Το βασίλειο της Σουαζιλάνδης είναι μια μικρή ορεινή χώρα ανάμεσα στη Νότια Αφρική και τη Μοζαμβίκη. Επίσης είναι ένα από τα φτωχότερα κράτη στον κόσμο και έχει ένα κοινό με την Ελλάδα.

Μοιράζονται την 108η θέση ανάμεσα σε 162 χώρες σε ό,τι αφορά τον βαθμό οικονομικής ελευθερίας. Στην Ελλάδα, η οικονομική ελευθερία «στραγγαλίζεται», με αποτέλεσμα η χώρα μας να συνεχίζει σταθερά να καταλαμβάνει τη χειρότερη θέση μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ της Σρι Λάνκα και του Βιετνάμ, χαμηλότερα από την Καμπότζη, την Ταϊλάνδη, την Τανζανία, τις Φιλιππίνες, την Τουρκία, ακόμη και από την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Ο δείκτης οικονομικής ελευθερίας υπολογίζεται με βάση τους θεσμούς και τις πολιτικές που εφαρμόζει η κάθε χώρα στο Δημόσιο, τη Δικαιοσύνη, το εμπόριο, το νόμισμα, τα εργασιακά, την επιχειρηματικότητα, την τραπεζική πίστη και αποτυπώνει το επίπεδο ευημερίας, τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, το προσδόκιμο ζωής.

Στην Ελλάδα, όπου οι πολίτες έχουν εξαντληθεί από τους δυσβάσταχτους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, οι μισοί χρωστούν στην Εφορία, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, η γραφειοκρατία επικρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τον δημόσιο τομέα, το εισόδημα των νοικοκυριών συρρικνώνεται και η ανταγωνιστικότητα περιορίζεται, είναι αστείο να μιλάμε για οικονομική ελευθερία.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου Fraser του Καναδά «Η Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο» που αφορά τα στοιχεία του 2016, η χώρα μας μοιράζεται την 108η θέση με τη Σουαζιλάνδη και την Κίνα.

 Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