Την δική της ξεχωριστή σελίδα στην Ιστορία του παγκόσμιου τένις, έχει πλέον η Ναόμι Οσάκα. Η 20χρονη πρωταθλήτρια, έκανε την μεγάλη έκπληξη, επικράτησε στον τελικό του US Open της Σερένα Ουίλιαμς με 6-2, 6-4 και έγινε η πρώτη εκπρόσωπος από την «χώρα του ανατέλλοντος Ηλίου» που κατακτά ένα Γκραν Σλαμ.

Η νεαρή από την Ιαπωνία, επέβαλε τον ρυθμό της και ουσιαστικά δεν επέτρεψε στην 36χρονη Αμερικανίδα ν΄ αντιδράσει σε κανένα σημείο του αγώνα. Ωστόσο, ο τελικός «σημαδεύτηκε» από τις έντονη διαμάχη που είχε η Ουίλιαμς με τον Πορτογάλο διαιτητή, Κάρλος Ράμος.

Λίγο μετά το τέλος του αγώνα, η Οσάκα δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ξέρω ότι ήθελε το 24ο Γκραν Σλαμ της καριέρας της, όλοι μιλούσαν γι΄ αυτό. Οταν βρίσκομαι στο κορτ, παύω να είμαι μία θαυμάστρια της Σερένα. Είμαι απλά μία τενίστρια που αντιμετωπίζει μία άλλη. Ομως μετά όταν με αγκάλιασε στο φιλέ, έγινα ξανά παιδί. Προς το παρόν, αυτός ο τίτλος μοιάζει απίστευτος. ισως σε μερικές ημέρες να συνειδητοποιήσω τι έκανα. Μετά τον τελευταίο πόντο κι ενώ περπατούσα προς το φιλέ, μου φαινόταν σαν ακόμη ένας αγώνας. Ομως από την άλλη πλευρά βρισκόταν η Σερένα. Και όταν με πήρε στην αγκαλιά της, ένοιωσα υπέροχα»…»