Δεν ξέρω τι λένε οι άλλοι σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, αλλά εμένα κορυφαίος παράγων της χώρας με ενημέρωσε προχθές το μεσημέρι ότι «δεν βλέπει συμφωνία για το Σκοπιανό».

Του είχα τηλεφωνήσει, διότι ήμασταν (από τότε) στο «περίμενε» για το τηλεφώνημα Τσίπρα – Ζάεφ που θα έλυνε τον γόρδιο δεσμό.

«Τι βλέπετε;» τον ρώτησα αγωνιωδώς. «Βλέπω ναυάγιο». «Και τι θα γίνει;» ξαναρώτησα. «Τίποτε δεν θα γίνει. Δεν θα χαλάσει ο κόσμος που δεν θα υπάρξει συμφωνία με τους γείτονες. Θα πάνε στη Σύνοδο Κορυφής, θα τους δοθεί μια ημερομηνία για την «ημερομηνία» (εκκίνησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων) υπό την προϋπόθεση ότι θα κάνουν όσα πρέπει σχετικά με το ονοματολογικό και τις αλυτρωτικές βλέψεις και τελειώσαμε».

Αυτά μου είπε, αυτά μεταφέρω, και οφείλω να ομολογήσω ότι επειδή ποτέ δεν με έχει ρίξει στα βράχια, αντιθέτως με έχει αποτρέψει ορισμένες φορές να πέσω, εκτιμώ ότι η πληροφόρησή του είναι έγκυρη και θα περιμένω να δείξει και η ζωή αν (και αυτή τη φορά) έχει δίκιο…

Στα κάγκελα για το Σκοπιανό

Η εκτίμηση του συνομιλητή μου, όπως αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα, είναι ευθέως αντίστροφη της αισιοδοξίας με την οποία ξεκινήσαμε αυτή την εβδομάδα –ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Κοτζιά οι οποίες «έφτιαξαν» το κλίμα. Θα αναφέρω όμως εδώ ότι το «κλίμα» Κοτζιά επίσης δεν φαίνεται να συμβαδίζει με το τι επικρατεί και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρόεδρος Αλέξης καταλαβαίνει ότι από τους (λεπτούς) χειρισμούς επί του θέματος θα εξαρτηθεί και η παραμονή τους στην εξουσία.

Ο άνθρωπός μου στο Μέγαρο Μαξίμου, τον οποίο έπειτα από καιρό συνάντησα στο Παγκράτι, κοντά στον «Καραβίτη», με μύριες δε όσες προφυλάξεις πρέπει να πω (φοβάται πολύ τελευταία, μου εξομολογήθηκε), μου ανέφερε επί του συγκεκριμένου ότι «ο πρόεδρος είναι ιδιαίτερα ανήσυχος» και «στους διαδρόμους του Μεγάρου κυκλοφορεί για ένα τηλεφώνημα με τον Κοτζιά, στη διάρκεια του οποίου ο πρόεδρος ακουγόταν μέχρι έξω στον δρόμο».

Επίσης μου είπε ότι «δείχνει (ο Πρωθυπουργός Τσίπρας) εκνευρισμένος συνέχεια», και «μη δεις και κανέναν ανασχηματισμό αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους Σκοπιανούς».

Κράτησα την εκτίμησή του, αυτό το τελευταίο δηλαδή, και τον έδιωξα όπως ήρθε. Δεν θέλω να χάσει τη δουλειά του –κι εγώ τη μοναδική πλέον πηγή που μου έχει απομείνει εκεί μέσα…

Η απώλεια της δεδηλωμένης

Πάντως, πλάκα πλάκα, η όποια συμφωνία για το Σκοπιανό μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία σοβαρών εξελίξεων στη χώρα. Ειδικά αν ο πρόεδρος Κυριάκος, αλλά και το ΚΙΝΑΛ, τηρήσουν την ενιαία στάση της καταψήφισής της.

Με τον πρόεδρο Κυριάκο να εξετάζει σοβαρά την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης αν δεν ψηφίσει ο Καμμένος τη συμφωνία για το Σκοπιανό, είναι προφανές ότι τα πράγματα θα πάρουν άλλη τροπή –καθώς η κυβέρνηση θα έχει χάσει και στην πράξη τη δεδηλωμένη.

Οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί ο Τσίπρας έχει δώσει εντολή στον Τζανακόπουλό του να δηλώνει συνεχώς ότι «δεν υπάρχει συμφωνία» με τα Σκόπια. Αν υπάρχει συμφωνία πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή. Και από τη στιγμή που θα κατατεθεί στη Βουλή, τότε ο άνθρωπος θα έρθει αντιμέτωπος με το ουσιαστικό, σοβαρό, πολιτικό του πρόβλημα…

Η ενότητα δοκιμάζεται

Στο μεταξύ καθ’ α με ενημέρωσαν οι (διαχρονικές) πηγές μου στον χώρο της Κεντροαριστεράς, θέμα ημερών μπορεί να είναι να συνεχίσει το ΚΙΝΑΛ με αυτή τη μορφή ή να έχουμε εξελίξεις σοβαρού χαρακτήρα οι οποίες θα δοκιμάσουν τη συνοχή του νέου φορέα. Διότι από το «ο Σταύρος όλο ζητάει» των αρχών του χρόνου, αν θυμάστε, έχουμε φτάσει στο κλίμα καχυποψίας που κυριαρχεί πλέον στο εσωτερικό του φορέα, αναφορικά με την επαμφοτερίζουσα στάση που εξακολουθεί να τηρεί ο επικεφαλής ηγέτης (του Ποταμιού) Σταύρος Θεοδωράκης, φίλος μου, αναφορικά με την κυβέρνηση Τσίπρα.

