Τελικά αυτό το Μουντιάλ θα γράψει Ιστορία. Είναι το Μουντιάλ που κόβει το ποδόσφαιρο στη μέση. Ηταν το ποδόσφαιρο πριν από το VAR κι είναι πλέον το ποδόσφαιρο μετά το VAR. Εντελώς διαφορετικά πράγματα. Το λάθος του διαιτητή δεν παίζει πια στο ποδόσφαιρο. Δεν υφίσταται. Εχει καταργηθεί. Υπάρχει πλέον μέσω της τεχνολογίας η δεύτερη ανάγνωση. Που είναι 100% σωστή. Το καινούργιο συχνά τρομάζει. Ο νεωτερισμός που καταργεί δεδομένα και στερεότυπα δεν είναι πάντα καλοδεχούμενος: «Το ποδόσφαιρο, με τις πολλές διακοπές θα γίνει μπάσκετ». «Θα παρατείνεται η διάρκεια των ματς που θα αργούν να τελειώσουν». «Οι συχνές διακοπές θα σπάνε τον ρυθμό των αγώνων». Υπερβολές. Τα θετικά της καινοτομίας, είναι συντριπτικά πολλαπλάσια από τα αρνητικά. Στο φινάλε, το VAR δεν είναι απαραίτητο. Σε δύο ματς της φάσης των 16, το περασμένο Σάββατο, Γαλλία – Αργεντινή και Ουρουγουάη – Πορτογαλία, δεν χρειάστηκε ούτε μία φορά.

Αίσχη

Το VAR βοηθάει. Και βοηθάει σημαντικά. Δεν είναι μόνο ότι καταργεί το λάθος. Καταργεί και την κλοπή. Με το VAR δεν μπορείς να κλέψεις. Αν δεν σε δει ο διαιτητής, θα σε καρφώσει το ριπλέι. Δεν μπορείς να ξεφύγεις. Αν υπήρχε το VAR, η νεότερη Ιστορία του ποδοσφαίρου θα είχε γραφτεί διαφορετικά. Το γκολ του Μαραντόνα (φωτογραφία πάνω) με χέρι του Θεού δεν θα είχε μετρήσει ποτέ. Στον τελικό ίσως να είχε βρεθεί η Αγγλία αντίπαλος της Γερμανίας κι η παγκόσμια πρωταθλήτρια να ήταν άλλη ομάδα. Με το VAR, δεν θα είχαν γίνει τα αίσχη στο Μουντιάλ του 2002 σε Κορέα – Ιαπωνία. Με το VAR δεν θα είχε γράψει Ιστορία ο Παπουτσέλης. Με το VAR το γκολ του Βαρέλα θα μέτραγε και θα ήταν ο ΠΑΟΚ πρωταθλητής για το 2018. Αφορμής δοθείσης λοιπόν, να ανοίξουμε το θέμα κατά πόσο είναι επιτρεπτή στο ποδόσφαιρο η ζαβολιά. Αν μπορεί να θεωρηθεί μέρος του παιχνιδιού.

Ομορφόπαιδο

Η λεπτή γραμμή ανάμεσα στο αθώος η ένοχος, ο Μαραντόνα, για το χέρι του Θεού, στο Αργεντινή – Αγγλία 2-1. Ο θεατής γοητεύεται από τη μαγκιά. Οπως ακριβώς στις ταινίες δράσης είναι με τον κλέφτη. Κι όχι με την αστυνομία. Ειδικότερα αν πρόκειται για το ομορφόπαιδο που κλέβει μια τράπεζα χωρίς να ανοίγει ρουθούνι. Η επιθυμία του θεατή είναι να πάρει τα λεφτά και να διαφύγει. Κάπως έτσι αντιμετωπίζεται κι ο Μαραντόνα. Επειδή ακριβώς, επρόκειτο για μία ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα. Δεν έβαλε το γκολ με το χέρι κάποιος ατάλαντος. Κάποιος τσουρουκάς. Του το συγχωρείς επειδή στο ίδιο παιχνίδι έβαλε το γκολ του αιώνα. Οταν σκόραρε ύστερα από κούρσα 52 μέτρων ντριμπλάροντας τη μισή ομάδα της Αγγλίας. Αγνοώντας ότι έκλεψε τον ιδρώτα των έντεκα αντιπάλων. Οτι έκλεψε τα όνειρα κάποιων εκατομμυρίων Εγγλέζων για τη κατάκτηση του Μουντιάλ.

