Την αρχή την έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου αμέσως μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα ως πλανητάρχη. Εισήγαγε στο πολιτικό dress code (δηλαδή στον ενδυματολογικό κώδικα) τα κοστούμια συγκεκριμένης φίρμας, με την οποία λεγόταν τότε ότι ντύνονταν όλοι οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών από την εποχή του Αβραάμ Λίνκολν. Εως τότε, οι ράφτες που έντυναν τους πρωθυπουργούς και τους πολιτικούς (κυρίως τους σοσιαλιστές) ήταν οι αδελφοί Γιαννέτος (που είχαν κατάστημα στην οδό Πανεπιστημίου). Ολα αυτά όμως έγιναν παρελθόν μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβαν την εξουσία. Τότε εμφανίστηκαν τσαλακωμένα κοστούμια, απροσδιόριστης προέλευσης και ραφής, επειδή οι συριζαίοι ήθελαν να εμφανίζονται και ακτιβιστές (πλην Νίκου Ξυδάκη και Γιώργου Κατρούγκαλου).

Μade in USA

Και ξαφνικά στη Βουλή, την ώρα που γινόταν χθες η συζήτηση για το σχέδιο της ολιστικής ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, έσκασε συριζαίος με την αμερικανικής προέλευσης φίρμα. Οχι σε κοστούμι, αλλά σε πουκάμισο. Είχε όμως το κόκκινο σηματάκι της καλά κρυμμένο κάτω από το σακάκι του. Και ξέρετε ποιος ήταν αυτός; Ο κοσμογυρισμένος και αγγλοσπουδαγμένος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος να σημειώσω: Πρώτον, έως τώρα φορούσε μόνο λινά τσαλακωμένα σακάκια και πουκάμισα, κατά προτίμηση σκούρου χρώματος. Δεύτερον, τελευταίως χαίρει της εκτίμησης των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης και των ΗΠΑ, κάτι που κανείς άλλος στην κυβέρνηση Τσίπρα έχει καταφέρει. Κι έτσι αναβάθμισε και το ντύσιμό του.

Τρίτον, φόρεσε τα «καλά» του διότι επρόκειτο να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για το Eurogroup και ο Τσακαλώτος δεν θέλησε να πάει τσαλακωμένος.

Ορεξάτος στη Βουλή

Προτού αναχωρήσει για το Ελευθέριος Βενιζέλος, ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε στη Βουλή ορεξάτος. Ακόμα και πότε θα γίνει η συζήτηση (και η ψήφιση) για τα προαπαιτούμενα αποκάλυψε. Είπε ότι αυτή θα γίνει στο διήμερο 13-14 Ιουνίου. Τώρα θα πείτε γιατί 14 Ιουνίου. Επειδή στις 15 Ιουνίου αρχίζουν τα θερινά τμήματα της Βουλής και ο Τσακαλώτος έχει προνοήσει να τα ψηφίσει η Ολομέλεια.

Ασυνεννοησία

Μύλος για ακόμα μία φορά οι ΑΝΕΛ. Ο λόγος που ξέσπασε η εσωκομματική κόντρα μεταξύ Δημήτρη Καμμένου και Θανάση Παπαχριστόπουλου ήταν για το ποιος θα αναπληρώσει τον πρόεδρο Καμμένο στη Βουλή. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, χθες το πρωί, ο Δημήτρης Καμμένος προεξοφλούσε ότι εκείνος θα μιλήσει. Μάλιστα, με την έναρξη της συνεδρίασης ο Νίκος Βούτσης τον ανακοίνωσε, διαβάζοντας τη λίστα των ομιλητών. Αμέσως μετά όμως διόρθωσε, λέγοντας τελικά πως τη θέση του Πάνου Καμμένου θα πάρει ο Παπαχριστόπουλος. Προφανώς, για να «γλυκάνει» ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τον συνεπώνυμο βουλευτή, τον άφησε στη συνέχεια να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για τον Ρουβίκωνα.

