Κατ’ αρχήν, να πούμε το αυτονόητο: Κανείς δεν πήρε το πρωτάθλημα και κανείς δεν το έχασε, Ιούλιο μήνα. Η μπάλα ωστόσο θ’ αρχίσει από αύριο να κυλάει στο χορτάρι. ΠΑΟΚ – Βασιλεία στις 8.30 μ.μ. στην Τούμπα. Για το όνειρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Την Πέμπτη ο Ατρόμητος παίζει στη Λευκορωσία με την Ντιναμό Μπρεστ για το Γιουρόπα. Είναι όμως και οι αθλητικογράφοι, που κάθε μέρα κάτι πρέπει να γράφουν. Κι επειδή, όπως έχει πει ο ποιητής, «αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει, καλύτερα να μη μας πει κανένα», οι καλοκαιρινές ειδήσεις είναι πάντα καλές. Οι κοινοτοπίες των παρελθόντων ετών από την προετοιμασία, ότι «τους έβγαλε το λάδι», έχουν αντικατασταθεί με εξειδικευμένες αναλύσεις. Για τον τρόπο δουλειάς του νέου προπονητή που έχει κλέψει τις καρδιές των ποδοσφαιριστών. Στις μεταγραφές, απαξάπαντες έχουν πέσει διάνα. Αν πιστέψουμε τα αθλητικά πρωτοσέλιδα, όλοι οι αμυντικοί είναι θηρία κι όλοι οι επιθετικοί γκολεαδόρ.

Πραγματιστής

Καθρέφτης όλων το χορτάρι. Εστω λοιπόν, κι αν ακόμα είναι πολύ νωρίς, ότι κάποια δεδομένα ενόψει της νέας σεζόν υπάρχουν. Στη πρωταθλήτρια ΑΕΚ, το μόνο σίγουρο είναι ότι η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη δεν θα έχει καμία σχέση με τη ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ. Πραγματιστής ο Ανδαλουσιάνος επέλεξε τη Μαγιόρκα της Σεγούντα Ντιβισιόν από τη προοπτική του Τσάμπιονς Λιγκ. Φοβούμενος την (αναπόφευκτη) φθορά. Το ζητούμενο για τους πρωταθλητές είναι απλό και συγκεκριμένο: Αν στο συν/πλην ανάμεσα στους Βράνιες, Κονέ, Αραούχο, Λάζαρο που έφυγαν και Οικονόμου, Αλεφ, Μπογέ, Πόνσε που ήρθαν το ισοζύγιο θα είναι θετικό. Στα 26 ο διεθνής στόπερ Οικονόμου αλλά με την καριέρα του σε καθοδική πορεία. Πέρυσι ως δανεικός από την Μπολόνια, ούτε στη ΣΠΑΛ είχε χρόνο συμμετοχής, ούτε στην Μπάρι, της Serie B (τέσσερις και δύο συμμετοχές αντίστοιχα). Ακόμα μεγαλύτερο το στοίχημα για τους δύο νεαρούς αργεντινούς επιθετικούς Λούκας Μπογέ και Εκι Πόνσε.

Νεαροί

Ο 22χρονος Μπογέ που χρεώθηκε στον Ουζουνίδη («Πάρτε τον με κλειστά μάτια») έχει καλά στοιχεία, αλλά δεν είναι ούτε καθαρό φορ ούτε καθαρό εξτρέμ. Ταυτόχρονα, είναι εμφανής η αδυναμία του στο σκοράρισμα. Μόλις τρία γκολ σε 78 συμμετοχές με Νιούελς Ολντ Μπόις, Τορίνο όπου ανήκει και Θέλτα όπου πήγε δανεικός. Τον 21χρονο Πόνσε της Ρόμα τον ήθελαν από πέρυσι στην ΑΕΚ. Προέρχεται από δύο ανεπιτυχείς δανεισμούς σε Γρανάδα και Λιλ. Με μόλις τέσσερα γκολ. Είναι σχετικά γρήγορος αλλά όχι φορ περιοχής. Στην αρχή αρνήθηκε να πάει στη ΑΕΚ, αλλά αφού δεν βρήκε κάτι καλύτερο δέχτηκε. Οι πρωταθλητές από τη σιγουριά των Αραούχο – Λάζαρου πήγαν σε δύο ταλαντούχους νεαρούς που ψάχνονται να στεριώσουν και να κάνουν καριέρα. Οψόμεθα. Το παζλ ολοκληρώνουν ο Αλμπάνης από τον Απόλλωνα και ο 23χρονος βραζιλιάνος υψηλόσωμος αμυντικός χαφ Αλεφ. Δανεικός από την Μπράγκα, πέρυσι στον Απόλλωνα Λεμεσού.

