Στα Μουντιάλ, γράφονται ιστορίες. Οχι κατ’ ανάγκη από τους πρωταγωνιστές. Ενίοτε κι από τους κομπάρσους. Η ιστορία του Παναμά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Αλλά και διδακτική. Για τους έλληνες δημοσιογράφους και οπαδούς. Που όταν κερδίζουν οι ομάδες τους, χλευάζουν τον αντίπαλο: «Ετσι γ@μάνε αυτοί που σας χρωστάνε». Οταν χάνουν, απαξιώνουν τους δικούς τους ποδοσφαιριστές: «Εθνική Μυκόνου» και «βγάλτε τις φανέλες και φύγετε από δω». Στον Παναμά, όταν μείωσε ο Μπαλόι (φωτογραφία δεξιά) σε 6-1 με την Αγγλία κάηκε το πελεκούδι. Χαρές και πανηγύρια. Και στο γήπεδο και σε ολόκληρη τη χώρα. Για το παρθενικό γκολ στο Μουντιάλ. Στο ημίχρονο, έχαναν με 5-0. Κανένα πρόβλημα. Στην επανάληψη, βγήκαν μπροστά για να σκοράρουν. Κι όταν τελικά τα καταφέρανε και το βάλανε, το κάψανε κανονικά. Οι ποδοσφαιριστές στο γήπεδο, οι αναπληρωματικοί στον πάγκο, οι οπαδοί στην εξέδρα, ο κόσμος σε ολόκληρη τη χώρα.

Γλεντήσανε

Καμία στεναχώρια για τα έξι γκολ παθητικό. Αυτό που μέτραγε ήταν το δικό τους γκολ. Το πρώτο σε Μουντιάλ. Και το γλέντησαν με την καρδιά τους. Και στο φινάλε, ποιος είναι ο Παναμάς ποδοσφαιρικά απέναντι στην Αγγλία; Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1888. Το πρώτο πρωτάθλημα στον Παναμά διεξήχθη εκατό χρόνια αργότερα. Το 1988! Αν γυρίσουμε 24 χρόνια πίσω, στην ίδια ακριβώς θέση βρέθηκε η Ελλάδα. Πρώτη φορά σε Μουντιάλ το 1994 στην Αμερική. Πρεμιέρα με την Αργεντινή των Μαραντόνα, Ρεντότο, Κανίγια, Μπατιστούτα, Σιμεόνε, 0-4. Δεύτερο παιχνίδι, δεύτερο 0-4, από τη Βουλγαρία του Στόιτσκοφ. Τύπος και οπαδοί να ζητάνε το κεφάλι του Αλκέτα Παναγούλια στο πιάτο. Του μοναδικού προπονητή που είχε καταφέρει να οδηγήσει την Εθνική Ελλάδος σε τελικά Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Να απαξιώνουν την ομάδα στο σύνολό της. Τελικά η Εθνική έχασε 0-2 στο τρίτο παιχνίδι κι ολοκλήρωσε τη διοργάνωση με το περιβόητο 4-4-2. Από τέσσερα γκολ από Αργεντινή – Βουλγαρία και δύο από τη Νιγηρία.

Αυτοεκτίμηση

Ποιος Ελληνας θα πανηγύριζε το ενδεχόμενο παρθενικό γκολ; Κανένας. Αντιθέτως, δημοσιογράφοι και οπαδοί είχαν στήσει λαϊκά δικαστήρια. Στον Παναμά δηλαδή που ανέχονται να τρώνε τριάρες και εξάρες δεν έχουν εθνική συνείδηση; Δεν έχουν υψηλό εθνικό φρόνημα; Ή μήπως η αυτοεκτίμησή τους έχει πέσει τόσο χαμηλά; Προφανώς όχι. Και το έχουν αποδείξει με την προγενέστερη συμπεριφορά τους. Στο προηγούμενο Μουντιάλ το 2014, της Βραζιλίας, έμειναν έξω επειδή δέχτηκαν γκολ στο 90′ στο τελευταίο παιχνίδι των προκριματικών. Αυτή τη φορά όμως η ιστορία γράφτηκε αντίστροφα. Στο φινάλε των προκριματικών τα παιχνίδια ήταν Τρινιντάντ και Τομπάγκο – ΗΠΑ και Παναμάς – Κόστα Ρίκα. Ο Παναμάς για να προκριθεί ήθελε συνδυασμό αποτελεσμάτων. Να χάσει η Αμερική από Τρινιντάντ και να κερδίσει αυτός την Κόστα Ρίκα. Οπερ και εγένετο. Η Αμερική χάνει 1-2, ο Παναμάς (που βρέθηκε πίσω στο σκορ) κάνει στο 88′ το 2-1 απέναντι στην πρωτοπόρο του ομίλου και αδιάφορη Κόστα Ρίκα και πήρε φωτιά το Κορδελιό.

