Δημοσκοπήσεις πάνε κι έρχονται αλλά όλες με μια πικρή αλήθεια: το μόνιμο και μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο και από μεριάς κυβερνώντων υπάρχει κινητικότητα και αυτό που έμαθα και δεν σηκώνει αμφισβήτηση είναι ότι ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης μετράει τάσεις, συμπεριφορές και αντιλήψεις της κοινωνίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ πυρετωδώς αυτές τις μέρες. Το ενδιαφέρον όμως είναι –και όπως μου μετέφεραν οι άνθρωποί μου –ότι έχει δοθεί εντολή σε εταιρεία που συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ να μετρήσουν μια ειδική κατηγορία πολιτών: αυτούς που… εργάζονται από τα μεσάνυκτα έως το πρωί. Αυτή η κατηγορία υπολογίζεται σε 600.000 άτομα, εκ των οποίων οι 400.000 είναι ψηφοφόροι και το Μέγαρο Μαξίμου θα επιθυμούσε πολλοί από αυτούς να πάνε στην κάλπη και να στηρίξουν ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό μην εκπλαγείτε αν ακούσετε προσεχώς συγκεκριμένες νομοθετικές κινήσεις σε αυτήν την κατεύθυνση.

Παρέμβαση

Από την άλλη, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με πολλά από όσα ακούμε. Το λέω γιατί: Ο Μιχαήλ Κωσταράκος είναι ένας σοβαρός στρατιωτικός παράγοντας, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Τώρα μάλιστα παρενέβη, μέσω Facebook –όπου μου λένε πως είναι πολύ ενεργός και μάλιστα συχνά βγάζει ειδήσεις -, για την πονεμένη ιστορία με τις φρεγάτες που θα παίρναμε από τη Γαλλία με μίσθωση. Ο Κωσταράκος, λοιπόν, λέει πως είναι απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επιπλέον, η πιθανότητα, οι φρεγάτες Fremm που θα αποκτηθούν από την Ελλάδα με οποιονδήποτε τρόπο (μίσθωση, αγορά) να είναι εξοπλισμένες με στρατηγικούς πυραύλους MdCN των 1.000 χλμ. εκτιμάται από ελάχιστη έως μηδενική. Μάλιστα.

Κινητικότητα

Επειδή όμως πήγαμε σήμερα ολίγον τι στρατιωτικά, μαθαίνω πως υπάρχει έντονη κινητικότητα για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που είναι κρατούμενοι 80 ημέρες στις φυλακές της Αδριανούπολης. Σε εξέλιξη είναι νομοθετική πρωτοβουλία, με ρυθμούς υψηλής προτεραιότητας μάλιστα, προκειμένου να τροποποιηθεί το ισχύον καθεστώς και έτσι οι δύο αξιωματικοί να εμπίπτουν σε καθεστώς αποζημίωσης εξωτερικού. Η ρύθμιση, εφόσον γίνει, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ξεκλειδώσει και άλλες νομικές διαδικασίες με στόχο πάντα την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων. Υπενθυμίζω ότι μέχρι σήμερα δεν έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία στον Αγγελο Μητρετώδη και στον Δημήτρη Κούκλατζη και ως εκ τούτου η συνεχιζόμενη κράτησή τους είναι παράνομη και αντίθετη με κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου. Για να δούμε…

Ιερά τέρατα

Αλλο πάλι τούτο. Κρατηθείτε όμως γιατί τα πράγματα σοβαρεύουν. Στην αρχή του Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ανοίξει τις πόρτες του για να υποδεχτεί στο Στρασβούργο 8.000 νέους που θα έχουν την τύχη να συνομιλήσουν με «ιερά τέρατα» της Ευρώπης. Ποια είναι αυτά; Τα εξής δύο: ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν και ο … Γιάνης. Ναι, καλά διαβάσατε. Ο Γιάνης Βαρουφάκης. Πώς έγινε αυτό δεν το γνωρίζω. Το βέβαιο πάντως είναι ότι ο Δημήτρης Παπαδημούλης μάλλον πιάστηκε στον ύπνο. Διότι ως εις εκ των αντιπροέδρων της Ευρωβουλής μπορεί να μην έχει πολιτικό βάρος, όμως στα διοικητικά περνάει ο λόγος του. Και αν το είχε πάρει χαμπάρι, σίγουρα κάτι θα είχε κάνει για να το αποτρέψει. Ισως η αμέλεια να οφείλεται στο γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό ασχολείται μόνο με την προώθηση κάποιων «ημετέρων» στην Ευρωβουλή και δεν πρόκανε.

Τον έσωσε η φρουρά

Η παρέμβαση του φρούραρχου χρειάστηκε προκειμένου να γλιτώσει από τα χέρια της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου ο πρώην πολιτευτής της Ενωσης Κεντρώων Νίκος Μαστρογιάννης. Μόλις η Μεγαλοοικονόμου τον εντόπισε στο καφενείο του επιτέθηκε ζητώντας να μάθει με ποια ιδιότητα βρίσκεται στο Κοινοβούλιο. Εκείνος με απαξιωτικό ύφος – όπως είπε η ίδια – απάντησε πως βρίσκεται με την ιδιότητα του δημοσιογράφου. Τότε εκείνη σε κατάσταση υστερίας άρχισε να του φωνάζει «βγες έξω, ψεύτη, βγες έξω κάθαρμα» και να τον χτυπά με το κινητό της. Τελικά παρενέβη η φρουρά για να λήξει το θέμα και να απομακρυνθεί ο «πρώην σύντροφός» της από την Ενωση Κεντρώων.

Φωτιά τη φωτιά

Ενίοτε το διακομματικό λόμπινγκ φέρνει καρπούς. Για παράδειγμα, όπως ίσως ξέρετε, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου σημειώθηκε διακομματική συνεργασία του Νότου την προηγούμενη εβδομάδα και εδώ μου μεταφέρουν κάτι ενδιαφέρον. Ο δικός μας και μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας Νίκος Ανδρουλάκης με την ιταλίδα ευρωβουλευτή Ελιζαμπέτα Γκαρντίνι του δεξιού ΕΛΚ κατάφεραν να ξεπεράσουν τις αντιδράσεις των βόρειων χωρών και ιδίως των γερμανών, αυστριακών και ολλανδών ευρωβουλευτών ώστε να μπορεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας να αγοράσει πυροσβεστικά αεροπλάνα Kαναντέρ, καθώς και ανάλογα ελικόπτερα τα οποία είναι απαραίτητα τόσο στη χώρα μας όσο και στις υπόλοιπες χώρες του Νότου. Την έκθεση για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, λοιπόν, ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πιο λιανά: οι εν λόγω δυνάμεις κινητοποιήθηκαν μετά τις περσινές πυρκαγιές στην Πορτογαλία. Ο έλληνας ευρωβουλευτής δούλεψε μεθοδικά, όπως μαθαίνω. Και τώρα είχαμε αυτή την εξέλιξη. Για να γίνει πιο κατανοητό και επειδή θέρος έρχεται, στην περίπτωση που μία χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη καταστροφή, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εθνικά μέσα και κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν μπορεί να δώσει βοήθεια, τότε θα μπορεί να ζητήσει την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού rescEU. Καλό μου ακούγεται.

«Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση από τις κόκκινες γραμμές της αναφορικά με την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ. Erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία.

H υλοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείςοργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ)». Πηγές Μεγάρου Μαξίμου

Τρία χρόνια από το 2015, όπου ακούς κόκκινες γραμμέςσε διαπραγμάτευση κράτα και μικρό καλάθι.