Καλοκαιράκι, θαλασσίτσα, μπιρίτσες και νησάκια. Αυτά για τους άλλους, για σένα προπονησάρες γιατί έχεις μπει για τα καλά στην προετοιμασία για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Και τρέχεις στα πλακόστρωτα καλντερίμια των νησιών, σε γηπεδάκια της επαρχίας που ο Θεός να το κάνει ταρτάν αυτό που έχουν και δώσ’ του χιλιόμετρα και να οι ανηφόρες και να οι κατηφόρες στα λονγκ των Κυριακών. Και εκεί λοιπόν που νιώθεις σαν άλλος Φειδιππίδης, θυμάσαι τη γιαγιά σου που κρατούσε τον γοφό της από πόνο κάθε φορά που σηκωνόταν. Πονάς, σουβλιά στο κόκαλο. Νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά εκεί στον γοφό και καμιά φορά ακούς και ένα «κλικ» πάνω ψηλά. Σκέφτεσαι πως γέρασες και αρχίζουν να τρίβονται τα κόκαλά σου. Προσπαθείς να μην του δίνεις σημασία αλλά ο πόνος στον γοφό σου είναι εκεί κάθε φορά που κάνεις τη στροφή στο γήπεδο ή που σηκώνεσαι από την ξαπλώστρα για βουτιά. Ηρθε η ώρα να πας στον ορθοπεδικό και να σου πει τη διάγνωση: «Τροχαντερίτιδα και πιθανώς και θυλακίτιδα».

Αντε πάλι άγνωστες λέξεις και πας και διαβάζεις λίγο ανατομία και μαθαίνεις ότι ανάμεσα στον τροχαντήρα και στον τένοντα των γλουτιαίων υπάρχει ένας ορογόνος θύλακος, που δρα ως αμορτισέρ (να πάλι το αμορτισέρ) και προστατεύει τόσο το οστούν όσο και τον τένοντα. Και πέφτεις και στο SOS κομμάτι που λέει πως είναι συχνός στους δρομείς αυτός ο ερεθισμός σε αυτή την περιοχή και καταλήγει συνήθως σε φλεγμονή του τένοντα (τενοντίτιδα) ή του ορογόνου θυλάκου (θυλακίτιδα). Και γιατί να συμβεί αυτό σ’ εσένα, τώρα; Διότι, φίλε, είναι πολλά τα χιλιόμετρα που έκανες, σε λάθος έδαφος (τσιμέντο και πλακόστρωτο) και γιατί ίσως έτρεχες πάντα από τη μια πλευρά του γηπέδου και εκείνο το ποδαράκι στην εξωτερική πλευρά τραβούσε όλο το ζόρι και τώρα πονάει και διαμαρτύρεται.

Και αν είσαι και γυναίκα τότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να τραυματίσεις τον τροχαντήρα. Βλέπεις οι ωραίες λεκάνες που έχουν οι γυναίκες σε αντίθεση με αυτές των αντρών έχουν το τίμημά τους. Μείωσε λίγο τα χιλιόμετρα. Τρέξε και λίγο «ανάποδα» στο γήπεδο. Διόρθωσε τα παπούτσια που φοράς με ειδικούς πάτους. Αφησε τον φυσικοθεραπευτή σου να διώξει και αυτή τη φλεγμονή. Είναι πιο εύκολο γι’ αυτόν να σε βοηθήσει απ’ ό,τι φαντάζεσαι. Δυνάμωσε λίγο τους γλουτιαίους σου μόλις αισθανθείς καλύτερα. Τι πιο ωραίο από τους όμορφους γλουτούς. Νομίζεις τυχαία είχαν σφριγηλούς γλουτούς ο Ερμής του Πραξιτέλη και η Καλλίπυγος Αφροδίτη; Δεν ξέρω αν τα αρχαία μοντέλα για αυτά τα αγάλματα έτρεχαν, αλλά εσύ ύστερα απ’ όλα αυτά θα ξανατρέξεις και θα καλπάσεις. Και ρίξε και καμιά βουτιά. Οχι μόνο χιλιόμετρα μέσα στη ζέστη, ε;

Η Κατερίνα Βλαχαντώνη είναι φυσικοθεραπεύτρια και μαραθωνοδρόμος