Είναι κάποιες φορές που έχεις τέτοια διάθεση για γλυκό, που δεν μπορείς να αντισταθείς στον πειρασμό. Τα γλυκά είναι κομμάτι της διατροφής μας και το θέμα δεν είναι να δαιμονοποιείς την κατανάλωσή τους, αλλά να μάθεις να τα τρως μια στο τόσο, καθώς είναι πλούσια σε λιπαρά και σε σάκχαρα.

Για να το επιτύχεις αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις έντονη διάθεση για γλυκό όταν πεινάς και το σώμα σου ζητάει άμεσα ενέργεια την οποία θα βρεις (πως αλλιώς;) μέσω της κατανάλωσης ζάχαρης, κάτι όμως που σε βάζει σε ένα φαύλο κύκλο, καθώς όσο τρως γλυκά, τόσο περισσότερο θα πεινάς αργότερα…

Πως θα περιορίσεις τα γλυκά; Ο βασικός τρόπος για να μπορέσεις να αντισταθείς στον… πειρασμό των γλυκών είναι να οργανώσεις καλύτερα τα γεύματα της ημέρας, αρχίζοντας με πλούσιο σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά πρωινό, και συνεχίζοντας με συχνά και μικρά γεύματα, που θα τροφοδοτήσουν με ενέργεια τον οργανισμό ανά 3-4 ώρες, λαμβάνοντας υπόψιν ποσότητα και ποιότητα των γευμάτων.

Ένας άλλος τρόπος για να αποφύγεις τις πολλές θερμίδες είναι να φτιάξεις μία πιο ελαφριά και υγιεινή εκδοχή του αγαπημένου σου γλυκού που θα σου επιτρέπει να το τρως πιο συχνά, αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με στέβια ή άλλο γλυκαντικό κ.ο.κ.

Αν δεν μπορείς να συμβιβαστείς με ένα υποκατάστατο, φρόντισε να μην το φας μόνο του, αλλά να το εντάξεις σε ένα γεύμα σου, επιλέγοντας μια μικρή ποσότητα.

Παράλληλα, βάλε περισσότερα μπαχαρικά στα φαγητά σου, καθώς κόκκινες, καυτερές πιπεριές, τσίλι και κανέλλα μειώνουν το αίσθημα της πείνας και τη διάθεση για γλυκά.

Ακόμη, όταν σου έρθει η διάθεση για γλυκό μάσα τσίχλες μέντας ή κανέλας χωρίς ζάχαρη, αφού η έντονη γεύση και τα υγρά που δημιουργούνται από το μάσημα, κατευνάζουν την όρεξη για γλυκά.

Επίσης, κατανάλωνε λαχανικά με γλυκιά γεύση, όπως αβοκάντο, γλυκοπατάτα, κολοκύθα, παντζάρια και καρότα, αλλά και ωμούς ξηρούς καρπούς. Ένα μεγάλο μπολ γιαούρτι με μέλι, ξηρούς καρπούς, φρούτα, σπόρους, βρώμη και κανέλα, άντε και λίγο παστέλι είναι μια ικανοποιητική λύση.

Μην ξεχνάς να αθλείσαι δεδομένου ότι μια  ώρα γυμναστική τη μέρα ανεβάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης προκαλώντας σου την ευεξία που νιώθεις τρώγοντας ένα γλυκό.

Τώρα αν δεν μπορείς χωρίς σοκολάτα, προτίμησε να φας μια στο τόσο μαύρη σοκολάτα και μάλιστα τα σοκολατάκια με περιτύλιγμα ώστε να πρέπει να τα ξετυλίξεις για να τα απολαύσεις, μπας και το ξανασκεφτείς έστω στο τρίτο, που θα πας να καταναλώσεις. Καλή δύναμη!