Ουδείς, απ’ όσο γνωρίζω, ασχολήθηκε με τον αξιότιμο κύριο Φρεντ Φρεντέρικσον. Ισως το όνομα αυτό να μη λέει τίποτα στους έλληνες πολιτικούς, αλλά, πώς να το κάνουμε, είναι επικεφαλής της Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ. Και στις 17 Μαΐου πραγματοποίησε ξαφνική επίσκεψη στην Ελλάδα. Τώρα θα πείτε τι γύρευε στην Ελλάδα ένας πρωτοκλασάτος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, αρμόδιος για την πυρηνική πολιτική της Συμμαχίας, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα. Εδώ λοιπόν είναι το περίεργο. Ο Φρεντέρικσον πήγε, με το που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα, στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Αραξο. Και δεν πήγε μόνος του. Μαζί του ήταν επιτελείς (στρατιωτικοί) του ΝΑΤΟ.

Οι αποθήκες στον Αραξο

Στον Αραξο, υπενθυμίζω, ότι τελευταίως έγιναν κάποιες εργασίες ανακαίνισης της βάσης. Τότε ειπώθηκε ότι οι εργασίες αυτές γίνονται ώστε η βάση να είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μέρος της βάσεως του Ιντζιρλίκ τώρα που μετακομίζει από την Τουρκία. Στον Αραξο όμως υπάρχουν και αποθήκες έτοιμες (εάν το αποφασίσει η κυβέρνηση) να φιλοξενήσουν πυρηνικά όπλα…

Πάντως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαρρηγνύει τα ιμάτιά της λέγοντας ότι πυρηνικά όπλα στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, ούτε στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Αραξο, ούτε πουθενά. Αλλωστε θα είναι παράδοξο μια αριστερή (όπως θέλει να αυτοαποκαλείται) κυβέρνηση να διαπραγματεύεται την αποθήκευση πυρηνικών όπλων στη χώρα της. Συνεπώς το ερώτημα παραμένει.

Παιχνίδι με τη φωτιά

Τι δουλειά είχε ο υπεύθυνος για τα πυρηνικά του ΝΑΤΟ στον Αραξο; Πραγματικά δεν ξέρω. Γνωρίζω μόνο τη δήλωση του τότε αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Δημήτρη Βίτσα ότι στον Αραξο δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα, ούτε πρόκειται να υπάρξουν, ούτε υπάρχει κάποιος σχεδιασμός. Γνωρίζω όμως και τη δήλωση που έκανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας (του ΚΚΕ) ότι «η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, ανοίγει πόρτες για ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας» με τη μεταφορά της βάσης του Ιντζιρλίκ. Επίσης, για να φρεσκάρω τη μνήμη σας, από τη ΔΕΘ του περασμένου Σεπτεμβρίου και μάλιστα διά στόματος του γ.γ. της ΚΕ του κόμματος είχε ειπωθεί ότι «έχει προχωρήσει η συντήρηση, επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης του Αραξου, προκειμένου, όπως φημολογείται, να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα που ο ελληνικός λαός και με την πάλη του τα είχε διώξει προηγούμενες δεκαετίες». Λέτε; Τροφή για σκέψη.

Πίστη και απιστίες

Ο Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, που παραμένει βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων, διαβεβαίωσε κατηγορηματικά πως δεν θα ψηφίσει καμία σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ, πως μένει πιστός στην πατριωτική γραμμή του κόμματός του και επίσης δήλωσε την τυφλή του πίστη στον Βασίλη Λεβέντη, διαψεύδοντας την όποια μετακίνησή του προς ΣΥΡΙΖΑ μεριά – την ώρα που, ως γνωστόν, φουντώνουν οι φήμες και μόνο οι φήμες πως ετοιμάζει τις αποσκευές του.

Εγώ δεν ξέρω αν ο πρόεδρος Λεβέντης αισθάνεται ήσυχος μετά τις κατηγορηματικές δηλώσεις του βουλευτή, αλλά με τις συνεχιζόμενες αποχωρήσεις από το κόμμα του δεν είναι και να βάζει στοίχημα πως όλα θα πάνε πρίμα.

Περαστικά

Μάχιμος και από σήμερα κανονικά στα καθήκοντά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Το αναφέρω γιατί χθες έκανε τον καθιερωμένο ετήσιο καρδιολογικό έλεγχο στο Ωνάσειο και σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η τοποθέτηση ενός stent, κάτι που έγινε με επιτυχία. Από την πλευρά μου να ευχηθώ όλα περαστικά.

Η ΓΣΕΕ πήγε Μέγαρο

Η ΓΣΕΕ τώρα πήγε Μέγαρο Μουσικής προχθές. Αιτία, τα εκατό χρόνια της και η συνδιάσκεψη που έγινε με πολλούς και επίσημους. Ντουνιάς και κοσμάκης εδώ, και βέβαια πέραν της Εφης Αχτσιόγλου, που στην ομιλία της έδωσε έμφαση στην τέταρτη αξιολόγηση και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο άνθρωπός μου είδε πολύ κόσμο από το Κίνημα Αλλαγής – ως γνωστόν το ΠΑΣΟΚ διατηρεί αιώνια μεγάλη παρέμβαση στη ΓΣΕΕ – τον Γιάννη Βρούτση από τη ΝΔ, ενώ στο τραγουδιστικό μέρος ήταν οι Διονύσης Σαββόπουλος και Μαρία Φαραντούρη. Είχε πάνελ από το πρωί, οι δε εργατοπατέρες ζυμώθηκαν πολύ, αλλά εγώ στέκομαι σε μια αποστροφή της τοποθέτησης του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου: «Την τελευταία οκταετία η ελληνική οικονομία και κοινωνία έγιναν τραγικοί μάρτυρες της κατάρρευσης του μύθου της νεοφιλελεύθερης προσαρμογής». Μάλιστα…

Παρασκηνιακός ξεσηκωμός

Μακεδονική σαλάτα θυμίζει η ΝΔ στη Θεσσαλονίκη λόγω της Μαρίας Σπυράκη.

Η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος έχει λάβει άτυπα το χρίσμα να είναι υποψήφια στην πόλη και έχουν ξεσηκωθεί παρασκηνιακά (το τονίζω αυτό διότι μέχρι στιγμής όλο μουρμούρες είναι στα καφέ και στα ουζερί της περιοχής, αλλά δημόσια δεν μιλά κανένας) οι νυν βουλευτές. Η Σπυράκη όμως, που κάθε Παρασκευο-Σαββατο-Κύριακο είναι στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει ανοίξει πολιτικό γραφείο, δοκιμάζει τις αντοχές του γαλάζιου συστήματος στην περιοχή.

Μάλιστα διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Ψηφιακή Οικονομία: Επιταχυντής για την περιφερειακή ανάπτυξη» τη μεθεπόμενη Πέμπτη, με κεντρική ομιλήτρια την ευρωπαία επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Mariya Gabriel στο Porto Palace. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι στην ημερίδα θα πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.