Σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, αυτοί που κλέβουν την παράσταση είναι οι επιθετικοί. Αυτοί που σκοράρουν. Αυτοί που βάζουν τα γκολ και δίνουν τις νίκες. Οι κάμερες στα ματς της Αγγλίας είναι στραμμένες στον Χάρι Κέιν των έξι γκολ. Στα ματς του Βελγίου στον Λουκάκου των τεσσάρων γκολ. Σταρ της Γαλλίας οι Εμπαπέ και Γκριεζμάν με τρία γκολ έκαστος. Σ’ αυτό το Μουντιάλ όμως βλέπουμε παράλληλα και μεγάλους τερματοφύλακες. Σε όλα τα τουρνουά, οι ομάδες που προχωρούν και διακρίνονται στηρίζονται και στους γκολκίπερ. Στη προκειμένη περίπτωση ωστόσο οι μεγάλοι γκολκίπερ δεν είναι ένας – δύο. Είναι περισσότεροι. Ομαδάρα το Βέλγιο, ποδοσφαιριστής – κομπιούτερ ο Ντε Μπρόινε, τανκ ο Λουκάκου, αλλά αυτός που πέταξε έξω τη Βραζιλία ήταν ο Τιμπό Κουρτουά. Ο Τζόρνταν Πίκφορντ ξόρκισε την κατάρα των γκολκίπερ της Εθνικής Αγγλίας. Ψύχραιμος, αποφασιστικός, κάνει μεγάλο τουρνουά.

Πέναλτι

Με την Κολομβία απέκρουσε το πέναλτι του Μπάκα. Με τη Σουηδία έκανε τρεις εντυπωσιακές επεμβάσεις και κράτησε το μηδέν. Παιχταράς ο Μόντριτς, το μυαλό και η ψυχή της Κροατίας, αλλά αν δεν ήταν ο Ντανιέλ Σούμπασιτς, η ομάδα με το ερυθρόλευκο καρό θα είχε πάει σπίτι της. Με τρία πέναλτι που έπιασε με τη Δανία, έστειλε την Κροατία στους 8. Ενα πέναλτι με τη Ρωσία και η Κροατία στους 4. Ο Ούγκο Λιορίς της Γαλλίας δεν έχει χρειαστεί να κάνει μεγάλες επεμβάσεις. Η μία και καλή όμως στην κεφαλιά του Κάσερες, με την Ουρουγουάη, όταν κράτησε το 1-0, ήταν όλα τα λεφτά. Αλλά ακόμα και στις ομάδες που έφυγαν. Ο Κάσπερ Σμάιχελ της Δανίας με τα τρία πέναλτι στο ματς με την Κροατία. Ηρωας για τους Ρώσους ο Ιγκορ Ακινφέεφ με τα δύο πέναλτι στην ιστορική πρόκριση επί της Ισπανίας. Λεπτομέρεια: οι περισσότεροι παίζουν στην Πρέμιερσιπ: Κουρτουά – Τσέλσι, Λιορίς – Τότεναμ, Πίκφορντ – Εβερτον, Σμάιχελ – Λέστερ.

Πρέμιερσιπ

Η Πρέμιερσιπ πλέον μονοπωλεί τη διοργάνωση. Πέρα από την Ευρώπη, που έχει αποκλειστικότητα, στην τετράδα των ημιτελικών υπάρχει κι αυτή η παράμετρος: οι πρωταγωνιστές, οι σταρ που έχουν μείνει στη διοργάνωση, παίζουν στη συντριπτική τους πλειονότητα στην Πρέμιερσιπ. Από το σύνολο των ποδοσφαιριστών, στα ρόστερ της τετράδας των ημιτελικών, το 43% αγωνίζεται στο αγγλικό πρωτάθλημα. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι μπήκε στη τετράδα η Αγγλία. Ενας ένας οι μεγάλοι σταρ του παγκόσμιου ποδόσφαιρο έφευγαν (μαζί με τις ομάδες τους) από τη διοργάνωση. Ο Μέσι ίσα που πρόλαβε να παίξει τα τρία παιχνίδια στον όμιλο και να πετύχει ένα υπέροχο γκολ. Ο Ρονάλντο, που ξεκίνησε με φούρια, έπεσε πάνω στην Ουρουγουάη. Ο Ινιέστα έφυγε κι αυτός νωρίς μαζί με την Ισπανία. Για τον Ρονάλντο που το 2022 θα είναι 37 ετών και τον Μέσι 35 ήταν ίσως το τελευταίο τους Μουντιάλ.

