Η Κομισιόν κλείνει το μάτι στην κυβέρνηση. Το ΔΝΤ προς το παρόν δεν ρίχνει λάδι στη φωτιά. Είναι η Ιταλία σε πρώτο πλάνο και η προφανής προσπάθεια να μην ανάψει άλλη μια εστία ανησυχίας, που οδηγεί σε χαμηλούς τόνους για το εάν θα κοπούν ή όχι οι συντάξεις στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2019. Τις αποφάσεις στο τέλος της ημέρας θα τις λάβει το Eurogroup και έχει καταστεί απολύτως ξεκάθαρο πως δεν χωρά καμία έκπτωση στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Πέρα από το πολιτικό παιχνίδι, οι αριθμοί βγαίνουν και πάλι στο προσκήνιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένουν σημαντικές διαφορές στις προβλέψεις δημοσιονομικού χώρου του 2019 ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και τους θεσμούς. Η Κομισιόν εκτιμά ότι το 2019 αν κοπούν οι συντάξεις και εφαρμοστούν τα αντίμετρα, ο δημοσιονομικός χώρος που προκύπτει είναι 600 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει τον «χώρο» αυτό σε 1,223 δισ. ευρώ. Η διαφορά αυτή, εφόσον δεν καλυφθεί, μπορεί να σημάνει νέα συρρίκνωση του πακέτου ΔΕΘ (μείωση ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικών εισφορών, επιδότηση ενοικίου) ακόμα και στο μισό, στο σενάριο που «σωθούν» τελικά οι συντάξεις.

Κριστίν Λαγκάρντ και Πόουλ Τόμσεν στη συνάντηση που είχαν στο Μπαλί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είπαν,  σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, πως «ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης». Για το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου τόνισαν ότι «είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων». Δημοσίως το Ταμείο δεν είπε τίποτα για τις συντάξεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι ανάβει πράσινο φως.

Την ερχόμενη Δευτέρα, το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει στις Βρυξέλλες προσχέδιο προϋπολογισμού, χωρίς τις περικοπές στις συντάξεις, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Πληροφορίες αναφέρουν όμως ότι οι δανειστές περιμένουν ένα προσχέδιο με τις περικοπές ενσωματωμένες, αλλά με διάθεση συζήτησης εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος να ενσωματωθούν διορθωτικές κινήσεις. Μέχρι τη Δευτέρα, ο χρόνος είναι πολύς και τα δεδομένα δεν αποκλείεται να ανατραπούν.