Θέλει θράσος. Αλλά, όπως το έχει αποδείξει πολλές φορές, ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με την άγνοια κινδύνου για πολλά πράγματα (για πολλούς σκέτη άγνοια), το διαθέτει. Του περισσεύει κιόλας. Ακούγοντάς τον χθες στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας, αφού πλασαρίστηκε ως ο πολιτικός που αντιτάσσεται στον εθνολαϊκισμό (απίστευτο κι όμως αληθινό!), κάποια στιγμή αμφισβητώντας την κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους οικονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης και, κυρίως, τη διαφορετική προσέγγιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας, αναρωτήθηκε αν η ΝΔ έχει κοστολογήσει το οικονομικό της πρόγραμμα. Ο Τσίπρας. Αναρωτιέται. Αν οι αντίπαλοί του. Εχουν. Κοστολογήσει. Το οικονομικό πρόγραμμά τους. Ο Τσίπρας.

Η αλήθεια είναι ότι ο Τσίπρας, όταν διεκδικούσε την εξουσία, μολονότι συνθηματολογούσε ότι «οι άνθρωποι είναι υπεράνω των αριθμών», είχε και βαφτίσει και κοστολογήσει το δικό του πρόγραμμα. Το έλεγε σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, ήταν ο επίσημος τίτλος του λεγόμενου προγράμματος Θεσσαλονίκης και, κατά τον συριζαίικο προγραμματισμό, θα κόστιζε 11,362 δισ. ευρώ (προσέξτε την ακρίβεια στον δεκαδικό).

Προέβλεπε, μεταξύ άλλων, δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά, κόστος 59,4 εκατομμύρια. Επιδότηση διατροφής με κουπόνια, 756 εκατομμύρια. Αποκατάσταση χαμηλοσυνταξιούχων: 543 εκατομμύρια. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, κόστος 2 δισ. Επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, κόστος 1,5 δισ. «Νέα Σεισάχθεια» στα κόκκινα δάνεια, κόστος 2 δισ. Εκκίνηση αναπτυξιακής τράπεζας (η εμμονή του Δραγασάκη), κόστος 1 δισ. Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, κόστος μηδενικό (επειδή, υποτίθεται, αυτό θα το εξασφάλιζε η ανάπτυξη που θα ερχόταν). Δεν θέλετε να ξέρετε τι πήραν όσοι τον πίστεψαν.

Φυσικά, οι σοβαροί άνθρωποι έλεγαν από τότε ότι οι υποσχέσεις εκείνες ήταν ανέφικτες. Ο ίδιος ο Βαρουφάκης είχε ασκήσει δημόσια κριτική σε εκείνο το πρόγραμμα. Στο βιβλίο του, «Ανίκητοι ηττημένοι» (εκδ. Πατάκη), ο υπεύθυνος για τη διαπραγμάτευση καθηγητής και, το πάλαι ποτέ, asset του Τσίπρα, ισχυρίζεται ότι είπε εγκαίρως στον Νίκο Παππά ότι το πρόγραμμα εκείνο δεν βγαίνει. Αλλά ο εκπρόσωπος της αριστερής δρακογενιάς, πάντα κατά τον Βαρουφάκη, διαβεβαίωσε ότι το ήξεραν, κι ότι δεν ήταν το «πραγματικό» οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόνο ένα «κάλεσμα στον αγώνα». Αν ισχύουν όσα γράφει ο Βαρουφάκης, δεν επρόκειτο περί συνολικής αυταπάτης, αλλά περί κανονικής κοροϊδίας.

Ευτυχώς, όμως, ήταν κοροϊδία κοστολογημένη.