Η Google σήμερα τιμά με ένα doodle τα 130 χρόνια από τη γέννηση του Γερμανού ζωγράφου, γλύπτη, σχεδιαστή και χορογράφου, Oskar Schlemmer.

Ο Oskar Schlemmer γεννήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1888 και πρωτοπόρησε με το «Τριαδικό Μπαλέτο», στο οποίο οι χορευτές μετατρέπονταν σε γεωμετρικά σχήματα και είχαν περιορισμό στις κινήσεις του. Ποικίλα σχόλια συνόδευσαν την παράσταση του Τριαδικού Μπαλέτου και χαρακτηρίστηκε «αντιμπαλέτο». Πρόκειται για μια παράσταση στην οποία συμμετέχουν τρεις χορευτές, με δώδεκα κινήσεις και δεκαοχτώ κοστούμια. Ο ίδιος χαρακτήρισε την παράσταση ως «μια καλλιτεχνικά μεταφυσικά μαθηματικά» και «ένα πάρτι σχημάτων και χρωμάτων».

Ο Schlemmer ανεξαρτητοποιήθηκε από πολύ νεαρή ηλικία, μιας και έχασε τους γονείς του μικρός. Σπούδασε στη σχολή Καλών Τεχνών στη Στουτγάρδη, ενώ στη συνέχεια μετακόμισε στο Βερολίνο. Το 1914 πολέμησε στο Δυτικό Μέτωπο στον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο, απ’ όπου αποχώρησε μετά τον τραυματισμό του. Έπειτα δούλεψε στη μονάδα χαρτογράφησης του στρατού.

Εντάχθηκε στο κίνημα Μπαουχάους το 1919, όπου ασχολήθηκε με τις τέχνες και αποκαλύφθηκε το ταλέντο του στη ζωγραφική, τη γλυπτική και τα θεατρικά κοστούμια επηρεάζοντας καλλιτέχνες όπως ο David Bowie.

Στη ζωγραφική, ξεκινώντας από την κυβιστική αντίληψη, ανάπτυξε μια τεχνοτροπία συγγενική με το πνεύμα της σχολής του Παρισιού, και κατάληξε σ’ έναν επιτυχημένο συνδυασμό αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής στις τοιχογραφίες που ονόμασε «Mauerbild».

Αργότερα στράφηκε και στην αφηρημένη τέχνη. Πέθανε στις 13 Απριλίου του 1943, στην πόλη Μπάντεν-Μπάντεν της Γερμανίας.