Ακόμα και σήμερα στη συνείδηση των περισσοτέρων είναι ένα μικρό και άνυδρο νησί. Ομως δεν είναι έτσι. Τα δάση από βελανιδιές, οι όμορφες παραλίες, η Χώρα, οι μύθοι και η ιστορία σε παρασέρνουν σε έναν κόσμο γαλήνιο και μαγευτικό και το άγχος θα σας εγκαταλείψει μεμιάς.

Αν ακόμα δεν πειστήκατε, τότε δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στην κοσμοπολίτικη γωνιά του νησιού, το Βουρκάρι (φωτογραφία), όπου δεκάδες πολυτελή σκάφη και ιστιοπλοϊκά δένουν έστω και για λίγες ώρες. Η Τζια εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προάστιο της πρωτεύουσας, καθώς κάθε Παρασκευή γίνεται ειρηνική εισβολή στο νησί. Διευκολύνει η μικρή απόσταση από το Λαύριο και το πλοίο δένει στην Κορησσία. Πόλος έλξης είναι και η Ιουλίδα, η Χώρα της Τζιας, από τις ωραιότερες των Κυκλάδων. Βρίσκεται σκαρφαλωμένη στην κορυφή των λόφων του Προφήτη Ηλία με τις κόκκινες κεραμοσκεπές των κιβωτιόσχημων σπιτιών να λαμποκοπούν καθώς απλώνονται αμφιθεατρικά στις πλαγιές. Αξίζει να περπατήσετε μέχρι το βραχώδες λιοντάρι των αρχαϊκών χρόνων, να παρατηρήσετε τον φάρο του Αγίου Νικολάου, τον πρώτο που άναψε στις Κυκλάδες, να σεργιανίσετε στον μόλο στο Βουρκάρι, να φτάσετε μέχρι την μονή της Παναγίας της Καστριανής. Και όταν τα σοκάκια και οι βόλτες δίπλα στα σκάφη σάς κουράσουν, τότε σας περιμένουν οι παραλίες. Καλυδονύχι, Γιαλισκάρι, Οτζιάς, Κορησσία, Κούνδουρος, Καμπί, Συκαμιά, Σπαθί, Ξύλα είναι κάποιες από αυτές, οι οποίες έχουν κοινό γνώρισμα τα πεντακάθαρα νερά. Ακόμα και όταν θελήσετε έντονη νυχτερινή ζωή, σας περιμένει το Γιαλισκάρι, η δαιδαλώδης Χώρα, ίσως και το λιμάνι, η Κορησσία, αλλά σίγουρα το Βουρκάρι. Λέτε να μην ξέρουν οι Αθηναίοι τι έχουν στη γειτονιά τους;

Το πλοίο από το Λαύριο χρειάζεται περίπου μιάμιση ώρα ταξίδι, για να φτάσετε στο νησί. Αθήνα – Λαύριο περίπου 70 χιλιόμετρα.