Σεβασμό στις ευαισθησίες των Ελλήνων στη διένεξη με την ΠΓΔΜ για το όνομα της χώρας ζητά ο Ντέιβιντ ΜακΑλιστερ. Ο Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής της Γερμανίας χρημάτισε τοπικός πρωθυπουργός στο ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας και είναι αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής. Στο πρόσφατο συνέδριο του ΕΛΚ στο Μόναχο ήταν αναμενόμενο, μιλώντας στα «ΝΕΑ», να πει καλά λόγια για τον αρχηγό του αδελφού κόμματος της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά δεν παρέλειψε να τονίσει και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Ελλάδας ως μέλους της ΕΕ και της ευρωζώνης.

Στο ετήσιο συνέδριο του ΕΛΚ στο Μόναχο, ακούσατε ως ομιλητή και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Ποια εντύπωση σας άφησε;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε πολύ καλή εντύπωση στην οικογένεια του ΕΛΚ. Σημειώστε ότι ήταν δίπλα στους τρεις αρχηγούς κυβερνήσεων Ανγκελα Μέρκελ, Σεμπάστιαν Κουρτς και Αντρέι Πλένκοβιτς και προσκλήθηκε ως αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. Ο Μητσοτάκης χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στο ΕΛΚ, θέλει μια ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία και του ευχόμαστε από καρδιάς να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα πράγματα για αυτόν πηγαίνουν καλά.
Η επίκαιρη συζήτηση γίνεται για το μέλλον της Ευρώπης και της ΕΕ. Πώς είδατε όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Είχε τέσσερις κεντρικούς άξονες στην ομιλία του και στη συζήτηση που ακολούθησε με τους ευρωβουλευτές: την εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα, την κατάσταση στις γειτονικές χώρες της Ελλάδας με όλες τις προκλήσεις από την Τουρκία μέχρι την Αλβανία και τη FYROM. Περιέγραψε την ανανέωση της Νέας Δημοκρατίας για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και τέλος την οπτική γωνία για την πορεία της ΕΕ και τη συγκεκριμένη συνεισφορά της Ελλάδας. Η Ελλάδα παίζει έναν εξόχως σημαντικό ρόλο για μας, καθώς δεν είναι μόνο μέλος της ΕΕ αλλά και της ευρωζώνης, ανήκει στην καρδιά της ΕΕ. Είναι θετικό να δούμε έναν νέο, πεπεισμένο ευρωπαίο πρωθυπουργό στην Αθήνα.
Ο Μητσοτάκης, μολονότι στην αντιπολίτευση, είναι το ελπιδοφόρο νέο πρόσωπο επειδή το ΕΛΚ είναι φτωχό σε πρωθυπουργούς;

Είχαμε πράγματι περισσότερους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στους κύκλους του EΛΚ. Υπάρχει σίγουρα χώρος για νέους και ευχόμαστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συμπληρώσει τον κύκλο των πρωθυπουργών.
Το διάστημα αυτό, είναι ψηλά στην επικαιρότητα η διένεξη για το όνομα της ΠΓΔΜ. Πώς βλέπετε εσείς το ζήτημα αυτό;

Βρισκόμαστε κοντά όσο ποτέ εδώ και πολλά χρόνια σε μια συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Αλλά είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε πολύ λεπτομερώς τη μεγάλη συναισθηματική διάσταση που έχει η συζήτηση στην Ελλάδα για το θέμα αυτό. Πρέπει να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη. Εύχομαι ολόψυχα αυτή η διένεξη επιτέλους να λυθεί, διότι η FYROM έχει μια προοπτική για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αλλά μπορεί να υπάρξει μόνο μία λύση που θα αποδεχτεί η Ελλάδα. Γι’ αυτό πρέπει να λάβουμε υπόψη όλες τις ελληνικές θέσεις όπως επίσης και τα δικαιολογημένα αιτήματα της κυβέρνησης των Σκοπίων. Πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές έχουν μια ευθύνη, να βρουν στο τέλος μια συμβιβαστική λύση. Και εύχομαι να βρεθεί γιατί είναι σημαντική όχι μόνο για τη χώρα αυτήν, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αλλά τονίζω: η Ελλάδα είναι ο εταίρος μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, γι’ αυτό και πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ελληνικές θέσεις.