Για την περίφημη κατάρα που καταδίωκε την Εθνική Αγγλίας και δεν της επέτρεπε να κερδίσει ποτέ στη διαδικασία των πέναλτι έχουν γραφτεί πάρα πολλά. Η περίφημη κατάρα ξεκίνησε στο Μουντιάλ της Ιταλίας όπου οι Αγγλοι αποκλείστηκαν στα πέναλτι από τους Γερμανούς στον ημιτελικό. Συνεχίστηκε το 1996, όταν πάλι αποκλείστηκαν από τους Γερμανούς, αυτή τη φορά στο Γουέμπλεϊ στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Πάντα στο Μουντιάλ και στα πέναλτι αποκλείστηκαν το 1998 από την Αργεντινή, ενώ στη συνέχεια είχαν δύο αποκλεισμούς από τους Πορτογάλους: στο Euro του 2004 και στο Μουντιάλ του 2006. Τελευταίος αποκλεισμός τους από τους Ιταλούς το 2012 στον προημιτελικό του Πανευρωπαϊκού. Ολα αυτά δικαιολογούν τον τίτλο «Θαύμα στη Μόσχα» με τον οποίο κυκλοφόρησε χθες η συνήθως ψύχραιμη «Mirror», που είχε μάλιστα μια φωτογραφία του τερματοφύλακα Τζόναθαν Πίκφορντ. «Η Αγγλία προκρίθηκε στα πέναλτι κι αυτός είναι ένας τίτλος που δεν πιστεύαμε πως θα τον βάλουμε ποτέ» έγραφε η εφημερίδα.

Ηρωας

Ο Πίκφορντ, που έχει ύψος 1,85 μ. και είχε μόλις 7 συμμετοχές στην Εθνική πριν από το Μουντιάλ, είναι φυσικά ο ήρωας του νησιού: έγινε ο πρώτος που στην Εθνική έπιασε ένα πέναλτι τα τελευταία είκοσι χρόνια! Ο προπονητής του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ είχε ακούσει πολλά για την επιλογή του –κυρίως γιατί άφησε εκτός αποστολής τον έμπειρο Τζο Χαρτ. «Η επέμβασή του στο πέναλτι του Μπάκα υπήρξε σπουδαία» είπε ο Σάουθγκεϊτ, τονίζοντας ότι ο τερματοφύλακάς του είναι πρώτα απ’ όλα ένας σπουδαίος αθλητής. «Δεν είμαι ψηλός, αλλά είμαι ήρεμος και έχω δει όλους τους εκτελεστές πέναλτι των ομάδων» είπε ο ίδιος ο Πίκφορντ, αποκαλύπτοντας πως η προετοιμασία του για τα πέναλτι άρχισε πριν από το Μουντιάλ!

Δοκιμασία

Οι Αγγλοι κατάφεραν για πρώτη φορά να περάσουν αυτή τη σκληρή δοκιμασία και δικαίως πανηγύρισαν με την ψυχή τους το κατόρθωμα. Ο ίδιος ο Σάουθγκεϊτ, που έχει υπάρξει μοιραίος στη διαδικασία των πέναλτι στο Πανευρωπαϊκό του 1996, προβλήθηκε ως το μυστικό της επιτυχίας: ο πρώτος ομοσπονδιακός προπονητής που προετοίμασε παίκτες και τερματοφύλακα για αυτή την ψυχοφθόρα διαδικασία! Την ώρα ωστόσο που το νησί πανηγυρίζει για τον εξορκισμό, οι Κολομβιανοί μπήκαν σε μεγάλες περιπέτειες.

Μεντεγίν

Αν οι Αγγλοι αποκλείονταν θα γελούσαν μαζί τους οι πάντες και ο Τύπος της χώρας τους θα τους χλεύαζε ως συνήθως, όμως κανείς ποδοσφαιριστής δεν θα κινδύνευε, πράγμα που δεν μπορείς να πεις για τους Κολομβιανούς. Από το 1994, όταν το καρτέλ του Μεντεγίν εκτέλεσε τον Αντρέ Εσκομπάρ, διότι ένα δικό του αυτογκόλ είχε προκαλέσει τον αποκλεισμό της ομάδας από τις ΗΠΑ, κάθε αποκλεισμός της Κολομβίας προκαλεί πανικό στις τάξεις της εθνικής ομάδας. Τον Εσκομπάρ είχαν εκτελέσει με δώδεκα πυροβολισμούς τέσσερις νεαροί έξω από ένα κλαμπ της Μποκοτά χρησιμοποιώντας ως δόλωμα μια γυναίκα: παρότι η σκηνή είχε καταγραφεί από τις κάμερες οι δολοφόνοι παραμένουν ασύλληπτοι. Χθες, μόλις μία μέρα μετά τον αποκλεισμό της Κολομβίας, στα social media της χώρας κυκλοφόρησαν κατάρες και απειλές με στόχο τους δύο μοιραίους παίκτες στη διαδικασία των πέναλτι, δηλαδή τον Ουρίμπε και τον Μπάκα. Μηνύματα όπως «μόνο νεκρός θα γυρίσεις στη χώρα Κάρλος Μπάκα» και «αυτό ήταν το τελευταίο σου παιχνίδι καταραμένε Ουρίμπε» σε μια άλλη χώρα θα εκλαμβάνονταν ως απλές χουλιγκάνικες κουταμάρες –όχι όμως στην Κολομβία.

