Σπριντ 15 ημερών για να κλείσει τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης ξεκινά η κυβέρνηση, την ώρα που στις Βρυξέλλες ετοιμάζουν το μεταμνημονιακό κοστούμι αυστηρής εποπτείας και δεσμεύσεων, ενώ το φλέγον ζήτημα του χρέους παραμένει ανοιχτό.

Από τα 88 προαπαιτούμενα, δέκα έχουν νομοθετηθεί, ορισμένα είναι σε προχωρημένο στάδιο, ενώ 50 χρειάζονται νομοθέτηση. Μέχρι τις 14 Ιουνίου το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή και να έχει ψηφιστεί. Μεγάλα αγκάθια με πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο παραμένουν για την κυβέρνηση οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα βάλουν φωτιά στον ΕΝΦΙΑ και η αύξηση κατά 30% του ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο, στα νησιά δηλαδή που δέχονται το μεγαλύτερο κύμα μεταναστευτικών ροών.

Το χρονοδιάγραμμα είναι στενό και τα υπουργεία θα πρέπει να ανεβάσουν στροφές, καθώς αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής των προαπαιτουμένων θα πρέπει οι δανειστές να συντάξουν την έκθεση συμμόρφωσης, η οποία θα περιλαμβάνει και την επικαιροποιημένη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους. Αυτή αναμένεται να είναι έτοιμη 18-19 Ιουνίου προκειμένου να λάβει την έγκριση και του EuroWorking Group πριν πάει στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 21 Ιουνίου. Η νέα ανάλυση βιωσιμότητας θα κρίνει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Μέχρι το Eurogroup του επόμενου μήνα στο Λουξεμβούργο, στόχος είναι να έχει ετοιμαστεί το πακέτο των μέτρων για το χρέος, το οποίο σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο δεν πρέπει να συνδέεται με την ενεργοποίηση ή όχι του προγράμματος του ΔΝΤ.

ΤΟ WASHINGTON GROUP. Το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα βρεθεί την Πέμπτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του λεγόμενου Washington Group, που θα συνεδριάσει στον Καναδά, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών των επτά ισχυρών του κόσμου. Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των κυριότερων οικονομιών της Ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας), με τους επικεφαλής της ΕΚΤ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν ή ενδεχομένως και τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, θα διερευνηθούν οι λύσεις και οι πιθανότητες να βρεθεί κοινός τόπος στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, που αποτελεί τη διελκυστίνδα ανάμεσα σε Γερμανία και ΔΝΤ.