Θρίαμβος

Δεν ξαναπαίχτηκε στη συνέχεια ποδόσφαιρο. Ο πάγκος πέταγε μπάλες. Ο κόσμος μπήκε στον αγωνιστικό χώρο. Μία γριά έφτασε μέχρι τον διαιτητή και σωριάστηκε μπροστά του. Στη συνέχεια αποκάλυψε στην τηλεόραση ότι την είχε συμβουλεύσει ένας αστυνομικός να μπει μέσα και δήθεν να λιποθυμήσει. Το σχετικό βίντεο www.youtube.com/watch?v=cWOY5s0hShA (από το 1.32.30) είναι απολαυστικό. Ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Κάρλος Βαρέλα ανακοίνωσε ότι η επόμενη μέρα του θριάμβου θα είναι ημέρα αργίας. Δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία δεν λειτούργησαν, ενώ οι μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς γίνονταν δωρεάν. Ο Παναμάς των τεσσάρων εκατομμυρίων έχει προκριθεί για πρώτη φορά σε Μουντιάλ. Και εις βάρος μάλιστα της Αμερικής των 325 εκατ. πληθυσμού. Μιλάμε για μία χώρα με έκταση 75.320 τ.χλμ. Η μισή Ελλάδα δηλαδή και κάτι παραπάνω.

Συμμετοχή

Είχαν κανένα λόγο να χλευάσουν και να απαξιώσουν τους ποδοσφαιριστές τους επειδή δέχτηκαν στα δύο πρώτα παιχνίδια εννιά γκολ; Αντιθέτως, γλέντησαν και με το παραπάνω το δικό τους παρθενικό γκολ. Βάζοντας στην άκρη τα έξι της Αγγλίας. Είναι ο Πιερ ντε Κουμπερτέν (φωτογραφία αριστερά) που αναβίωσε τους Ολυμπιακούς, που μίλησε για την αξία της συμμετοχής. Ερχεται να στο πει σήμερα ο Παναμάς. Οταν κάποιοι πολιτισμένοι Σουηδοί απειλούν τη ζωή του Ντουρμάζ επειδή παραχώρησε ένα φάουλ. Η Ελλάδα είχε το δικαίωμα να κάνει με την κατάκτηση του Euro το 2004 τη μεγαλύτερη έκπληξη από καταβολής ποδοσφαίρου. Για τους Ελληνες τα Φερόες δεν είχαν το δικαίωμα να κερδίσουν τη δικιά τους ομάδα. Οι δύο ήττες συνιστούσαν εθνική ντροπή. Η έκπληξη υπάρχει στο ποδόσφαιρο, όταν την κάνουμε εμείς. Οταν είναι εις βάρος μας, συνιστά για τους υπαίτιους casus belli.

Καραγκιόζης

Είναι ανεπίτρεπτο να αποδοκιμάζεις καλλιτέχνη και αθλητή. Οσο μπορεί (κάθε φορά) τόσο αποδίδει. Είναι απαράδεκτο να αγαπάς την ομάδα σου μόνο όταν κερδίζει. Κι όταν χάνει να την αποδοκιμάζεις. Αν αποθεώνεις τον ποδοσφαιριστή της ομάδας σου όταν σκοράρει και τον καθυβρίζεις όταν αστοχεί, είσαι καραγκιόζης.