Το μόνο σίγουρο για τον Παναθηναϊκό είναι αυτό που είπε ο Νταμπίζας στους ποδοσφαιριστές. Το μόνο σίγουρο για το Athens Alive είναι το βάθος χρόνου. Το πολύ βάθος (με τη προϋπόθεση ότι όλα θα πάνε καλά). Οι δημοσιογράφοι βιάζονται. Οι αθλητικογράφοι πολύ περισσότερο. Οτι η λύση είναι προ των πυλών, η ανάκαμψη θέμα χρόνου. Το μόνο σίγουρο για τον Παναθηναϊκό είναι ότι θα ξεκινήσει το επόμενο πρωτάθλημα με -6 βαθμούς. Και θα δώσει μάχη για να παραμείνει στην κατηγορία. Ολα τα άλλα είναι στο «εάν» και στο «εφόσον». Ο Νίκος Νταμπίζας στην ομιλία του στους ποδοσφαιριστές προσπάθησε να μιλήσει με τη γλώσσα της αλήθειας: «Δεν ξέρουμε τι θα προκύψει στη διαδικασία μεταβίβασης της ομάδας. Με την υπάρχουσα κατάσταση το μπάτζετ θα είναι χαμηλό. Αν αλλάξουν τα δεδομένα θα αλλάξουν και οι στόχοι μας». Δηλαδή μπάτζετ μικρότερο των τεσσάρων εκατομμυρίων. Μία κανονική μεταγραφή και προσπάθεια για παιδομάζωμα. Για ό,τι καλύτερο υπάρχει στην αγορά από έλληνες ποδοσφαιριστές, κάτω των 23 ετών. Ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ πάει κι έρχεται στην Αθήνα, αλλά κάτι το χειροπιαστό δεν υπάρχει ακόμα. Ο έλεγχος των οικονομικών της ΠΑΕ βρίσκεται σε εξέλιξη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα είναι θετική. Πολύ πιο δύσκολο και δαιδαλώδες το εγχείρημα του Athens Alive. Ακόμα κι αν η κυβέρνηση συμφωνήσει με το γκρουπ των επενδυτών, ο δρόμος είναι μακρύς. Δεν είναι κάτι που μπορεί ξεκινήσει αύριο, σ’ ένα ή δύο χρόνια. Κατ’ αρχήν πρέπει να γίνει αποτίμηση και καταγραφή της περιουσίας του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Σπύρος Λούης. Να ξεμπλέξει το καθεστώς ιδιοκτησίας της ΕΟΕ. Να γίνει διεθνής διαγωνισμός με όλα τα παρεπόμενα (ενστάσεις κ.λπ.). Μία σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις, αλλαγή συντελεστή δόμησης κ.ά. Να αντιμετωπισθούν ενδεχόμενες αλλά πολύ πιθανές πρόσφυγές. Ενστάσεις για αρχαία. Να θυμίσουμε ότι το Ελληνικό, που δεν είναι τόσο σύνθετο όσο το ΟΑΚΑ, ξεκίνησε το 2011 κι ακόμα δεν έχει ξεμπλοκάρει.

Συγκρατημένος

Ο ταϊλανδός επιχειρηματίας σε συνέντευξη που έδωσε ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός και συγκρατημένος: «Εχουμε σχέδιο για τον Παναθηναϊκό, αλλά δεν είμαι Σούπερμαν… Το να επενδύσεις στο ποδόσφαιρο δεν είναι εύκολο.. .Χρειάζεσαι πλάνο μεγάλης διάρκειας με χτίσιμο μιας πολύ καλής ακαδημίας… Δεν μπορώ να υποσχεθώ… Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα με τη μία… Είναι ένα πλάνο 3½ χρόνων για το κλαμπ». Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, μπορεί να γλίτωσε τα χειρότερα, αλλά ακόμα είναι στο σημείο μηδέν. Κι αυτό το λέει, εμμέσως πλην σαφώς, ο εν δυνάμει νέος ιδιοκτήτης. Χωρίς δυνατότητα συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για τρία χρόνια τουλάχιστον. Με -6 βαθμούς στο προσεχές πρωτάθλημα. Με δυνατότητα μιας μόνο μεταγραφής ποδοσφαιριστή άνω των 23 ετών. Με μόλις δύο ανανεώσεις. Αλλη μία δηλαδή μετά τον Δώνη.

Αργά

ΟΛΑ αυτά ενώ ο Παϊρότζ δεν δείχνει να βιάζεται. Το αντίθετο, μάλιστα. Το πάει αργά. Την ίδια ώρα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος κάνει μπάσιμο στον Ερασιτέχνη για να έχει λόγο στις όποιες εξελίξεις για το γηπεδικό. Την ίδια ώρα δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του απέναντι στον Γιάννη Αλαφούζο που επέλεξε τον Ταϊλανδό αγνοώντας τη δικιά του προσφορά για την ΠΑΕ. Το παζλ σχετικά με την επόμενη μέρα στον Παναθηναϊκό θ’ αρχίσει κάπως να σχηματίζεται στο τέλος του επόμενου μήνα. Οταν θα έχει τελειώσει ο έλεγχος, οπότε και θα ξεκαθαρίσει εάν θα περάσει στα χέρια του Ταϊλανδού. Αν όλα πάνε καλά θ’ αρχίσει σιγά-σιγά η ανάκαμψη. Step by step. Την προσεχή σεζόν να μείνει στην κατηγορία. Τη μεθεπόμενη 2019-20 να πάρει άδεια, να μπορεί να κάνει μεταγραφές, ώστε να μπει στην πρώτη πεντάδα, για να ξεχρεώσει την ποινή αποκλεισμού από την Ευρώπη. Στη καλύτερη περίπτωση δηλαδή, να αποκτήσει δικαίωμα ευρωπαϊκής συμμετοχής τη σεζόν 2021-22. Ο δρόμος είναι μακρύς.