραπλεύρως του μνημείου Ηρώων, ένα στην Κολοκύθα κάτωθι του αρχαιολογικού μουσείου, ένα άνωθεν της αφετηρίας των ΚΤΕΛ στο Παλιό Λιμάνι, ένα πλησίον της αφετηρίας των ταξί στο Νέο Λιμάνι και ένα στην πλατεία της Άνω Μεράς.