Η δήλωσή του ότι θα ψηφίσει υπέρ μιας συμφωνίας για το «Σκοπιανό», χωρίς μάλιστα να είναι γνωστό αν υπάρχει τελικά αυτή η συμφωνία, και πολύ περισσότερο το περιεχόμενό της, έχει φέρει στα όριά τους πολλούς μέσα στο ΚΙΝΑΛ. Επίσης τα νεύρα των στελεχών των προερχομένων από το ΠΑΣΟΚ δοκιμάζουν συνεχώς, λέει, τοποθετήσεις όπως του Μ. Κύρκου και του Σπ. Δανέλη, οι οποίοι δείχνουν με τη στάση τους ότι είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στο Κίνημα. Σε κάθε περίπτωση με αυτά που μαθαίνω, εκτιμώ ότι τώρα θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια, και από όλες τις πλευρές, να παραμείνει το ΚΙΝΑΛ ενωμένο, από την προσπάθεια που καταβλήθηκε για να συγκροτηθεί. Και είναι πραγματικά κρίμα…

Τα ευρω-προβλήματα του Αλέξη

Στο πλήθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος Αλέξης προσθέστε παρακαλώ και ένα μελλοντικό –αυτό των ευρωεκλογών. Η μόνιμη πηγή μου στις Βρυξέλλες, μου έλεγε χθες ότι η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην οποία ήταν ενταγμένος ο ΣΥΡΙΖΑ ώς τώρα, τα έχει πάρει άσχημα με το φλερτ των σοσιαλδημοκρατών με τον πρόεδρο Αλέξη (αυτά τα έλα σαν παρατηρητής, κάτσε, άκου, μετά έλα να βγεις και μια φωτογραφία μαζί μας, να την κάνουμε κορνίζα κ.λπ.). Εξετάζουν, λέει, σοβαρά να παγώσουν σε πρώτη φάση τη σχέση μαζί του (θυμίζω ότι ο πρόεδρος Αλέξης ήταν η πρότασή τους για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης) και αν συνεχίσει το «φλερτ» να τον εκδιώξουν από την ομάδα.

Το άλλο που μου ανέφερε ο δικός μου είναι ότι ο πρόεδρος Αλέξης τον Σεπτέμβριο (φαντάζομαι μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης) θα προσκληθεί στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου και θα απευθυνθεί ενδεδυμένος με τον μανδύα του «μνημονιοσχίστη» (λέμε τώρα) προς τους ευρωπαίους βουλευτές.

Σεπτέμβριο ε; Χμμ. Κι αν όπως λένε έχουμε… προεκλογική περίοδο, διότι θα έχουν προκηρυχθεί εκλογές για τις 7 Οκτωβρίου, για το Στρασβούργο θα είναι ο πρόεδρος Αλέξης ή για να τρέχει στην Ανω Ραχούλα;

Βράζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Αυτή ακριβώς η πιθανότητα, δηλαδή της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο, είναι που έχει αναστατώσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι, σου λένε, «πού πάμε;». Η αλήθεια είναι ότι πουθενά δεν πάνε. Πορεύονται στα σκοτάδια. Καμιά τριανταριά από αυτούς λένε ότι απηύθυναν έγγραφο αίτημα στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για ενημέρωση σχετικά με το περίφημο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή, αλλά αυτό που τους καίει πραγματικά είναι αν έχουν μπροστά τους ένα ακόμη μνημόνιο, το 4ο.

Και θέλουν πληροφόρηση. Την οποία αποφεύγει να την κάνει ο πρόεδρος Αλέξης για ευνόητους λόγους, και αποστέλλει στη θέση του τον υπουργό Ευκλείδη (Τσακαλώτο). Η σεμνή τελετή θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη (μάλλον το απόγευμα) και η ενημέρωση που έχει δοθεί στους κακόμοιρους τους βουλευτές είναι ότι θα απαντηθούν όλες τους οι απορίες –για το Μνημόνιο χωρίς… λεφτά!

Να σημειωθεί επίσης, από αυτούς που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα θέματα, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν ένα ένα τα ονόματα των απαιτητικών βουλευτών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για κάτι οργανωμένο (δηλαδή μια αντιπολιτευτική εσωκομματική κίνηση) ή πρόκειται για κάτι τυχαίο. Ενημερωτικά αναφέρω ότι οι έρευνες επί του παρόντος ουδέν απέδωσαν, διότι οι βουλευτές προέρχονται από όλες τις τάσεις, οπότε τι οργανωμένο να πεις ότι είναι αυτό; Εκτός κι αν έγινε κάτι κάτω από τη μύτη τους και δεν το πήραν χαμπάρι, οπότε το πράγμα είναι ακόμη σοβαρότερο…