Μου άρεσε πολύ χθες κάτι που έγραψε η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» για το ματς της Πορτογαλίας με το Ιράν. Σύμφωνα με τους σχολιαστές της είναι το πρώτο παιχνίδι στην ιστορία που γεννά την υποψία ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι κανονικός άνθρωπος –«με δέρμα, κόκαλα, καρδιά και άλλα ζωτικά όργανα» έγραψαν χαρακτηριστικά. Ο Κριστιάνο έχασε ένα πέναλτι, όπως και ο Μέσι. Το έπιασε ο ιρανός τερματοφύλακας Μπεϊρανβάντ, που μεγάλωσε σε οικογένεια νομάδων, σήμερα αγωνίζεται στην Περσέπολη και ονειρεύεται να παίξει στην Ευρώπη. Στο πρώτο ημίχρονο ο τύπος μάλωσε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση με τους κεντρικούς αμυντικούς του. Ο Ρονάλντο, όχι μόνο είναι άνθρωπος, αλλά νικήθηκε και από κάποιον που κάνει τα δικά του καπρίτσια να φαίνονται παιδικά. Παραλίγο μάλιστα να πληρώσει ακριβά τον εκνευρισμό που είχε μετά την απώλεια του πέναλτι: η αγκωνιά που έριξε στον Εμπραχίμι θα μπορούσε να τιμωρηθεί με κόκκινη κάρτα, αλλά τον έσωσε το VAR.

Πέναλτι

Οι Ισπανοί από τη μεριά τους ευχαρίστησαν με διάφορα πρωτοσέλιδα το VAR μολονότι πέρυσι δεν το ήθελαν στο εθνικό τους πρωτάθλημα. Ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας τους Ανχελ Μαρία Βιγιάρ έλεγε για χρόνια ότι η χρήση τηλεοπτικών ριπλέι θα μεγαλώσει τη διαφορά της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης από τις υπόλοιπες ομάδες, αφού θα κερδίζουν πιο πολλά πέναλτι αλλά και πιο πολλές αποβολές: μπορεί και να μην έχει άδικο. Μεγάλοι εχθροί του VAR ήταν και οι άνθρωποι της Ρεάλ Μαδρίτης, που είχαν την τύχη να το γνωρίσουν το 2016 όταν για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε στα τελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Συλλόγων. Ο Ζινεντίν Ζιντάν είχε πει ότι θα αποτελέσει «πηγή σύγχυσης και συμφορών» και ο Λούκα Μόντριτς το είχε χαρακτηρίσει «πολύ κακό για το τίποτα». Τη Δευτέρα το βράδυ οι Ισπανοί, όταν είδαν το γκολ του Ασπας αρχικά να ακυρώνεται από τον διαιτητή και μετά να μετράει χάρη στο βίντεο, σίγουρα ένιωσαν μια αγαλλίαση. «Κανείς δεν πρέπει να φοβάται το VAR όταν κρατά την μπάλα και επιτίθεται» είπε στη «Μarca» ο Εμίλιο Μπουντραγκένιο –μάλλον έχει δίκιο.

Ελλάδα

Στην Ελλάδα είναι αρκετοί αυτοί που έχουν ενθουσιαστεί από τη χρήση του VAR όπως γίνεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο και περιμένουν να δουν το ηλεκτρονικό σύστημα βιντεοδιαιτησίας να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο και στην Ελλάδα. Ενθουσιασμένος με όσα βλέπει είναι μαθαίνω και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και θα το πει και σήμερα στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των 14 ομάδων της Λίγκας που θα τον επισκεφτούν στο γραφείο του. Οι οποίοι ωστόσο άλλα περιμένουν να ακούσουν: θέλουν για παράδειγμα να ξεκαθαρίσει, μιλώντας μαζί τους, αν όντως η ΕΡΤ έχει πρόθεση να αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των επτά άστεγων και αν όντως υπάρχουν 30 εκατ. ευρώ από κρατικές χορηγίες σε περίπτωση που οι ομάδες δεχτούν την προτεινόμενη αναδιάρθρωση. Ο ίδιος ο υφυπουργός δημοσίως δεν έχει δεσμευτεί για τίποτα, υπάρχουν όμως διάφοροι «παπαγάλοι», που τον τελευταίο καιρό δεν κάνουν άλλο από το να διαδίδουν πως «λεφτά υπάρχουν» και πως «έχει ενημερωθεί για την ανάγκη χρηματοδότησης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και ο κ. Τσακαλώτος και έχει δεσμευτεί ότι θα τα δώσει»! Θα είναι εξέλιξη θετικότατη να ξεκαθαρίσουν σήμερα όλα αυτά, ώστε να ξέρουν και οι ομάδες τι να περιμένουν και τι πρέπει να αποφασίσουν. Διότι ο καιρός περνάει.

