Διαβάσατε χθες για τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που αιτήθηκαν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του πολυνομοσχεδίου και της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Το έψαξα λίγο παραπάνω λοιπόν. Μου είπανε, ας πούμε, πως οι ανησυχούντες είναι περισσότεροι. Μαζεύτηκαν δε την Τετάρτη, ημέρα απεργίας, και τα είπαν. Φραξιονισμός λέγεται αυτό στην Αριστερά, αν και στην εποχή του μεταμοντέρνου, και ενόψει των διεργασιών του φθινοπώρου, αυτό συνηθίζεται πια στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τα θέματα πάντως που έθιξαν έχουν να κάνουν με μια αλήθεια. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είναι ανενημέρωτοι για το πού πάει το πράγμα. Κι όμως, για αυτούς, τους συγκεντρωθέντες αντιφρονούντες, η μείωση των συντάξεων είναι θέμα ταυτοτικό που αγγίζει, όπως μου είπε ένας εκ των συμμετεχόντων στην κίνηση των 36, τους «όρους κοινωνικής αναπαραγωγής». Μου επισήμανε δε, πως και αυτό και η μείωση του αφορολόγητου έχουν υψηλό συμβολισμό για αυτούς. Κι επειδή σας αρέσουν τα ντε σου, να σας ενημερώσω πως την έκκληση για συνεδρίαση της ΚΟ υπέγραψε τελευταίος ο Γιώργος Βαρεμένος. Ισως, όταν είδε πως είναι υπερτασική και δεν εκπορεύεται από τους συνήθεις 53.
Δώρο ο Ζίζεκ
Οι παραπάνω δεν ξέρω αν διαβάζουν Μαρξ για όλα αυτά. Πάντως ο Νίκος Τόσκας διαβάζει με μανία Σλάβοϊ Ζίζεκ. Μου το είπε άνθρωπός μου που τον είδε στο γραφείο του να διαβάζει και να σημειώνει τις σελίδες του νέου πονήματος του σλοβένου pop φιλοσόφου με τίτλο «Η νέα πάλη των τάξεων». Για να ενισχύσω λίγο ακόμη τις πληροφορίες, ο Τόσκας διαβάζει με προσήλωση τα κομμάτια που αναφέρονται σε Μεταναστευτικό και πρόσφυγες. Λογικό, αφού το βιβλίο όπως έμαθα του το δώρισε ο Μουζάλας. Τώρα, δεν ξέρω πώς θα νιώσει ο Ζίζεκ αν μάθει πως τον διαβάζει υπουργός Δημόσιας Τάξης.
Για τον κομμουνισμό
Κι επειδή σήμερα σας πήγα σε πολύ θεωρητικά ζητήματα, να πω πως την Τρίτη παρουσιάζει το δικό του βιβλίο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο οργανικός διανοούμενος του ρεαλιστικού μαρξισμού Αριστείδης Μπαλτάς, με τίτλο «Ονόματα του Κομμουνισμού». Είμαι περίεργος να δω τι θα πει για το θέμα ο Γιάννης Δραγασάκης, εκ των παρουσιαστών. Να ξέρετε πάντως πως ο Μπαλτάς παραμένει συνομιλητής του Τσίπρα και έχει ρόλο στις θεωρητικές αναζητήσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Μάλιστα, θα πρωτοστατήσει στις διεργασίες του νέου ΣΥΡΙΖΑ αν και ο ίδιος το διαψεύδει σε όλους τους τόνους.

Τρίγωνα και τρυπάνια
Η Κεντροδεξιά τώρα, δεν ξέρει από φραξιονισμούς. Ξέρει όμως από λόμπινγκ. Πήγε πολύ καλά μαθαίνω ο Βασίλης Κικίλιας στο ταξίδι του στην Κύπρο. Και εδώ σας έχω κάτι που δεν θα διαβάσετε αλλού: στη συνάντηση του τομεάρχη Αμυνας της ΝΔ λοιπόν και του ΥΠΕΞ της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη, όπως μαθαίνω, αποτυπώθηκε και αναλύθηκε η μεγάλη σημασία του τριγώνου Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, με βασικό ζητούμενο ποια θα ήταν η αντίδραση στην περίπτωση που τουρκικό τρυπάνι θα κατέβαινε εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Συμφώνησαν –μαθαίνω –πως αυτό που μπορεί να γίνει είναι να πειστεί ο σκληρός πυρήνας της ΕΕ να εφαρμόσει οικονομικές και ενεργειακές κυρώσεις στην Τουρκία. Στην ίδια λογική κινείται και το Ισραήλ, μια χώρα στην οποία και οι δύο πολιτικοί έχουν καλούς και υψηλά ιστάμενους συνομιλητές.

Οι συριζαίοι δεν θέλουν τα ευρωπαϊκά Καναντέρ

Την Πέμπτη ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο ένα πολύ ενδιαφέρον για τα ελληνικά πράγματα report. Εξηγούμαι πάραυτα. Οι ευρωβουλευτές με μεγάλη πλειοψηφία άναψαν το πράσινο φως για να αποκτήσει ο ενιαίος μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Ενωσης τη δική του υλικοτεχνική υποδομή. Ητοι αντλίες, κινητό νοσοκομείο, ειδικές μονάδες πρώτων βοηθειών και δώδεκα πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου Καναντέρ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όποτε μια χώρα αντιμετωπίζει μια φυσική καταστροφή – μια πυρκαγιά φέρ’ ειπείν, όπως εμείς κάθε καλοκαίρι – δεν θα χρειάζεται να υποβάλλει αίτημα στην Επιτροπή κι εκείνη να κάνει τον μεσάζοντα σε άλλες χώρες να στείλουν βοήθεια. Θα στέλνει βοήθεια κατευθείαν η ΕΕ. Σας τα λέω όλα αυτά γιατί όπως μου επεσήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης, που ήταν ο εισηγητής της ομάδας των Σοσιαλιστών, το εν λόγω report ψηφίστηκε από τους Σοσιαλιστές και το ΕΛΚ. Η ευρωομάδα της Αριστεράς και οι ακροδεξιοί καταψήφισαν. Οι δε ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απείχαν από την ψηφοφορία. Ενδιαφέρουσα προσέγγιση, μάλλον πιστεύουν ότι επί πρώτη φορά Αριστεράς δεν θα ξαναξεσπάσει πυρκαγιά στην Ελλάδα. Θεού ή Μαρξ θέλοντος.

«Το σπίτι του δεν τον έβλεπε, ξημεροβραδιαζόταν στα στρατόπεδα. Αποφάσισε να πάει ένα ιδιωτικό ταξίδι στο Μονακό. Δεν είναι έγκλημα αυτό. Εχει ένα κτίριο στη Συγγρού που θα μπορούσε να βγάλει εκατομμύρια και το έχει παραχωρήσει στο κόμμα. Είναι άρχοντας ο Πάνος Καµµένος. Αν θέλουν να ποινικοποιήσουν τον πλούτο, τι να πω, κάνουν λάθος».

Θανάσης Παπαχριστόπουλος

Θα μπορούσε να είναι και εκφώνηση σε μπουζούκια στις 03.00: «Γεια σου, Πάνο άρχοντα, πάρε μας τα υπάρχοντα!».