Βαριά ήττα του Ολυμπιακού στο Βέλγιο από την Γκενκ, το Σάββατο. Ηττα χθες για τον Παναθηναϊκό από την Αντβερπ. Τρίτο συνεχόμενο φιλικό για την ΑΕΚ χωρίς οι πρωταθλητές να καταφέρουν να πετύχουν ακόμη το πρώτο τους γκολ. Και όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας σωρός από λόγια και σχόλια για την «εικόνα», σε μια περίοδο που το συγκεκριμένο (η «εικόνα» ντε) δεν απασχολεί κανέναν, πέρα από τον διπλανό στην καφετέρια που με ευκολία πίνοντας την μπίρα του καταλήγει σε βαρύγδουπα συμπεράσματα. Για το ποιος προπονητής είναι καλός, ποια μεταγραφή θα πιάσει, ποια… διάταξη είναι η σωστή. Τουλάχιστον εκείνος είδε. Αλλοι σχολιάζουν έχοντας κατά νου μόνο το τελικό σκορ, και την ώρα των φιλικών απλώνονται σε κάποια παραλία.

Δεν είναι παράξενο όλο αυτό. Στην εποχή της αυτοκρατορίας των social media υπάρχουν άνθρωποι που πασχίζουν για μια ατάκα που θα βρει likes ή followers. Δεν είναι και παράξενο να συμβαίνει όλο αυτό γύρω από τη δημοφιλία του ποδοσφαίρου. Για τι θα κουβεντιάζει ο κόσμος έστω ηλεκτρονικά;

Ώς εκεί όμως. Το ποδόσφαιρο είναι για κάποιους ψυχαγωγία, για άλλους όμως είναι δουλειά και μάλιστα πολύ σοβαρή. Οι Ερυθρόλευκοι φτιάχνουν ομάδα από την αρχή και θέλουν η πρώτη τους «αγωνιστική όψη» να εμφανιστεί σε δύο εβδομάδες, όταν θα πλησιάζουν τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Αυτόν τον καιρό κάνουν «διπλές» προπονήσεις, ενώ δεν έχουν τελειώσει ακόμη με τις μεταγραφές τους. Επέλεξαν το Σάββατο να αντιμετωπίσουν έναν αντίπαλο που την Πέμπτη ξεκινά τις επίσημες υποχρεώσεις, άρα που είναι πια σε μια πρώτη αγωνιστική «κατάσταση».

Η ΑΕΚ που μόλις έκανε μια σειρά από μεταγραφές έχει την ίδια ανησυχία με θέα στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Τον Ουζουνίδη τον στενοχώρησε πολύ περισσότερο ο τραυματισμός του Τσιγκρίνσκι (θλάση) που προφανώς τον θέτει νοκάουτ από το πρώτο επίσημο του Αυγούστου, παρά τα ποσοστά ευστοχίας στην επίθεση. Και όσο για τον Παναθηναϊκό; Εκεί είναι αστείο ακόμη και να το συζητάμε όταν ο Γιώργος Δώνης προσπαθεί με τα «ψέματα» να σχηματίσει ένα σύνολο που θα μπορέσει να αντέξει στον ανήφορο της επόμενης σεζόν. Για τους Πράσινους το διά ταύτα είναι το ξεκίνημα του πρωταθλήματος.

Τα φιλικά είναι για τους προπονητές. Για να δοκιμάζουν, να εντοπίζουν λάθη, να οδηγούνται σε συμπεράσματα που επί της ουσίας δεν προκύπτουν σε κοινή θέα. Είναι πολύ ωραίο ότι μέσω της τηλεόρασης μπορεί ο καθένας από εμάς να έχει εικόνα (όταν τέλος πάντων έχει). Δεν είναι όμως και φυσιολογικό να τα αντιμετωπίζει ως πραγματικό δείγμα γραφής. Ας μείνουμε λοιπόν απλώς στην τηλεθέαση. Τα υπόλοιπα, τα σοβαρά, στην ώρα τους…