Από τις πιο σημαντικές σχέσεις στη ζωή μας είναι αυτές που διατηρούμε με τις κολλητές μας φίλες. Ομως στο πέρασμα των ετών, καθώς τροποποιούνται οι ανάγκες, τα θέλω και οι προτεραιότητές μας,ακόμη και ο διαθέσιμος χρόνος μας, κάποια τέτοια σχέση, μπορεί να πάψει να είναι υγιής. Πώς θα πρέπει να λειτουργήσεις σε μια τέτοια περίπτωση;

Για αρχή να συμφωνήσουμε ότι όλες οι σχέσεις εξελίσσονται μέσα στο χρόνο και αλλάζουν καθώς μεγαλώνουμε. Ωστόσο παραμένουν όπως σε όλες τις σχέσεις και στις φιλικές σχέσεις, οι κομβικές λέξεις που τις χαρακτηρίζουν να είναι η εμπιστοσύνη, η επικοινωνία και ο σεβασμός των προσωπικοτήτων από αμφότερους.

Θέμα υπάρχει αν το ένα άτομο επιμένει να διατηρεί μια παράφορη αφοσίωση προς το άλλο πρόσωπο με κόστος τις προσωπικές και ψυχολογικές του ανάγκες, όντας μονίμως εκείνο που προσφέρει κάτι.

Είναι θεμιτό να βοηθάς την κολλητή, να την ακούς όταν προκύπτει ζήτημα με τον σύντροφο ή στη δουλειά της, και όταν δεν έχει κέφι και μιζεριάζει. Αυτό κάνουν οι φίλες και κυρίως οι κολλητές. Ωστόσο έχει σημασία να προσφέρεις ψυχολογική και όχι μόνο στήριξη στην εκάστοτε κολλητή σου μέχρι εκεί που αντέχεις.

Ειδικά αν εσύ δεν εισπράτεις την ίδια αντιμετώπιση. Για παράδειγμα όταν χρειάζεται να ξεσπάσεις τα νεύρα που έχεις για διάφορους λόγους δεν μπορεί να νιώθεις πάντα ότι μάλλον την κουράζεις και την κάνεις να βαριέται,με όσα της εξομολογείσαι. Αλήθεια πόσες φορές της ζήτησες να πάτε μαζί σε εκείνο το πολυκατάστημα για να ψωνίσετε εκείνο το τραπεζάκι; Και ακόμη την περιμένεις.

Στον αντίποδα εσύ δεν απαντάς σχεδόν ποτέ αρνητικά σε κάτι που σου ζητάει. Και αν το πεις σε βασανίζει η σκέψη για μέρες.

Αγαπάς τη φίλη σου και της συμπαραστέκεσαι, έχετε γελάσει πολύ και διασκεδάσει μαζί, έχετε μοιραστεί μικρά και μεγαλύτερα μυστικά όλα αυτά τα χρόνια που γνωρίζεστε, αλλά όπως σε όλες τις σχέσεις, προσωπικές, φιλικές, επαγγελματικές, καλό είναι να βάζουμε κάποια όρια. Ετσι απολαμβάνουμε όλοι μας καλύτερα την εκάστοτε σχέση.