Φαβορί

Ο ΠΑΟΚ, παρά το γεγονός ότι θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς, είναι για τους μπουκ πρώτο φαβορί για κατάκτηση, με απόδοση 2,15 (ακολουθούν ο Ολυμπιακός με 3 και η ΑΕΚ με 4,30). Κι είναι απόλυτα λογικό. Είναι ο μόνος που συνεχίζει με τον ίδιο προπονητή και με το ίδιο κατά 90% ρόστερ. Το κλίμα είναι καλό. Με τη στοχευμένη και επίμονη επικοινωνιακή πολιτική για την απώλεια του πρωταθλήματος να πιάνει τόπο. Οι αποχωρήσεις των Μακ, Τζάλμα Κάμπος, Κουλούρη δεν μπορεί να θεωρηθούν σοβαρές απώλειες. Αν ο Ουάρντα (φωτογραφία κάτω) αφομοιωθεί τακτικά και πιάσει την περσινή του απόδοση στον Ατρόμητο, θα είναι αναμφίβολα από τους κορυφαίους επιθετικούς του πρωταθλήματος. Κατά τα άλλα έχουν προκύψει τα συνήθη μπερδέματα στις μεταγραφές του ΠΑΟΚ. Ο Λουτσέσκου έχει ζητήσει αριστερό μπακ (αναπληρωματικό του Βιεϊρίνια) εξάρι, αφού ο Μουλέν (1,4 εκατ. ευρώ αγορά) δεν βγήκε ως αντικαταστάτης του Τσίμιροτ και σέντερ φορ.

Ελληνοποίηση

Αντ’ αυτών, αποκτήθηκαν ο Χατσερίδης και ο 20χρονος εξτρέμ Λέο Ζαμπά. Ο πόντιος στόπερ

(1,5 εκατ. τον χρόνο καθαρά) δείχνει βαρύς κι ανέτοιμος να διεκδικήσει θέση βασικού. Το ίδιο ισχύει και για τον νεαρό Βραζιλιάνο, που είναι εξαιρετικά γρήγορος αλλά υστερεί σε τεχνική.

Ο Ολυμπιακός είναι ο άγνωστος Χ

του πρωταθλήματος. Καθώς βρισκεται σε μεταβατικό στάδιο. Νέος προπονητής, που δουλεύει, για πρώτη φορά, έξω από την πατρίδα του, εκ βάθρων ανανέωση στο έμψυχο υλικό. Η προσπάθεια για ελληνοποίηση είναι εμφανής: Γιαννιώτης, Μασούρας, Ευαγγέλου, Λάζαρος (φωτογραφία πάνω), Μάνος, Φετφατζίδης, Μπουχαλάκης. Με δεδομένο ότι η ανανέωση του ρόστερ θα φτάσει το 70%, δεν μπορείς να πεις τίποτα. Ο ισπανός φορ Γκερέρο βρίσκει δίχτυα, αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς. Η πίστωση χρόνου, που έτσι ή αλλιώς είναι επιβεβλημένη στο ποδόσφαιρο, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Ολυμπιακού είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Θεωρητικά

Ο Παναθηναϊκός θεωρητικά ανήκει στην αποκαλούμενη Big 4.

Στην πράξη ξεκινάει με -6 βαθμούς, απαγόρευση μεταγραφών κι όλοι είναι σε αναμονή να ολοκληρωθεί στο τέλος Αυγούστου το ντιλ με τον ταϊλανδό broker. Αν δηλαδή κλειδώσουν οι δουλειές που θέλει ο Παιρότζ για να ανάψει και το πράσινο φως της συμμετοχής του και στον Παναθηναϊκό.