Τους τρεις άξονες με τις άμεσες προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου παρουσίασε κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου. Από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός Σταύρος Κοντονής παρέδωσε μετά από δύο χρόνια τη σκυτάλη του Υπουργείου χωρίς αιχμές για την αποχώρησή του από την κυβέρνηση και με ευχαριστίες προς τον πρωθυπουργό,ενώ εξαπέλυσε επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Καλογήρου τόνισε ότι στις προτεραιότητές του μεταξύ άλλων είναι η βελτίωση της καθημερινότητας δικηγόρων, δικαστών και άλλων παραγόντων της δικαιοσύνης, η στήριξη του μεγάλου έργου της συνταγματικής αναθεώρησης και βεβαίως η επιτάχυνση της δικαιοσύνης και η βελτίωση της απόδοσή της.

«Δικαιοσύνη και πολιτική εξουσία, τόνισε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, πρέπει να βρίσκονται  στην ίδια πλευρά της μάχης ενάντι στους εχθρούς του δημοσίου συμφέροντος» και έκλεισε την σύντομη παρέμβασή του με τη φράση «Το δίκαιο είναι να αποφευγεται η φιλονικεία  απέναντι στην επιείκεια  και η απόκτηση δύναμης απέναντι στο γενικό καλό».

Αναφερόμενος στη θητεία του επί δύο και πλεον χρόνια ο απερχόμενος υπουργός, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό «που του έδωσε τη δυνατότητα να ασκήσει δύσκολα και κρίσιμα καθήκοντα» και αναφερόμενος στους δικαστικούς λειτουργούς τόνισε «ότι η συντριπτική πλειοψηφία οχι όλοι εκτελούν τα καθήκοντά τους με εργατικότητα και εντιμότητα» ενώ επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δίνει όλα αυτά τα χρόνια μια μεγάλη μάχη απέναντι σε ένα συστημα διαπλοκής και διαφθοράς που συνέδραμε για να πέσει η χώρα στα βράχια, στόχος μας είναι να μην επανέλθει αυτό το σύστημα, το σύστημα με τον κ. Μητσοτάκη με τη Νέα Δεξιά που δομείται από τον ίδιο και ακροδεξιά στοιχεία, για να μην γυρίσει η Ελλάδα πίσω. Αυτήν την προσπάθεια θα την εκτιμήσει ο ελληνικός λαός».

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Κοντονή, αναφέρθηκε στην ευφυία και στη γνώση των θεμάτων για τον νέο υπουργό δηλώνοντας ότι θα παραμείνει "ρομαντικός, σφοδρός  πολέμιος κάθε λογικής που οδηγεί σε συστημικές παγίδες".

Τέλος να σημειωθεί ότι παρούσα στην τελετή ήταν και η επικεφαλής του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου.