Με εντολή της υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ολγας Γεροβασίλη, ξεκινά έρευνα για το νέο βίντεο που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας και το οποίο δείχνει αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ να συμπεριφέρονται βίαια στον Ζακ Κωστόπουλο κατά την ώρα της σύλληψής του έξω από το κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια.

«Δεν είναι ανεκτές τέτοιες πράξεις και συμπεριφορές» δήλωσε η κ. Γεροβασίλη. Συγκεκριμένα η υπουργός είπε: «Το βίντεο που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας εμφανίζει σκηνές που προκαλούν αποτροπιασμό, πράξεις και συμπεριφορές που δεν είναι ανεκτές ούτε από την κοινωνία, ούτε από την έννομη τάξη. Είναι αυτονόητο ότι αμέσως θα προχωρήσει η σχετική έρευνα».

Στο ενάμιση λεπτό που διαρκεί το νέο οπτικό υλικό δείχνει τον νεαρό αιμόφυρτο πεσμένο στο έδαφος και τους αστυνομικούς να προσπαθούν να του βάλουν χειροπέδες.

Με ιδιαίτερη αγριότητα οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. τον σέρνουν, τον χτυπάνε και προσπαθούν να τον συλλάβουν την ώρα που εκείνος έχει χάσει τις αισθήσεις του και δεν φέρνει καμία αντίσταση.

Το βίντεο δημοσίευσε η «Εφημερίδα των Συντακτών» και είναι τραβηγμένο από κινητό τηλέφωνο. Ένας από τους οχτώ αστυνομικούς που βρίσκονται πάνω από τον Ζακ Κωστόπουλο φαίνεται να κρατάει με γυμνά χέρια ένα μαχαίρι, πιθανώς το πειστήριο του εγκλήματος.

Στην ανακοίνωση του για έναρξη προκαταρκτικής έρευνας για το επίμαχο βίντεο, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σημειώνει ότι αυτή θα αξιολογήσει «συνολικά την επιχειρησιακή ανταπόκριση των αστυνομικών». Συγκεκριμένα, θα εξετάσει εάν έπραξαν τα νόμιμα ή ξεπέρασαν τα όρια που προβλέπονται από τους κανονισμούς.

Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Πάγια τακτική της Ελληνικής Αστυνομίας και βούληση της παρούσας φυσικής ηγεσίας αποτελούν το αστυνομικό προσωπικό να λειτουργεί πάντοτε εντός του ισχύοντος θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου διατηρώντας ως γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».