«Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και δεν μπορούμε να γενικεύομε». Αυτό υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Τάσος Ηλίας σε ερώτηση αν μπορούν να εφαρμοστούν όλα όσα εξήγγειλε η κυβέρνηση, όπως είναι για παράδειγμα η κίνηση να κατεδαφιστούν μάντρες, αλλά και μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τα αυθαίρετα.

Το συμπέρασμα είναι ότι πάντα υπάρχουν –με τη βούλα του νόμου –εξαιρέσεις. Κάθε περιοχή αντιμετωπίζεται διαφορετικά, ανάλογα με το τι ισχύει εκεί. Το ειδικό καθεστώς κάθε περιοχής (δηλαδή τι διατάγματα ισχύουν) βεβαιώνει η αρμόδια υπηρεσία δόμησης του δήμου. Και εξαιτίας της πολυπλοκότητας του πολεοδομικού τοπίου πολλές φορές τα πράγματα μπλοκάρουν από τη μια υπηρεσία στην άλλη.

Ετσι, στο ερώτημα τι ισχύει με τις περιφράξεις η απάντηση, μεταξύ άλλων, όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του ΤΕΕ είναι η εξής: Ισχύει ο νόμος 1337/83 ( ΦΕΚ 33 Α). Εχουμε λοιπόν:

◼ Από την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού σε περιοχές εκτός εγκεκριμένων σχεδίων ή οικισμών προ του 1923 και σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων από την ακτή (…) εκτός αν έχει οριστεί μεγαλύτερο πλάτος Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) δεν επιτρέπονται οι περιφράξεις.

«Κατ’ εξαίρεση περιφράξεις επιτρέπονται σε περίπτωση που είναι αναγκαίες για την προστασία καλλιεργειών ή άλλων ειδικών χρήσεων που προσδιορίζονται με ΠΔ. Πρόκειται, όπως λένε, μηχανικοί για το ΠΔ 236/84 (ΦΕΚ Α’ 95) που επιτρέπει τις περιφράξεις για την προστασία ειδικών καλλιεργειών, κτιριακών και λοιπόν εγκαταστάσεων γεωργικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών και λοιπόν δραστηριοτήτων. Αλλά και τουριστικών – ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, οργανωμένες πλαζ παιδικών χαρών – παιδότοπων, βιομηχανικών εγκαταστάσεων, εκτροφείων θηραμάτων, αθλητικών εγκαταστάσεων κ.ά., αναφέρει.

Και διευκρινίζει: «Ωστόσο, με βάση τα όσα προβλέπονται «στις πιο πάνω περιοχές με απόφαση της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας, μπορεί να επιβληθεί η διακοπή των εργασιών κάθε είδους περίφραξης καθώς και η κατεδάφιση περιφράξεων που έχουν τελειώσει (…) εφόσον εμποδίζουν την πρόσβαση προς την ακτή (…)».

Οι αποστάσεις από τον αιγιαλό. Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Υποδομών διέρρευσε ότι θα στείλει μηχανικούς στις πολεοδομίες να ελεγχθούν όλες τις άδειες για την ανέγερση κτισμάτων έως 100 μέτρα από τον αιγιαλό και τις παραλίες. Τι ισχύει λοιπόν;

Οπως επισημαίνει ο Τάσος Ηλίας:

◼ Για εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών, η απόσταση είναι τα 30 μέτρα.

◼ Για εντός οικισμών υφιστάμενων προ του 1923, η απόσταση είναι 15 μέτρα από την ακτή.

◼ Για εκτός σχεδίου και εντός ορίων οικισμών της χώρας μέχρι 2.000 κατοίκους, τουλάχιστον 15 μέτρα από την καθοριστική γραμμή αιγιαλού και οπωσδήποτε μετά τη γραμμή παραλίας.

Σημείωση: εντός ΖΟΕ υφίστανται συνήθως μεγαλύτερες διαστάσεις.

«Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στον αιγιαλό, πρέπει να υπάρχουν οδοί προσπελάσεως προς τη θάλασσα τουλάχιστον ανά 300 μέτρα» συμπληρώνει.