Τη ζημία που επιφέρει στους ωκεανούς η ανθρώπινη δραστηριότητα εξετάζει στην πρώτη μικρού μήκους ταινία της η Γαλλο-Αμερικανίδα περιβαλλοντική καλλιτέχνης και φωτογράφος Anne de Carbuccia.

Το ντοκιμαντέρ «One Ocean», το οποίο εστιάζει στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τα καμένα δάση στη Σιβηρία και την κατανάλωση πλαστικού μίας χρήσης στη θάλασσα, προβλήθηκε την Τρίτη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

«Ο ωκεανός είναι ιερός ή τουλάχιστον αυτό έλεγαν – κατάγομαι από την Κορσική, ένα βουνό στη θάλασσα. […] Όλοι εξαρτόμαστε από τον ωκεανό ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας μας. Ο ωκεανός επηρεάζει το κλίμα μας, μας τροφοδοτεί, μας θεραπεύει, μας δίνει δώρα, μας βοηθά να αναπνέουμε και μας κάνει να ονειρευόμαστε» αναφέρει η De Carbuccia στο τρέιλερ της ταινίας.

«Αυτό που βλέπω είναι τόσο δραματικό και διαφορετικό από τις αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία. Η καταγραφή έχει γίνει ένα κεντρικό κομμάτι της δουλειάς μου, που αντιπροσωπεύει την ομορφιά και τη θλίψη αυτών που χάνουμε. Περπατώ πάνω σε υφάλους που έχουν αποχρωματιστεί σαν να έχουν καταστραφεί από πόλεμο» αναφέρει η Anne de Carbuccia στο τρέιλερ της ταινίας που έχει υπότιτλο «Αυτά που έχουμε, αυτά που μπορεί να χάσουμε και αυτά που έχουμε ήδη χάσει».

H ιστορικός τέχνης και ανθρωπολόγος στρέφει την προσοχή στην καταστροφή του περιβάλλοντος με εντυπωσιακές και τολμηρές φωτογραφίες της από τις ζούγκλες του Κιλιμάντζαρο, από την Ανταρκτική, τον ποταμό Μεκόνγκ στο Λάος προβάλλοντας τη διάβρωση των παγετώνων ή των φραγμάτων απειλούν την οικολογία του ποταμού, σύμφωνα με το WWD.

Η καλλιτέχνης, η οποία εμπνέεται από το κίνημα vanitas του 16ου και του 17ου αιώνα τονίζει ότι θέλει με την τέχνη της και την αποφασιστικότητά της να ρίξει φως στη ζημία που προκαλείται στο περιβάλλον, επειδή θέλει να βοηθήσει την επόμενη γενιά.

Είναι δημιουργός του πρότζεκτ «One Planet One Future» που αποτελείται από φωτογραφικές και καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις από φυσικά περιβάλλοντα σε κίνδυνο ή που παρουσιάζουν απειλούμενα είδη.

Η καλλιτέχνης είχε ιδρύσει το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα TimeShrine που αξιοποιεί την τέχνη για να ευαισθητοποιήσει σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Το ίδρυμα χρηματοδοτείται από δωρεές από ιδιώτες και εταιρείες, καθώς και από την πώληση έργων τέχνης και βιώσιμων προϊόντων.

https://vimeo.com/281249244