Πρώτος

Ο Εσκομπάρ δεν είναι ο μόνος ποδοσφαιριστής που έχει εκτελεστεί στην Κολομβία –ήταν απλά ο πρώτος. Το 2011 τα καρτέλ εκτέλεσαν έναν ακόμα ποδοσφαιριστή: τον Εντσον Χάρα που δέχθηκε δέκα πυροβολισμούς ενώ συζητούσε για ποδόσφαιρο με τους φίλους του μπροστά στο σπίτι των γονιών του. Φέτος απειλές για τη ζωή του είχε δεχθεί και ο Κάρλος Σάντσες, ο ποδοσφαιριστής που είχε κάνει πέναλτι (και είχε αποβληθεί) στο ματς της Κολομβίας με την Ιαπωνία. Παγκόσμιο Κύπελλο είναι δυστυχώς και αυτό.

Ιστορία ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι επίσης και αυτή που έγινε χθες γνωστή και είχε πρωταγωνιστή τον Νιγηριανό Ομπι Μίκελ. Οπως έγινε γνωστό, παραμονές του ματς με την Αργεντινή, ο πατέρας του ποδοσφαιριστή έπεσε θύμα απαγωγής –τον ελευθέρωσαν μόλις χθες αφού ο ποδοσφαιριστής κατέβαλε τα προβλεπόμενα λύτρα. Προκαλεί έκπληξη ότι αγωνίστηκε κανονικά στο ματς –από την άλλη δεν αποκλείεται αυτό να ζητήθηκε από τους απαγωγείς για προφανείς λόγους.

Σαράντα

Η επιστροφή στο σπίτι δείχνει ποιες ομάδες αποχώρησαν με το κεφάλι ψηλά και ποιες σκόρπισαν στους υπεύθυνους προβληματισμό και μόνο. Μερικές φορές από τον τρόπο που μια ομάδα αποχωρεί καταλαβαίνεις και γιατί απέτυχε. Οι Αργεντινοί π.χ. έφυγαν από τη Μόσχα όχι όλοι μαζί, αλλά ο καθένας σχεδόν μόνος του! Οι σαράντα ποδοσφαιριστές, προπονητές, βοηθοί και υπάλληλοι της ομοσπονδίας πήραν οκτώ διαφορετικές πτήσεις: ποια καλύτερη απόδειξη ότι δεν ήταν ποτέ ομάδα;

Κορέα

Καταλαβαίνεις επίσης από την ατμόσφαιρα που βρίσκουν οι παίκτες γυρνώντας ποιες ήταν οι προσδοκίες της χώρας. Ο Νόιερ είπε ότι τον πείραξε που κανείς δεν πήγε στο αεροδρόμιο για να αποδοκιμάσει την Εθνική Γερμανίας! «Καταλάβαμε ότι τελικά κανείς δεν περίμενε αυτή τη φορά τίποτα από μας» είπε ο γερμανός τερματοφύλακας. Πιο εντυπωσιακά ωστόσο ήταν τα όσα συνέβησαν στην επιστροφή της Νότιας Κορέας, όπου και πάλι έγινε της Κορέας! Η λογική λέει ότι για τους παίκτες της ομάδας που κέρδισε τη Γερμανία θα υπήρχαν εκδηλώσεις ενθουσιασμού –αμ δε! Οπως έγινε γνωστό, στη Σεούλ ελάχιστοι ήταν αυτοί που υποδέχθηκαν την ομάδα και μάλιστα δύο από τους φιλάθλους πέταξαν στους παίκτες αβγά για τον αποκλεισμό τους! Ποιος έχασε τη λογική του για να τη βρουν οι Νοτιοκορεάτες;

Ουρουγουάη

Στα προημιτελικά φτάνουν οκτώ πολύ διαφορετικές ομάδες –είναι δύσκολο να κάνει κάποιος προγνωστικά για το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα. Το τόλμησε ο Πρωθυπουργός μας, ο Αλέξης Τσίπρας, που χθες έστεψε πρωταθλήτρια κόσμου την Ουρουγουάη, δηλώνοντας ότι είναι και πικραμένος οπαδός της Αργεντινής. «Και η Αγγλία είναι αρκετά δυνατή» είπε ο Πρωθυπουργός, που επεσήμανε ωστόσο πως αν η Σελέστε αποκλείσει τη Γαλλία στον προημιτελικό της Παρασκευής θα στεφθεί και πρωταθλήτρια. Είπε μάλιστα ότι δεν τον εντυπωσιάζει η Κροατία και ότι η πάνω μεριά του ταμπλό, με Γαλλία, Ουρουγουάη και Βραζιλία θα μας δώσει τον τελικό νικητή.

ΠΑΟΚ

Το θάρρος του να κάνει προγνωστικά σε ένα τόσο ισορροπημένο τουρνουά είναι αξιέπαινο. Από την άλλη καλύτερα να μην το μάθουν οι Ουρουγουανοί, διότι δεν είναι και ο πλέον γουρλής. Την τελευταία φορά που είχε κάνει προγνωστικά είχε στέψει τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή Ελλάδος και είδαμε όλοι ποια ήταν η κατάληξη…