Χθες το πρωί, ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος μιλούσε σε ραδιοφωνική εκπομπή του Alpha, όπου είπε και ότι δεν θα ψηφίσει στη Βουλή συμφωνία για το Μακεδονικό. Στην ίδια συνέντευξη έκανε και μια ασυνήθιστη αναφορά στις εταιρείες δημοσκοπήσεων, οι μετρήσεις των οποίων δεν τον ικανοποιούν. Είπε σχετικά:

«Αυτοί έχουν φτάσει σε ένα κατάντημα πια. Παλιά μας τα παίρνανε, ζητάγανε πολλά. Δηλαδή στους Ανεξάρτητους Ελληνες […] ήταν 50.000 ευρώ. Βέβαια δεν τους δίναμε εμείς, δεν έχουμε πάρει ένα ευρώ δάνειο. […] Επειδή η [εταιρεία άλφα, την κατονομάζει] δεν πήρε το τάλιρο, μας βγάζει στο 1,5%. Αμα του δώσω αύριο ένα τάλιρο, θα μας βγάλει στο 4%. […] Ο κ. Τάδε [επίσης τον κατονομάζει] έπαιρνε χρήματα από τον Βενιζέλο με την GPO για να κάνει δουλειές με τη Νέα Δημοκρατία». Και συνέχισε έπειτα από παρέμβαση της συνομιλήτριάς του: «…Είναι και πιο έντιμος από τους άλλους, γιατί οι άλλοι συνεχίζουν να τα παίρνουνε […]».

Είναι ο συνήθης αμετροεπής Πάνος; Δεν ξέρω και δεν με νοιάζει. Στο ραδιόφωνο, χθες, όμως, δεν μιλούσε ένας τυχαίος Πάνος σε καφενείο. Ηταν ο κυβερνητικός συνεταίρος και υπουργός Αμυνας που κατήγγειλε χρηματισμό των δημοσκόπων, μάλιστα με τα ονόματά τους. Ισχύουν τα όσα λέει; Μπορεί να τα αποδείξει; Μπορεί να αποδείξει ότι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων καθορίζονται με αντάλλαγμα ένα τάλιρο;

Αν υποθέταμε ότι όσα ισχυρίζεται ο υπουργός ισχύουν, οι εταιρείες θα είχαν θέμα με τον έλεγχο δεοντολογίας του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Ερευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), αλλά και με τη Δικαιοσύνη. Αν δεν ισχύουν, επειδή η δημόσια ζωή δεν μπορεί να είναι καφενείο ούτε πεδίο εκτόξευσης λάσπης, κάπως χρειάζεται να λειτουργεί ένας μηχανισμός ελέγχου της αμετροέπειας. Ακόμα κι αν οι κατονομαζόμενοι δημοσκόποι ενδεχομένως θεωρούν μάταιο κόπο να μπλέξουν με τη Δικαιοσύνη για λόγια του αέρα, οι πολίτες πρέπει να ξέρουν. Και δεν μπορεί να μην υπάρχει τρόπος πολιτικού ή και δικαστικού καταλογισμού της δημόσιας ευθύνης ενός πολιτικού, μάλιστα κυβερνητικού στελέχους, για ό,τι διασπείρει.

Ο Πάνος Καμμένος είναι συντονισμένος στην κυβερνητική γραμμή που επικρίνει ό,τι δεν ελέγχει για διασπορά fake news. Αλλά αν διακινεί fake news ο ίδιος, κάπως αυτό πρέπει να σταματήσει. Η δημόσια ζωή έχει κουραστεί από ψέματα. Είτε είναι ψέματα των 60 λεπτών είτε του ταλίρου.