Κανόνες

Το παιχνίδι ορίζεται ως ένα σύνολο κανόνων: τους αφαιρείς και ο ποδοσφαιρικός αγώνας μετατρέπεται σε δύο αντίπαλους όχλους που πλακώνονται. Αυτή ακριβώς ήταν η απαρχή του ποδοσφαίρου: δύο όχλοι πλακώνονταν. Σιγά σιγά μπήκαν οι κανόνες. Οποιος αφαιρεί (ή παραβιάζει) τους κανόνες, δίνει και το δικαίωμα στον αντίπαλο να κάνει το ίδιο. Αποτέλεσμα: Πλήττεται το ίδιο το ποδόσφαιρο, γιατί ολισθαίνει προς οδομαχία όχλων. Εκανε όντως κακό ο Μαραντόνα στο ποδόσφαιρο βάζοντας το γκολ με το χέρι. Πολύ κακό. Ομως, είχε κάνει τόσο περισσότερο καλό, που του το συγχωρείς. Το ποδόσφαιρο έγινε τόσο πιο πλούσιο με τον Μαραντόνα που λες, δεν πειράζει, ας κάνει κι αυτός μια μικρή ζημιά. Οπως θα έλεγε το αφεντικό για ένα υπόδειγμα εργαζομένου που μια μέρα έκανε ένα λάθος. Σε κάποιον άλλον, μπορεί να μην το συγχωρούσες: σε αυτόν, το συγχωρείς.

Γιαούρτια

Αν το είχε βάλει αυτό το γκολ με το χέρι κάποιος ατάλαντος, από μια ομάδα τσουρουκάδων, τι θα έλεγε ο κόσμος; Ο Μαραντόνα ήταν το παιχνίδι, γι’ αυτό έγινε αυτός που έγινε. Οχι για τη ζαβολιά. Η ζαβολιά ήταν η μαύρη κηλίδα σε έναν υπέρλαμπρο ήλιο: ποιος δεν έχει κηλίδες; Αυτά που κάνει ο Τσίπρας θα μπορούσε να τα κάνει ο Βενιζέλος; Με τις πέτρες θα τον είχανε πάρει. Ο Τσίπρας όμως είναι το ομορφόπαιδο που λέγαμε παραπάνω. Νέος, άφθαρτος (μέχρι το 2015), του δίνουμε ένα credit. Κι ας έκλεψε στο δημοψήφισμα μετατρέποντας το Οχι σε Ναι. Αυτά που κάνει σαν πολιτικό πρόσωπο ο Μίκης Θεοδωράκης (φωτογραφία αριστερά) θα μπορούσε να τα κάνει κάποιος άλλος; Με τα γιαούρτια θα τον είχανε πάρει. Είναι όμως ο Θεοδωράκης. Δεν πειράζει. Το ταλέντο, η μοναδικότητα, αντισταθμίζουν πολλά. Ο Μαραντόνα μέσα στο γήπεδο ήταν μοναδικός. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είχε δικαίωμα στην κλοπή. Επειδή όμως ήταν ο Μαραντόνα, υπάρχει ανοχή.

Ζαβολιά

Αυτό δεν σημαίνει ότι το παιχνίδι περιέχει τη ζαβολιά. Είναι σαν να λες ότι η μουσική περιέχει τα ναρκωτικά: σωστό ότι οι περισσότεροι παίρνουν, αλλά όση φούντα κι αν καπνίσεις, Μάρκος Βαμβακάρης, δεν θα γίνεις ποτέ. Οσα γκολ με το χέρι και να βάλει ο Μπανέγα, ένας μέτριος παίκτης θα είναι.