Πρωτοφανή επεισόδια σημειώθηκαν το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια των συλλαλητηρίων κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και του κυβερνητικού έργου.

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας σε πανηγυρικό κλίμα εκφωνούσε την κεντρική ομιλία του για τα επίσημα εγκαίνια της ΔΕΘ αλλά και τις κυβερνητικές παροχές για το 2019 στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, το παραλιακό μέτωπο της πόλης είχε μετατραπεί σε πραγματικό πεδίο μάχης.

Ομάδες ακροδεξιών εισχώρησαν στην διαδήλωση αμαυρώνοντάς την και τελικών αποτρέποντας τον κόσμο να συγκεντρωθεί. Οι ταραξίες έσπασαν τα πάντα, έριξαν μολότοφ και με τη συνδρομή των δυνάμεων των ΜΑΤ που είχαν πάρει εντολή να δέρνουν κατά βούληση και να πετούν δακρυγόνα χωρίς έλεγχο, κατάφεραν να διαλύσουν τις κινητοποιήσεις.

https://www.facebook.com/nakosmarougas/videos/746700735672399/

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αστυνομικοί δεν σταμάτησαν να ρίχνουν χημικά ούτε και όταν περνούσαν από μπροστά τους μικρά παιδιά και γυναίκες. Το ΕΚΑΒ παρέλαβε αρκετά άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή τραύματα. Μικρά παιδάκια έκλαιγαν από τα χημικά και οι μητέρες τους προσπαθούσαν να τα συνεφέρουν.

https://www.facebook.com/nakosmarougas/videos/746863665656106/

https://www.facebook.com/nakosmarougas/videos/746845498991256/

Η Θεσσαλονίκη πνίγηκε κυριολεκτικά στα χημικά καθώς οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να αποτρέψουν τους διαδηλωτές

να φτάσουν στο συνεδριακό κέντρο. Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκε για να διαδηλώσει κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και αντιεξουσιαστές στην Καμάρα, όπου σημειώθηκαν τα περισσότερα.

επεισόδια.

Δεκάδες κάδοι απορριμμάτων και παγκάκια κάηκαν στο κέντρο της πόλης που το πρωί της Κυρικής θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Από τα επεισόδια έσπασαν τζαμαρίες καταστημάτων και έγιναν ζημιές σε αυτοκίνητα.

Από την εκτεταμένη χρήση χημικών, διαδηλωτές αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα επεισόδια μια γυναίκα τραυματίστηκε στο πόδι. Αν και η εκτεταμένη χρήση χημικών έγινε στο ύψος του Δημαρχιακού Μεγάρου, στον Λευκό Πύργο και μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο, τα δακρυγόνα δημιούργησαν πρόβλημα σε εκείνους που ήθελαν να επισκεφθούν τα περίπτερα της ΔΕΘ, κάποιους προσκεκλημένους που εισέρχονταν στο Βελλίδειο, ακόμη και πολίτες που κάθονταν στις καφετέριες της Λεωφόρου Νίκης.

Αγνωστος απείλησε με όπλο φωτορεπόρτερ στη Θεσσαλονίκη

Φωτορεπόρτερ του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων κατήγγειλε ότι διαδηλωτής που συμμετείχε στο συλλαλητήριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών, απείλησε με όπλο συναδέλφους του.

Σύμφωνα με την καταγγελία, το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη τα επεισόδια με ρίψεις αντικειμένων και χημικών από την πλευρά των αστυνομικών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία, κοντά στον Λευκό Πύργο διαδηλωτής προσπάθησε να αρπάξει κάμερα από γυναίκα εικονολήπτη που κάλυπτε τηλεοπτικά τη διαδήλωση. Φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στο σημείο και αντιλήφθηκαν το περιστατικό επενέβησαν και ακολούθησε φραστική αντιπαράθεση.

Τότε επενέβη δεύτερο άτομο που συμμετείχε στη διαδήλωση, το οποίο έβγαλε από μικρή τσάντα δεμένη στη μέση, όπλο και τους απείλησε, χωρίς να το στρέψει εναντίον τους. Το γεγονός προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των φωτορεπόρτερ, ωστόσο το επεισόδιο έληξε εκεί με την αποχώρηση του άγνωστου οπλοφόρου. Ο φωτορεπόρτερ που εργάζεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστηρίζει ότι απευθύνθηκε σε διμοιρίες της αστυνομίας που βρίσκονταν στο σημείο και κατήγγειλε το περιστατικό, αλλά ο φερόμενος ως οπλοφόρος, εν τω μεταξύ, είχε ήδη χαθεί μέσα στο πλήθος.