Τη δημιουργία ενός «πρότυπου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για έντονα καιρικά φαινόμενα» προανήγγειλε η ακριβοθώρητη περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, 16 ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική που στοίχισε τη ζωή σε 92 συνανθρώπους μας και εννέα μήνες μετά τις πλημμύρες στην Μάνδρα Αττικής, εκεί όπου χάθηκαν ακόμα 23 άνθρωποι.

Η κ. Δούρου συναντήθηκε με τους επιστήμονες Χρήστο Ζερεφό και Ευθύμιο Λέκκα, με την κάμερα της ΕΡΤ -φυσικά- να την συνοδεύει. Στο τραπέζι της κρίσιμης συνάντησης τέθηκε η «ανάγκη ενός νέου και συμβατού με τις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής πλαισίου πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας.

«Σε στιγμές πρωτοφανούς συντριβής η εκφορά μίας συγγνώμης δεν μπορεί να είναι απλά λεκτική άσκηση. Πρέπει να λειτουργήσουμε με δράσεις, να υλοποιήσουμε άμεσα μέτρα και όχι να μείνουμε στην εντύπωση και την εικόνα», δήλωσε η κ. Δούρου, σε μία από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις και τοποθετήσεις, μετά τη φονική φωτιά στο Μάτι, συμπληρώνοντας πως «θα κριθούμε από το τι έχουμε πράξει, από το τι πράττουμε και από την αξιοπιστία μας».

Η ίδια υπεραμύνθηκε τις δράσεις της Περιφέρειας, σημειώνοντας ότι πριν από ένα χρόνο πρότεινε την ίδρυση και λειτουργία Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας για την εκπαίδευση εθελοντών και στελεχών Πολιτικής Προστασίας, «καθώς και θεσμικές αλλαγές σε σχέση με τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης για την πολιτική προστασία».

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό του μηχανισμού προειδοποίησης για έντονα καιρικά φαινόμενα -όπως είπε η κ. Δούρου- θα συμμετάσχουν το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αστεροσκοπείο Αθηνών και ο στόχος είναι το νέο σύστημα να είναι «πρότυπο στην Ευρώπη».