Αφρός

Η Πρέμιερσιπ, που διαθέτει την πλειονότητα των σταρ της τετράδας των ημιτελικών, αναδεικνύεται στο Νο 1 πρωτάθλημα στον πλανήτη. Και δεν είναι μόνο οι Αγγλοι σαν τον Χάρι Κέιν (φωτογραφία πάνω) και τον Τζόρνταν Πίκφορντ που κλέβουν την παράσταση. Είναι ότι το σύνολο σχεδόν των παιχταράδων του Βελγίου, οι εννιά στους έντεκα που ξεκίνησαν με τη Βραζιλία, παίζουν στην Αγγλία: Ο Λουκάκου και ο Φελαϊνί στη Γιουνάιτεντ, οι Κουρτουά, Κομπανί, Αζάρ στην Τσέλσι, ο Ντε Μπρόινε στη Σίτι.

Από τους Γάλλους, ο Γιορίς παίζει στην Τότεναμ, ο Καντέ και ο Ζιρού στην Τσέλσι, ο Πογκμπά στη Σίτι. Εξαίρεση τα μεγάλα αστέρια της Κροατίας. Μόντριτς και Ράκιτιτς σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα κι ο Μάντζουκιτς στη Γιουβέντους. Αν σε αυτούς προσθέσουμε Ζεσούς, Φιρμίνο, Γουίλιαν και Φερναντίνιο της Βραζιλίας, είναι προφανές ότι ο αφρός των πρωταγωνιστών του Μουντιάλ της Ρωσίας προέρχεται από το πρωτάθλημα της Αγγλίας.

Επιστροφή

Η ανάδειξη της Πρέμιερσιπ ως κορυφαίου πρωταθλήματος στον πλανήτη έχει παίξει σίγουρα τον ρόλο της στην επιστροφή της Εθνικής Αγγλίας. Που μπορεί να μην έχει τους σουπερστάρ του παρελθόντος, σαν τον Μπέκαμ, τον Οουεν, τον Τζέραρντ, αλλά είναι ομάδα.

Εχει τακτική παιδεία, χωρίς οι ποδοσφαιριστές της να στερούνται ταλέντου. Η παρουσία τοπ προπονητών (Γκουαρντιόλα, Κλοπ, Ποκετίνο κατά κύριο λόγο) έχει αναβαθμίσει το πρωτάθλημα. Και ταυτόχρονα έχει βελτιώσει τους άγγλους ποδοσφαιριστές.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε κι έναν κανονικό προπονητή στον πάγκο, όπως ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ (φωτογραφία αριστερά), γίνεται κατανοητό πώς η Αγγλία έφτασε ύστερα από χρόνια ένα βήμα πριν από τον τελικό. Ναι, δεν αντιμετώπισε στα νοκάουτ, τίποτα θηρία, αλλά ας θυμηθούμε ποιοι έστειλαν από νωρίς σπίτια τους Γερμανία και Ισπανία. Είναι η Πρέμιερσιπ, που έχει πάρει στις πλάτες της την Εθνική Αγγλίας.

Απίστευτο

Η φράση κλισέ των σχολιαστών της ΕΡΤ είναι το «απίστευτο». Επιτυγχάνεται ένα εντυπωσιακό γκολ; «Απίστευτο».

Κάνει μια σπουδαία απόκρουση κάποιος γκολκίπερ; «Απίστευτο». Χάνεται μία μεγάλη ευκαιρία; «Απίστευτο».

Μπαίνει κάποιο γκολ στις καθυστερήσεις; «Απίστευτο».

Με τον σχολιαστή του Κροατία – Ρωσία στο γκολ του Βίντα να κάνει ατομικό ρεκόρ και να χαρακτηρίζει «απίστευτους» τους πανηγυρισμούς.