Με τις τέσσερις στις  δέκα επιχειρήσεις να αναμένουν επιδείνωση για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 , σχεδόν το 30% να έχουν δάνεια σε τράπεζες , το 30,6%  να δηλώνει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα στην έγκαιρη καταβολή μισθών στους εργαζόμενους τους  και τις  τέσσερις στις δέκα μικρές επιχειρήσεις να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές , ο επιχειρηματικός κόσμος νιώθει ότι μπορεί  η έξοδος από τα μνημόνια να επιτευχθεί αλλά τα προβλήματα για αυτές παραμένουν και το φως στο τούνελ θα αργήσει να φανεί.

Αυτά προκύπτουν από την έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ – Ιούλιος2018 – για την εξαμηνιαία αποτύπωση οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις (0-49 άτομα προσωπικό οι οποίες αποτελούν το 99,6% των ελληνικών επιχειρήσεων) η οποία αναφέρει ότι η έξοδος αυτή βρίσκει την οικονομία κατά 25% συρρικνωμένη σε σχέση με την έναρξη της κρίσης, με διπλάσια ανεργία σε σχέση με το 2010 και με σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα και παρά το γεγονός ότι οι δείκτες καταγράφουν κάποια βελτίωση αυτή δεν φαίνεται ακόμα στην αγορά..

Η έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, που έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία ΜARC ΑΕ σε πανελλαδικό δείγμα 1.003 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό) στο διάστημα 9 έως 20 Ιουλίου 2018  δείχνει ότι παραμένουν σε ισχύ σημαντικοί ανασχετικοί παράγοντες  για την οικονομία που σχετίζονται με τη στρεβλή διάρθρωση της. Δεν είναι τυχαίο ότι 1 στις 2 επιχειρήσεις δηλώνουν επιδείνωση της ρευστότητας τους με το 91,4% των μικρών επιχειρήσεων να μην έχει τολμήσει να κάνει αίτημα για χρηματοδότηση από τις τράπεζες και μόλις το 3,1% εκείνων που έκαναν να έχει πάρει έγκριση  χρηματοδότησης .

Την ίδια ώρα η  μία στις δυο μικρές επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές  δηλώνει έχει προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών της και από αυτές το 8,3% έχει ενταχθεί ή έχει κάνει αίτηση στον εξωδικαστικό, 14,3% στη ρύθμιση των 120 δόσεων και το 30,9% σε άλλου είδους ρυθμίσεις. Όσο για το ύψος των χρεών τους έως 20.000 ευρώ χρέη έχει το 19,3%, το 8,2% έχει από 20.000 έως 50.000 ευρώ ενώ το 10,4% άνω των 50.000 ευρώ. .

Για τους μικρούς της αγοράς τα εμπόδια πουν αντιμετωπίζουν καθημερινά στην επιβίωση και στην ανάπτυξη τους  συνεχίζουν να υπάρχουν με τους 4 στους 10 να θεωρούν ως βασικό εμπόδιο την υψηλή φορολογία και 15,5% τη χαμηλή ζήτηση.  Ενώ αναφορικά με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας δύο θεωρούν ότι είναι οι βασικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα το 41,2% να εκτιμά ότι θα πρέπει να είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών και το 39% η μείωση του ΦΠΑ. Και ενώ η επόμενη ημέρα έχει έρθει για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 το πρόσημο σχετικά με τις προσδοκίες είναι αρνητικό καθώς το 37,6% των μικρών επιχειρήσεων  δηλώνει ότι αναμένει επιδείνωση.