Σημαντικότερη είδηση κι από την ανακοίνωση της συνεργασίας της ομάδας με τον προπονητή Γιώργο Δώνη είναι για τον ΠΑΟ το ότι όλα δείχνουν πως προχωράει η μεταβίβαση των μετοχών της ΠΑΕ από τον Γιάννη Αλαφούζο στον Ταϊλανδό Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ και τους ανθρώπους που αντιπροσωπεύει. Μπορεί να μην υπάρχει κάτι ουσιαστικό (π.χ. η ανακοίνωση του οικονομικού ελέγχου ή μια νέα δήλωση του ίδιου ή του Αλαφούζου…), ωστόσο η παρουσία του στην Αθήνα και οι συζητήσεις του αρχικά με τον Νίκο Νταμπίζα και στη συνέχεια με τον Δώνη δείχνουν ότι όλα παίρνουν τον δρόμο τους. Ο Δώνης, μάλιστα, φέρεται μετά τη συζήτηση μαζί του να πείστηκε τόσο πολύ για το σχέδιο, ώστε ζήτησε συμβόλαιο τριετίας, ενώ αρχικά δεν ήθελε να δεσμευτεί πιο πολύ από ένα χρόνο.

Αρχικά

Σε κάποιους η ιστορία του Παϊρότζ εξακολουθεί να μοιάζει ακόμα παράξενη όμως, σιγά σιγά όλα εξηγούνται. Νομίζω ότι το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός δεν πήρε άδεια, μεγάλωσε τις πιθανότητες να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση παρά τα αντιθέτως λεγόμενα από τον Ταϊλανδό αρχικά. Στις αρχές Μαΐου, όταν ο Παϊρότζ είχε αναγγείλει ότι υπάρχουν 30 εκατομμύρια για μεταγραφές και ενίσχυση της ομάδας, είχε προσθέσει ότι «όλα αυτά μπορεί ν’ αλλάξουν όμως αν ο ΠΑΟ δεν πάρει άδεια ή αν η ομάδα υποβιβαστεί». Οταν ο ΠΑΟ δεν πήρε άδεια, πολλοί πίστεψαν ότι ο Ταϊλανδός θα πατήσει πάνω σε αυτό το νέο δεδομένο και θα εξαφανιστεί: δεν έγινε έτσι. Ισα ίσα μετά τη μη αδειοδότηση της ομάδας ο άνθρωπος είναι συνέχεια εδώ. Γιατί; Πιθανότατα γιατί αυτός και οι άνθρωποι που ο ίδιος εκπροσωπεί κατάλαβαν ότι αυτό το γεγονός κάνει την αγορά της ομάδας πιο ελκυστική. Οποιος θέλει να αποκτήσει τον ΠΑΟ μετά την τιμωρία του τον αποκτά χωρίς την υποχρέωση να βάλει χρήματα για την ενίσχυσή του: ακόμα κι αν είχε να βάλει 30 ή 50 ή 100 εκατομμύρια και να τον κάνει ομαδάρα, αυτό δεν μπορεί να γίνει, αφού μετά τη μη αδειοδότηση της ομάδας απαγορεύεται!

Μια

Ο ΠΑΟ φέτος μπορεί ν αποκτήσει μόνο έναν ποδοσφαιριστή μεγαλύτερο των 23 ετών, να ανανεώσει τα συμβόλαια δύο ποδοσφαιριστών του μεγαλύτερων των 23 ετών και να αποκτήσει μόνο έλληνες παίκτες κάτω των 23 και μάλιστα ελεύθερους. Επίσης, ανεξάρτητα με το αν βελτιώσει ή όχι τα οικονομικά του, ο ΠΑΟ μπορεί στις μεταγραφές του Ιανουαρίου να κάνει μόνο μία μεταγραφή και τίποτα άλλο. Ο νέος ιδιοκτήτης του θα έχει ουσιαστικά να αντιμετωπίσει μόνο το πρόβλημα των χρεών κι αν σταθούμε στις διακηρύξεις του Αλαφούζου, που έχει πει πως θα αναλάβει ένα μέρος τους, κι αυτό δεν θα είναι πρόβλημα γιγάντιο!

Χρέος

Επειδή μπορεί να χαθήκατε, ανακεφαλαιώνω. Αν ο ΠΑΟ είχε πάρει άδεια, ο Παϊρότζ και οι χρηματοδότες που εκπροσωπεί θα ήταν υποχρεωμένοι να βάλουν πολλά για να φτιάξουν έναν Παναθηναϊκό ανταγωνιστικό –θα το έκαναν έχοντας παράλληλα τον βραχνά των χρεών. Από τη στιγμή που ο ΠΑΟ δεν πήρε άδεια, μεταγραφές δεν μπορεί να τους ζητήσει κανείς. Ο Παϊρότζ θα αναλάβει μόνο τη διαχείριση του χρέους: την υποχρέωση της δημιουργίας μιας ομάδας που στόχο θα έχει την παραμονή στην κατηγορία θα την αναλάβουν ο Νταμπίζας κι ο Δώνης. Ο νέος ΠΑΟ θα είναι υποχρεωτικά φθηνός.

Ρέστης

Η μη αδειοδότηση του ΠΑΟ έλυσε τα χέρια του ανθρώπου που είναι πίσω από τον Παϊρότζ. Λέγεται πως είναι ο Βίκτορας Ρέστης –ο ίδιος το διαψεύδει. Λέγεται επίσης ότι είχε δισταγμούς να αποκτήσει τις μετοχές του ΠΑΟ, όταν υπολόγιζε ότι πέρα από τα χρέη χρειάζονται χρήματα και για την δημιουργία μις ανταγωνιστικής ομάδας –ο ίδιος το διαψεύδει. Από τη στιγμή που πλέον τα χρήματα που χρειάζονται για τον πρώτο χρόνο τουλάχιστον πολλά δεν είναι, ο δρόμος άνοιξε. Κι ας το διαψεύδει.

Απορία

Μένει μια τελευταία απορία. Αν, όπως όλα δείχνουν, το προξενιό του Αλαφούζου με τον Παϊρότζ το έχει κάνει η κυβέρνηση, πώς γίνεται η ίδια κυβέρνηση να συζητά και με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, που λέει πως θα μπει στον ΠΑΟ αν του παραχωρηθούν προς αξιοποίηση οι εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ; Νομίζω ότι και σε αυτό η εξήγηση είναι απλή –αρκεί να δεις τις αντιδράσεις των εμπλεκομένων.

Μηνύματα

Θα θυμόσαστε πιστεύω πως η ξαφνική εμφάνιση του Παϊρότζ είχε βγάλει από τα ρούχα του τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Ο έλληνας επιχειρηματίας είχε κατηγορήσει τον Αλαφούζο ότι παρουσιάζει ένα αχυράνθρωπο και οι δύο αντάλλαξαν σκληρά μηνύματα, μερικά από τα οποία τα είδαμε και στους προσωπικούς λογαριασμούς του Γιαννακόπουλου στα Social Media. Μετά από εκείνο τον αρχικό καβγά, ακολούθησε μια φάση διαρροών: κάποιοι ισχυρίζονταν ότι ο Γιαννακόπουλος θα υποβάλει πρόταση απόκτησης του management του ΠΑΟ ή ακόμα και αγοράς των μετοχών του ώστε η ομάδα να μην καταλήξει σε ένα άγνωστο Ταϊλανδό. Και μετά όλα αυτά σταμάτησαν. Τι μεσολάβησε; Η συνάντηση και η συζήτηση του έλληνα επιχειρηματία με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σχέδιο

Το τι ειπώθηκε σε εκείνη την συνάντηση μέσες άκρες το μάθαμε. Η κυβέρνηση θα ήθελε να προχωρήσει το σχέδιο Γιαννακόπουλου για να γλιτώσει από το κόστος του ΟΑΚΑ. Είναι διατεθειμένη ν’ αλλάξει τους συντελεστές δόμησης, υποσχέθηκε κάθε δυνατή βοήθεια, αλλά δεν μπορεί να μη ζήτησε και κάποιο αντάλλαγμα. Μήπως αυτό ήταν να σταματήσουν οι επιθέσεις του Γιαννακόπουλου στον Παϊρότζ ώστε να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών και να φύγει από το κάδρο ο Αλαφούζος; Δεν το γνωρίζω, αλλά το υποψιάζομαι. Αυτή τη στιγμή στην ιστορία του ΠΑΟ υπάρχουν τρεις εμπλεκόμενοι. Ο πρώτος είναι ο Αλαφούζος που έχει βαρεθεί να πληρώνει και θέλει να φύγει. Ο δεύτερος, ο Παϊρότζ (δηλαδή ο Ρέστης;), από τον οποίο ζητήθηκε ν’ αναλάβει την ομάδα. Ο τρίτος είναι ο Γιαννακόπουλος με το σχέδιο αξιοποίησης του ΟΑΚΑ. Ποιος μιλά και με τους τρεις; Η κυβέρνηση. Τι θέλει; Πρώτα από όλα να φρενάρει την κατρακύλα του ΠΑΟ κι αυτό εκτιμά πως μπορεί να γίνει μόνο αν φύγει ο Αλαφούζος: αυτό το εγγυάται ο Παϊρότζ, από τη στιγμή που το τίμημα της αγοράς είναι και μικρό. Τι θα ήταν ιδανικό; Να κατέληγε ο ΠΑΟ στον Γιαννακόπουλο, που όμως για να μπει προβάλλει τις δικές του αξιώσεις. Θα πάρει τον ΠΑΟ αν εγκριθεί το σχέδιο αξιοποίησης του ΟΑΚΑ κι αν οι Αγγλοι βάλουν τα χρήματα. Νομίζω πως αν όλα αυτά συμβούν, κανένας Παϊρότζ δεν θα του φέρει αντίρρηση, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση. Αμφιβάλλετε;