Νομίζω, βιάζονται όσοι διαβλέπουν εθνικές εκλογές στην πρόταση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να μετατεθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών από τον Οκτώβριο στον Μάιο και να συμπέσει ο πρώτος γύρος τους με τις ευρωεκλογές. Ούτε απέκτησαν ξαφνικά συνείδηση οι κυβερνώντες ότι οι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις βλάπτουν τελικά τη δημοκρατία –η πρόταση έχει στόχο να εδραιώσει και στην Αυτοδιοίκηση τον εντελώς αδύναμο σε αυτόν τον χώρο ΣΥΡΙΖΑ.

Για τούτο άλλωστε ο «Κλεισθένης» προβλέπει αναλογική εκλογή δημοτικών συμβούλων με βάση το ποσοστό κάθε συνδυασμού στον α’ γύρο, ενώ ο «Καλλικράτης» παραχωρούσε την πλειοψηφία στον συνδυασμό του δημάρχου, έστω και αν αυτός εκλεγόταν στον β’ γύρο και ανεξάρτητα από το ποσοστό τού συνδυασμού του στον α’ γύρο. Επομένως, με τον «Κλεισθένη», μόνο όσοι (ελάχιστοι) δήμαρχοι εκλεγούν από τον α’ γύρο θα έχουν πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Παντού σχεδόν θα υποχρεωθούν οι δήμαρχοι να συμμαχήσουν και με κάποιον ηττημένο αντίπαλό τους για να διαμορφωθεί πλειοψηφία –όχι βέβαια με τον δεύτερο: οι «μεγάλοι συνασπισμοί» είναι εξαιρετικά δύσκολοι, όπως και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αρα ο νικητής δήμαρχος θα προστρέξει στην τρίτη ή και τέταρτη παράταξη –και ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί θα βρίσκεται. Διότι στην Αυτοδιοίκηση κυριαρχούν τα σχήματα που σχετίζονται με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όσο παράδοξο και αν ακούγεται το τελευταίο: τα τοπικά δίκτυα του ΠΑΣΟΚ έχουν μεγάλη δύναμη στην επαρχία χάρη στα πελατειακά δίκτυα που δημιούργησαν την εποχή της ισχύος του κόμματός τους.

Αρα, με την απλή αναλογική, οι συριζαϊκοί συνδυασμοί θα μπορούν να μετέχουν στην εξουσία –και να οικοδομήσουν τα δικά τους πελατειακά δίκτυα. Προφανώς για τον λόγο αυτόν μπορεί πλέον ο δήμαρχος να ορίζει αντιδημάρχους και από άλλους συνδυασμούς, όχι μόνο από τον δικό του, όπως συνέβαινε ώς τώρα. Επειδή η όποια συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην Αυτοδιοίκηση θα κριθεί από το ποσοστό του την πρώτη Κυριακή, για τούτο ορίζεται να γίνουν οι εκλογές την ίδια ημέρα με τις ευρωεκλογές ώστε να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ψηφοφόροι, με την ελπίδα ότι πολλοί θα ψηφίσουν με κομματικά και όχι αυτοδιοικητικά κριτήρια –δεύτερο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ!

Φυσικά, δεν αποκλείεται να γίνουν και εθνικές εκλογές εκείνη την ημέρα, αν η κυβέρνηση κρίνει ότι τη συμφέρει. Αλλά αυτό ισχύει έτσι ή αλλιώς: εκτός καταστροφικού απροόπτου, εκλογές θα γίνουν όποτε συμφέρει τον Αλέξη Τσίπρα. Και ως έχουν τα πράγματα μέχρι τώρα, τον συμφέρει απολύτως η εξάντληση της τετραετίας –μεταξύ άλλων και για να μην απέχει πολύ η προβλεπόμενη μη εκλογή προέδρου Δημοκρατίας, άρα οι μεθεπόμενες εθνικές εκλογές.