Αποχαιρέτα το Παγκόσμιο Κύπελλο που χάνεις… Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Πιτάνα στο Μουντιάλ της Ρωσίας ήταν ταυτόχρονα και το τελευταίο σφύριγμα μιας εποχής.

Η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια.

Οι επίγονοι, ποδοσφαιριστές, δημοσιογράφοι, φίλαθλοι, όταν θα αναφέρονται στη Ρωσία θα μιλούν για έναν άλλον ποδοσφαιρικό κόσμο.

Στα 88 χρόνια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η διοργάνωση διεξαγόταν πάντοτε μεσούσης της χρονιάς: τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και σε σπάνιες περιπτώσεις τον Μάιο.

Το 2022 θα διεξαχθεί για πρώτη φορά σε χώρα της Μέσης Ανατολής, το Κατάρ, χειμερινούς μήνες: 21 Νοεμβρίου με 18 Δεκεμβρίου.

Επίσης το μικρό εμιράτο ίσως γίνει η πρώτη διοργανώτρια χώρα που θα φιλοξενήσει 48 φιναλίστ. Το αρχικό σχέδιο της FIFA προβλέπει το νέο διευρυμένο Παγκόσμιο Κύπελλο στο οποίο θα συμμετέχει ουσιαστικά το 25% των μελών της, να ξεκινήσει από το 2026.

Ωστόσο ο εμπνευστής της διεύρυνσης –μιας καθαρά πολιτικής απόφασης που χρησιμοποιήθηκε ως ανταποδοτικό τέλος για τις ψήφους που έλαβε από τις ομοσπονδίες -, ο Τζιάνι Ινφαντίνο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει το πείραμα με τις 48 ομάδες από το Κατάρ.

Την τελική απόφαση θα λάβει το Συμβούλιο της FIFA ύστερα από σχετικές διαβουλεύσεις με τους Καταριανούς.

Πρωτοφανής περίπτωση για το Παγκόσμιο Κύπελλο θα είναι και η διοργάνωση του 2026. Οχι μόνο γιατί θεωρείται δεδομένο πως εκεί θα συμμετάσχουν 48 ομάδες, αλλά και γιατί θα είναι η πρώτη φορά που το τουρνουά θα διεξαχθεί σε τρεις χώρες: τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος στον αριθμό των αγώνων, τον Καναδά και το Μεξικό.

Από το 1930 που διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο, μόνο μία φορά, το 2002 διεξήχθη σε δύο χώρες: την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Πρόκειται ασφαλώς για την εκδήλωση μιας νέας τάσης που θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια.