Σε νομοθετική ρύθμιση που θα εξουσιοδοτεί τον υπουργό Υγείας να επιβάλει αυστηρή τήρηση του εμβολιασμού σε περιόδους που σημειώνεται έξαρση νοσημάτων, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

«Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συνεννόηση με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και σκέπτεται νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει εξουσιοδότηση στον υπουργό Υγείας - όταν συντρέχουν επιδημιολογικοί λόγοι, όταν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση πως σημειώνεται μια έξαρση ενός συγκεκριμένου νοσήματος ή όταν πέφτουν τα στάνταρντς και τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης - να μπορεί, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο και για συγκεκριμένο εμβόλιο και για συγκεκριμένο πληθυσμό, να επιβάλει μια πιο αυστηρή τήρηση του εμβολιασμού» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Λυκούδη, για να καταστεί πραγματικά υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με δεδομένη την αυξητική τάση του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία που διατύπωσε και η Εταιρία ελεύθερων επαγγελματιών παιδιάτρων περί ενίσχυσης του αντιεμβολιαστικού κινήματος, ο Ανδρέας Ξανθός, μίλησε για «κατασκευασμένη ανησυχία», διαβεβαιώνοντας ότι η πολιτική του Υπουργείου δεν έχει αλλάξει, ενώ προσθεσε ότι δεν καταγράφονται ανησυχητικά φαινόμενα, αλλά αντιθέτως στη χώρα μας υπάρχουν υψηλά ποσοστά κάλυψης.

«Ο εμβολιασμός είναι κρίσιμο μέτρο ατομικής προστασίας και προστασίας της δημόσιας υγείας. Υπάρχει υποχρεωτικότητα στην τήρηση του εμβολιασμού» είπε ο υπουργός Υγείας σημειώνοντας ωστόσο ότι γίνεται με την ταυτόχρονη συναίνεση των γονέων, απευθύνοντάς τους μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, με τη φράση: «Δεν τίθεται δίλημμα ναι ή όχι στον εμβολιασμό».

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό φέτος, που σημειώθηκε έξαρση της ιλαράς, έγινε και ένα βήμα αυστηροποίησης, με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να γίνει το τριπλό εμβόλιο στα παιδάκια που θα φιλοξενηθούν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το οποίο είναι εμβόλιο και για την ιλαρά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από