Πέρασε στα ψιλά καθώς ο Αστέρας ούτε «εμπορικός» είναι ούτε, τέλος πάντων, οι κουβέντες του με τη Σταντάρ Λιέγης ανέδειξαν κάποια συμφωνία. Συνέβη όμως, και πραγματικά έχει ενδιαφέρον: Εφερε ο Πίνι Ζάχαβι τους Βέλγους για τον νεαρό Τάσο Δουβίκα, κατέθεσαν πρόταση, αλλά δεν μπόρεσαν έστω να πλησιάσουν τις απαιτήσεις των Αρκάδων. Ζήτησε 2,5 εκατ. ευρώ συν ποσοστό μεταπώλησης η ομάδα της Τρίπολης, άρα οι συζητήσεις δεν μακροημέρευσαν.

Τι έχει κάνει ο Δουβίκας ώς εδώ; Κλείνοντας τα 19 του χρόνια σε λίγες ημέρες, μετρά καριέρα με 20 συμμετοχές στη Σούπερ Λίγκα, ενώ έχει παρουσίες και με τις μικρές εθνικές ομάδες. Αν οι απαιτήσεις του Αστέρα είναι φυσιολογικές; Αυτό προφανώς δεν μας αφορά. Η αγορά καθορίζει τις τιμές. Και για την ελληνική ποδοσφαιρική αγορά, σε μια περίοδο πολύ μεγάλης κρίσης, φρόντισε κάποιος ώστε οι ομάδες να ανακαλύψουν μια πηγή εσόδων που αφενός μεν μεγαλώνει, αφετέρου σταδιακά αλλάζει τους συσχετισμούς.

Εργο του Ολυμπιακού είναι όλο αυτό.

Ο Ολυμπιακός που ανέδειξε και παρέδωσε στο επόμενο επίπεδο τον Μήτρογλου, τον Μανωλά, τον Ρέτσο, τον Σάμαρη και άλλους πολλούς, ακόμη και παιδιά που ανήκουν στην ομάδα του μεγάλου λιμανιού και αγωνίζονται ως δανεικοί σε κλαμπ του Βελγίου, της Ολλανδίας κ.λπ. Ο Ρέτσος που αυτή τη στιγμή κοστολογείται καμία 40αριά εκατ. ευρώ είναι συνομήλικος του Δουβίκα.

Ο νεαρός επιθετικός του Αστέρα είναι στην ίδια ηλικία και με τον Μαυροπάνο, που ένας από τους λόγους που τον επέλεξε η Αρσεναλ και τον απέκτησε απευθείας από τον ΠΑΣ Γιάννινα, σύμφωνα με όσα έγραψαν οι Αγγλοι, ήταν «γιατί βρίσκονταν στο ραντάρ του Ολυμπιακού». Οι Ερυθρόλευκοι είναι το σημείο αναφοράς του ελληνικού ποδοσφαίρου στη διεθνή αγορά. Οι δικές τους ανακαλύψεις, οι δικές τους πωλήσεις, ο δικός τους τρόπος λειτουργίας βάζει στο κόλπο συνολικά την Ελλάδα δημιουργώντας υπεραξία.

Και δεν είναι μόνο το… δώσε. Είναι και το πάρε. Τον Ποντένσε έφεραν στη Σούπερ Λίγκα οι Πειραιώτες πριν από λίγες ημέρες. Εναν ποδοσφαιριστή με διψήφιο αριθμό εκατ. ευρώ ως προς τη χρηματιστηριακή αξία, που μένοντας ελεύθερος από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας επέλεξε για το βήμα παραπάνω τον Ολυμπιακό. Με μάνατζερ τον Ζόρζε Μέντες θα μπορούσε να βρεθεί πραγματικά όπου ήθελε.

ΥΓ: Την ίδια στιγμή παρατηρείς πως φεύγουν ποδοσφαιριστές από άλλες σημαντικές ελληνικές ομάδες. Πως σχεδόν δεν συζητούν να ανανεώσουν τα συμβόλαια μαζί τους, πως καταλήγουν ώς και στα δικαστήρια για υποθέσεις που το «διά ταύτα» τους το καταλαβαίνει και ένα μικρό παιδί. Βλέπεις, συγκρίνεις, αντιλαμβάνεσαι και… μελαγχολείς.