Τελευταία μαθαίνουμε συνέχεια δυσάρεστα νέα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ ξανάρχισε τις αεροπορικές επιθέσεις κατά του λαού του, σκοτώνοντας αντάρτες αλλά και αμάχους. Στην Πολωνία η κυβέρνηση συνεχίζει να προσβάλλει τη δικαστική ανεξαρτησία. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε την ταξιδιωτική απαγόρευση του προέδρου Τραμπ, εμποδίζοντας μετανάστες, πρόσφυγες και κατόχους βίζας από το Ιράν, τη Λιβύη, τη Βόρεια Κορέα, τη Συρία, τη Βενεζουέλα και την Υεμένη να εισέλθουν στη χώρα.

Ομως μια ακτίνα ελπίδας φάνηκε μέσα από τα σύννεφα: η κινέζα ποιήτρια Λιου Σια, η 57 ετών χήρα του γνωστού ακτιβιστή και αντιφρονούντος Λιου Σιαομπό, έφτασε στην Ευρώπη.

Ο Λιου Σιαομπό, βραβευμένος με το Νομπέλ Ειρήνης, πέθανε από καρκίνο του ήπατος πέρυσι. Πριν από 8 χρόνια είχε καταδικαστεί σε 11 χρόνια φυλάκισης για τη σύνταξη ενός κειμένου διαμαρτυρίας με το οποίο 350 κινέζοι διανοούμενοι ζητούσαν ευρείες πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Οταν του απονεμήθηκε το Νομπέλ το 2010, οι κινεζικές Αρχές απαγόρευσαν στην οικογένειά του να ταξιδέψει στο Οσλο για να παραλάβει το βραβείο και η γυναίκα του τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, έχοντας ελάχιστη επαφή με τον άνδρα της. Η κυβέρνηση συνέχισε να την παρακολουθεί και να την επιτηρεί στενά ακόμα και μετά τον θάνατο του άνδρα της.

Σε κάποια άλλη εποχή οι ΗΠΑ ίσως να είχαν παρέμβει. Σήμερα όμως είναι η καγκελάριος Μέρκελ που παρενέβη και ζήτησε από τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να ελευθερώσει τη Λιου Σια. Χάρη στη διπλωματία της καγκελαρίου η Λιου κατάφερε να ταξιδέψει στη Γερμανία. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η καγκελάριος υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το 2015, όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση πλημμύρισε με πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες όπως η Συρία, η καγκελάριος εισήγαγε την πιο ανθρώπινη μεταναστευτική πολιτική που έχει γνωρίσει ποτέ η Ευρώπη. Αυτή η απόφαση της την έκανε στόχο κριτικής και της ασκήθηκε πολιτική πίεση. Η καγκελάριος έδωσε το καλό παράδειγμα προσπαθώντας να αποκαταστήσει το όνομα της χώρας της, η οποία πριν από μισό αιώνα ήταν υπαίτια για μερικές από τις χειρότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν καταγραφτεί ποτέ.

Ο Aryeh Neier είναι ο ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων