Μια συνάντηση με πολλά μηνύματα, ένα μυστικό ραντεβού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είχε την Τετάρτη (03/10/2018) ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με κύριο θέμα την εκκλησιαστική περιουσία.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε η λειτουργία της εταιρείας για την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας, που είχε συσταθεί επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, θέμα που είχε μείνει εκκρεμές. Τα έσοδα της εταιρείας θα μοιράζονται εξίσου και στις δυο πλευρές, Πολιτεία και Εκκλησία, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής.

Πρόκειται για ένα θέμα που, ωστόσο, έχει συζητηθεί χρόνια τώρα και ποτέ δεν προχώρησε. Ενδεχομένως, το κύριο θέμα της συνάντησης να μην ήταν αυτό αλλά το θέμα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας που φέρεται να τέθηκε από τον κ. Ιερώνυμο, αλλά συζητήθηκε ακροθιγώς.

Πάντως, οι δυο πλευρές ήρθαν πιο κοντά, και φαίνεται ότι βαίνουν προς λύση τα ακανθώδη προβλήματα που υπήρχαν μεταξύ τους. Υπενθυμίζεται ότι σύντομα θα έρθει στην επιφάνεια η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σημαντικές τομές με την Συνταγματική Αναθεώρηση, με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται συχνά στο διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους. Ενα θέμα που είναι σίγουρο ότι μπορεί να προκαλέσει τριβές, όπως κι αυτό με τον τρόπο διδασκαλίας και το περιεχόμενο των θρησκευτικών.

Η συνάντηση έγινε και στη σκιά της υπόγειας σύγκρουσης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.