Το Γαλαξίδι είναι χτισμένο στη θέση της αρχαίας Οιάνθης, πάνω σε μικρές χερσονήσους, περιτριγυρισμένο από θάλασσα. Είναι παλιό εμπορικό λιμάνι, που όμως με τη διάνοιξη του ισθμού παραγκωνίστηκε. Παρ’ όλα αυτά, η αρχιτεκτονική των κτιρίων του δίνει την εντύπωση πως ο χρόνος σταμάτησε την εποχή της ακμής του.

Τα γραφικά του σοκάκια με τα παλιά αρχοντικά, με τα γιασεμιά και τα γεράνια να μοσχοβολούν, θα σας προκαλέσουν να περπατήσετε ανάμεσά τους. Συμπλήρωμα αυτής της εικόνας αποτελούν και τα απλά νεοκλασικά σπίτια που διατηρούν τη φινέτσα της εποχής τους, ενώ θα ξεχωρίσετε και τα κτίρια του Τσαλαγγύρα, δηλαδή το Δημαρχείο, το Τελωνείο και το Παρθεναγωγείο. Αξίζει να επισκεφθείτε το Ναυτικό Μουσείο που στεγάζεται σε κτίριο του 1868-1870. Εμπνευστής και ιδρυτής της «Ναυτικής πινακοθήκης» από το 1928 είναι ο γιατρός Ευθ. Βλάμης. Από τα εκθέματα της πινακοθήκης, σημαντικότερα είναι πίνακες ιστιοφόρων, ακρόπρωρα με ξυλόγλυπτες γυναικείες μορφές, ναυτικά όργανα, ημερολόγια των πλοίων, νηολόγια των γαλαξιδιώτικων καραβιών, οι πίνακες του λαϊκού ζωγράφου και καπετάνιου Πέτρου Πετραντζά, αλλά και η συλλογή όπλων της Επανάστασης του 1821.

Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με μοναδικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο, η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με ζωδιακό κύκλο στο δάπεδο και ηλιακό ρολόι στο προαύλιο, η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη με εικόνα του Δαμασκηνού και η εκκλησία του Προφήτη Ηλία με παλιές εικόνες.

Στο πάρκο της πόλης θα δείτε, ακόμα, δύο μνημεία από την αρχαιότητα: τον τάφο του Λοκρού και ερείπια από το τείχος της αρχαίας Οιάνθης, που ήταν χτισμένη εκεί. Ομως και έξω από το Γαλαξίδι, μόλις 3 χιλιόμετρα, αξίζει να επισκεφθείτε τη Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος για να απολαύσετε τη θέα της σφιχταγκαλιασμένης πόλης στην άκρη του κόλπου. Απέχει από την Αθήνα περίπου 220 χιλιόμετρα.