Αστεγοι

Στο μεταξύ, μαθαίνω ότι υπάρχει και μια εσωτερική διχογνωμία στη Λίγκα, που αφορά τη φόρμα διεξαγωγής του πρωταθλήματος. Αυτά περί είκοσι ομάδων καλό είναι να τα ξεχάσουμε: ακόμα κι ο Βασιλειάδης, μετά τη συνάντησή του με τους ανθρώπους της UEFA, έχει σταματήσει να μιλάει για την πιθανότητα διεξαγωγής ενός τέτοιου πρωταθλήματος. Το επόμενο πρωτάθλημα θα γίνει με 16 ομάδες και η μεγάλη ερώτηση είναι αν ο πρωταθλητής θα κριθεί στα play off ή όχι. Εδώ και μερικές μέρες κυκλοφορεί η φήμη ότι η Nova θα μπορούσε να πάρει και τις επτά άστεγες ομάδες αν ο πρωταθλητής έβγαινε από τα play off –δεν το πιστεύω, αλλά δεν το αποκλείω κιόλας. Η Nova έχει μιλήσει και με τον ΠΑΟ και με τον Αρη, αλλά υπήρξαν διαφορές: άλλα περίμεναν οι ομάδες και άλλα πρόσφερε. Δεν ξέρω αν έχει μιλήσει με τους υπόλοιπους, αλλά δεν μου προκύπτει διάθεση να το κάνει: ήδη αγόρασε το ιταλικό πρωτάθλημα κι αυτό που προσπαθεί είναι να εμπλουτίσει το πρόγραμμά της κι όχι να λύσει το πρόβλημα της Λαμίας και της Ξάνθης. Η φήμη, ωστόσο, είχε ως αποτέλεσμα να προκύψει μια νέα συμμαχία: οι επτά άστεγοι έχουν συμφωνήσει πως είτε θα πάνε κάπου όλοι μαζί, είτε δεν θα αρχίσει το πρωτάθλημα.

Ιβάν

Θα είχε πρόβλημα η Λίγκα αν εμφανιζόταν η Nova και έλεγε ότι παίρνει ξανά όλες τις ομάδες, αρκεί να γίνουν play off; Η Λίγκα δεν θα είχε, θα είχε όμως ο ΠΑΟΚ που κάτι τέτοιο δεν το θέλει: θυμίζω ότι ο Ιβάν Σαββίδης είναι και χορηγός του πρωταθλήματος. Ποιος είναι υπέρ της ανάδειξης πρωταθλητή στα play off; Η ΑΕΚ σίγουρα. Αν ερχόταν μια τέτοια πρόταση από τη Nova στην Ενωση θα έκαναν πάρτι: θα λυνόταν το πρόβλημα των επτά με μια δική της ψήφο –με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πάθος

Οι 14 ΠΑΕ έχουν πολλά να συζητήσουν με τον Βασιλειάδη –ίσως μείνει χρόνος για να μιλήσουν και για το VAR που είναι το πάθος του υφυπουργού. Καλό είναι να ξέρουν όλοι πάντως πως αν ποτέ έφτανε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, δεν θα υπήρχε σε κανένα γήπεδο η πολυτέλεια των 35 καμερών που οι διαιτητές του VAR έχουν στη διάθεσή τους στη Ρωσία. Εδώ, σε γήπεδα όπως αυτό της Λαμίας ή του ΟΦΗ θα είναι θαύμα να τοποθετηθούν οκτώ κάμερες. Οριακά φτάνουν, ενώ κανείς δεν ξέρει ακόμα ποιος θα πληρώσει τη χρήση, τις υπηρεσίες των τεχνικών και των έξτρα διαιτητών και φυσικά το κόστος συντήρησης: θυμίζω ότι ο ΠΑΟ π.χ. χρωστάει ακόμα χρήματα για τη χρήση του ΟΑΚΑ.

Μαρίν

Τουλάχιστον, βλέποντας τι γίνεται στα ματς του Μουντιάλ, κατάλαβαν πως το VAR είναι μια αρκετά σοβαρή υπόθεση για να εμπιστευτεί κανείς την οργάνωσή του σε έλληνα διαιτητή. Οπως μαθαίνω, ένα από τα πρώτα θέματα που θα βάλει η νέα διοίκηση της Σούπερ Λίγκας στην ΕΠΟ είναι να αναλάβει την οργάνωσή του ο ισπανός αρχιδιαιτητής Μαρίν. Σε αυτή την περίπτωση ο Κουκουλάκης θα έχει τον χρόνο που χρειάζεται για να τσακώνεται με την ΕΠΣ Ηρακλείου π.χ.