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο στον Τσίπρα!

To γιοφύρι της Αρτας – συγγνώμη, το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία ήθελα να πω – δεν θα κάνει ποδαρικό την 1η Ιουνίου. Κάπου μέσα στην πρώτη εβδομάδα του μήνα θα εμφανιστεί δειλά στον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης, επισήμως επειδή είναι ένας εμβληματικός, αλλά λιγότερο γνωστός χώρος που πρέπει να αναδειχθεί. Ανεπισήμως επειδή έχει σαφώς μικρότερη επισκεψιμότητα από την Κνωσό και την Ακρόπολη, γεγονός που θα επιτρέψει να αντιμετωπιστούν ευκολότερα οι όποιες δυσκολίες, αν και πολλά λάθη διορθώθηκαν, όπως παραδέχθηκε η πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων Αθηνά Χατζηπέτρου, κατά την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος τον Μάιο στο Ολυμπιείο. Μέχρι να βγει ο Ιούνιος εκτιμάται ότι θα μπορούμε να εκδίδουμε εισιτήριο μέσω Διαδικτύου και για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και την Κνωσό, αφήνοντας τελευταία την Ακρόπολη και τους πέριξ αυτής χώρους που εντάσσονται στο ενιαίο εισιτήριο.

Η χαρά δε της κυβέρνησης είναι τόσο μεγάλη που επιτέλους θα γίνει το αυτονόητο – δεν θα περιμένουν οι επισκέπτες δηλαδή κάτω από τον ήλιο για ένα εισιτήριο και θα είναι άμεσος ο έλεγχος εσόδων ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα διαφυγόντων κερδών – που την επικοινωνιακή διαχείριση δεν την έχει το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού, αλλά το Γραφείο Πρωθυπουργού. Να μην πανηγυρίσει κι ο Πρωθυπουργός ότι ένα έργο που εξήγγειλε η κυβέρνησή του το 2015 καταφέρνει έστω και πιλοτικά να το υλοποιήσει σε 11 χώρους με καθυστέρηση τριών ετών; Κι άλλωστε, πόσα έργα έχει να επιδείξει ενόψει εκλογών;

Πρόσω ολοταχώς για τις φρεγάτες

Θυμάστε που σας ενημέρωσα προ ημερών για την παρέμβαση του στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, o οποίος υποστήριζε ότι γαλλικές φρεγάτες τύπου Fremm πολύ δύσκολα θα αποκτήσει η Ελλάδα με χρονομίσθωση. Ωστόσο, το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει να ενδιαφέρεται για αγορά γαλλικών φρεγατών, για τις «ψηφιακές» Belharra, όπως άλλωστε είχαν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ». Προχθές είχαμε και συνάντηση των ενδιαφερομένων στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων. Και φαίνεται ότι οι συζητήσεις είναι προχωρημένες, καθώς παρόντες ήταν και εκπρόσωποι της γαλλικής πρεσβείας.

Τον περιμένουν στη… γωνία

Παραμένω στα εξοπλιστικά και σας μεταφέρω μια ιστορία που επιβεβαιώνει ταυτόχρονα πως η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ – Καμμένου έχει εισέλθει σε φάση ναρκοπεδίου. Λοιπόν, στο μικροσκόπιο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – για την ακρίβεια, εκείνης της μερίδας που δεν καλοβλέπει τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ – έχει μπει η υλοποίηση της σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό των F-16. Οι εν λόγω συριζαίοι στέκονται στη σφραγίδα – διαφάνεια που έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή, όταν και έκοψε μαχαίρι την πιθανότητα να έχει αντισταθμιστικά οφέλη η αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών. Τώρα περιμένουν τη σύμβαση στα χέρια τους για να δουν αν έχει τηρηθεί η σφραγίδα. Αν όχι, μαντέψτε εναντίον ποιου θα απασφαλίσουν.