Φρένο στην… αιμορραγία της ελληνικής οικονομίας και στο φαινόμενο του «brain drain» επιχειρεί να βάλει η Τράπεζα Πειραιώς με ένα πρόγραμμα-επένδυση στους νέους πτυχιούχους.

Το Project Future είναι η νέα πρωτοβουλία της Τράπεζας στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης, που επιδιώκει να δώσει επαγγελματική προοπτική σε νέους πτυχιούχους, συνδέοντάς τους με την αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος, που υλοποιείται από την Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με το ReGeneration Academy, οι νέοι πτυχιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν τις δεξιότητές τους και να αποκτήσουν εξειδίκευση στους τομείς Customer Experience, Digital Marketing και Java.

Στη διάρκεια του προγράμματος Project Future θα εκπαιδευθούν συνολικά 1.200 νέοι, η επιλογή των οποίων θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια (πτυχιούχοι έως 29 ετών, με 0-3 χρόνια προϋπηρεσίας, εξωακαδημαϊκές δραστηριότητες) και 330 εξ αυτών θα παρακολουθήσουν εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις στους τομείς Customer Experience (80 ώρες εξειδικευμένης εκπαίδευσης), Digital Marketing (100 ώρες θεωρητική εκπαίδευση από την Εξέλιξη, 10 ώρες πρακτικής εκπαίδευσης από την Google και online course & certification από το Facebook) και Java (120 ώρες εξειδικευμένης εκπαίδευσης).

Εξειδικευμένη εκπαίδευση

Η επιλογή των τριών αυτών γνωστικών πεδίων εξειδίκευσης έγινε με βάση πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε το ReGeneratiοn Academy και είναι αυτά που ανταποκρίνονται στις ανάγκες στελεχών που ζητεί η αγορά εργασίας σήμερα. To Project Future έχει διάρκεια ενός έτους και αποτελείται από δύο κύκλους: ο πρώτος ξεκινά τώρα και ο δεύτερος τον Μάρτιο του 2019.

Οπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Project Future ο  CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, «για την ελληνική οικογένεια και κοινωνία, πρωτεύον θέμα αποτελεί η στήριξη των νέων αφενός για να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια και αφετέρου για να διεκδικήσουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας και να σταδιοδρομήσουν. Η Τράπεζα Πειραιώς αναγνωρίζει και ενστερνίζεται τον σημαίνοντα ρόλο που έχει στην κοινωνία, προωθώντας δράσεις που απευθύνονται στις σημερινές της ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήσαμε και παρουσιάζουμε το πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας Project Future, με το οποίο η Τράπεζα Πειραιώς έρχεται να συμβάλει στην ενίσχυση της εξειδικευμένης εκπαίδευσης και στη σύνδεσή της με την αγορά εργασίας».

Το φαινόμενο του brain drain έχει λάβει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις. Τα τελευταία οκτώ χρόνια υπολογίζεται ότι περίπου 400.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα, ενώ το 50% των Ελλήνων που φεύγουν στο εξωτερικό είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος. Αλλά και όσοι έμειναν στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία στην εύρεση εργασίας διότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, καθώς την πρόσβαση στην αγορά εργασίας εμποδίζει η έλλειψη εξειδίκευσης. Χωρίς εξειδίκευση, καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής η απορρόφηση σε θέσεις απασχόλησης.

Δεξιότητες

«H Τράπεζα Πειραιώς με το Project Future βοηθά να δημιουργηθούν οι δεξιότητες που χρειάζεται μια μοντέρνα οικονομία» αναφέρει ο Γιώργος Χαντζηνικολάου, πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.

Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, όλοι οι νέοι που έλαβαν μέρος θα έρθουν σε επαφή με τις εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, έτσι ώστε περισσότεροι από 300 να τοποθετηθούν στην αγορά εργασίας, με τουλάχιστον εξάμηνες συμβάσεις και ελάχιστη αμοιβή 750 ευρώ μεικτά. Στόχος είναι 200-400 νέοι να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας, εκ των οποίων (βάσει της εμπειρίας της ReGeneration Academy) το 80%-85% εκτιμάται ότι θα παραμείνει στις εταιρείες και μετά την εξάμηνη σύμβαση.

«Με περισσότερες από 200 εταιρείες πανελλαδικώς να έχουν απορροφήσει 600 και πλέον νέους πτυχιούχους, στους οποίους έχουν προσφερθεί περισσότερες από 35.000 ώρες εκπαίδευσης, το ReGeneration & το ReGeneration Academy αποτελούν το μεγαλύτερο και πιο πολυσυμμετοχικό πρόγραμμα απασχόλησης και εκπαίδευσης για νέους πτυχιούχους στην Ελλάδα. Ετσι λοιπόν, ως πολλαπλασιαστής ισχύος για την ανάπτυξη της νέας γενιάς, συναντάμε το φρέσκο όραμα της Τράπεζας Πειραιώς, αξιοποιούμε το διευρυμένο δίκτυο πελατών και συνεργατών της και από κοινού επιδιώκουμε, με όχημά μας το Project Future, να αλλάξουμε τα δεδομένα στην αγορά εργασίας των νέων πτυχιούχων» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Κίντζιος, Business Development Director της ReGeneration.

Σκοπός και δέσμευση της Τράπεζας Πειραιώς είναι το πρόγραμμα να πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, ώστε να υποστηρίζει ουσιαστικά και με συνέπεια τους νέους της χώρας.

Πηγή: Το Βήμα