«Δεν είναι ακόμα η στιγμή να μιλήσουμε για συμφωνία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στη Σόφια, αναφερόμενος στις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔ της Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Αφησε μάλιστα ανοιχτή την πιθανότητα να υπάρξει μεγαλύτερη προσέγγιση στο μέλλον, με στόχο τη λύση για το όνομα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο. Πάνω – κάτω, τα ίδια είπε και ο Ζάεφ.

Μπλα μπλα μπλα καλή γειτονία, μπλα μπλα μπλα καλές σχέσεις, μαζί με ένα δήθεν συναινετικό κλίμα, ιδού η απάντηση σε αυτό που ώς χθες το πρωί παρουσιαζόταν ως εντυπωσιακή πρόοδος για τη λύση. Ολα δείχνουν ότι τελικά το Μακεδονικό θα ξαναπάει στις ελληνικές καλένδες.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός γνωρίζει πλέον ότι, έτσι όπως εξαρχής χειρίστηκε η κυβέρνησή του το θέμα, στην ουσία το «έκαψε». Δεν έχει την πλειοψηφία ούτε στο κόμμα του ούτε σε επίπεδο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να περάσει από τη Βουλή οποιαδήποτε συμφωνία –έστω και αν υπήρχε. Ο (ουσιαστικά αθωωθείς από την κατηγορία της ρητορικής μίσους) Κώστας Κατσίκης, χθες, επανέλαβε κουραστικά ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν συμφωνία, ενώ μετά τις διαρροές βουλευτών στην ψηφοφορία του νόμου για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια διαφάνηκε ότι, ενόψει επικείμενων εκλογών, η κομματική πειθαρχία δεν ισχύει ούτε και για τους συριζαίους βουλευτές.

Αποφεύγοντας να εξασφαλίσει εθνική συνεννόηση στην προοπτική της αναγκαίας λύσης, επειδή πίστευε ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στην εθνικόφρονα πτέρυγα της ΝΔ, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε εξαρχής μια προοπτική προσέγγισης με την ΠΓΔΜ όχι ως εθνική στρατηγική αλλά ως εσωκομματικό πρόβλημα. Πίστευε ότι θα διχάσει τη ΝΔ και κατέληξε να διχαστεί το δικό του κυβερνητικό σχήμα. Δημοσκοπικά, ήδη μετρά τις επιπτώσεις σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Δεν είναι τυχαίο ότι, μετά τα συλλαλητήρια, παρά την πασαρέλα και την αίσθηση ότι κάτι κινείται, που γίνεται μόνο για τους ξένους, ο Αλέξης Τσίπρας ήδη έχει υιοθετήσει την ουσιαστικά απορριπτική γραμμή όσων επιμένουν σε αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος χώρας και σε απαλοιφή των δήθεν αλυτρωτικών σημείων του. Ουσιαστικά, δηλαδή, έχει υιοθετήσει την ακινησία. Το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ δεν θα λυθεί τώρα. Ισως στο μέλλον, και μόνο με ήττα της αλλοπρόσαλλης εθνικής μας γραμμής. Τη λύση την έχω ξαναπεριγράψει, την πρωτοπεριέγραψε ο γελοιογράφος Ανδρέας Πετρουλάκης: όλοι θα τη λένε Μακεδονία αλλά εμείς θα τη φωνάζουμε Νίτσα.